T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Yasak delen gazeteci

Yaşadığı dönemin en güçlü kalemlerinden olan 1911 doğumlu gazeteci-yazar Ziyad Ebuzziya, aynı zamanda yasaklara karşı duruşuyla da dikkat çekti.

Gazetecilerin ürettiği yazıları "acele edebiyat", gazeteciliğin kendisini de vefasız bir meslek olarak tanımlayanlara, bazen katılmamak elde değil. Zira gazetecilik insanın bütün vaktini almasına rağmen, ömürden çaldığı günlerin karşılığını geri vermeyen bir meslek. Gazeteciliğin insanı güncel meselelere kilitlemeye mecbur kılan yönü kadar, güncelden sıyrılmasını, gelecek hakkında keskin öngörülerde bulunmasını sağlayan yönü de var. Gazeteciliğin dezevantajlarından biri ise, döneminde ne kadar popüler olursa olsun gazetecinin birkaç yıl sonra bir daha asla eskisi gibi anımsanmaması. Çünkü güncelliğe endeksli olan bu meslek, her dönemde eskileri uğurlarken bir yandan da yeni kalemleri üretmeye devam etmiş. Türk Basın Tarihi'nin köşe taşları arasında yer alan ve ne yazık ki bugün çok fazla kimsenin adını bile unuttuğu gazetecilerden Ziyad Ebüzziya da, dönemine yazılarıyla renk katmış güçlü kalemlerden biriydi.

Aileden gazeteci

12. yüzyılda Horasan'dan göç edip, Anadolu'ya yerleşen Şerefli aşiretinden Horasanlı At Çeken Hacı Hasanoğullarına aşiretine mensup olan Ziyad Ebuzziya, ünlü gazetecilerin bulunduğu bir aileden geliyor. Dedesi Ebuzziya Tevfik ve babası Talha Bey'in de aynı zamanda kendisi gibi gazeteci olması, Ziyad Ebuzziya'nın bu mesleğe yakınlık duymasında önemli bir etkisi oldu. Pekçok ünlü gazeteci gibi Galatasaray Lisesi'nden mezun olan Ziyad Ebuzziya, Hukuk Fakültesi'nde yüksek öğrenimini tamamladı. Hayatı boyunca yazarlık, yayıncılık, matbaacılık, takvimcilik gibi işler yapan Ebuzziya, Robert Koleji'nde ve İstanbul Üniversitesi'nde dersler verdi. Fransızca, Almanca ve Rumca bilen Ziyad Ebuzziya, ODTÜ'nün kurucu üyeleri arasında bulundu. Onun gazetecilik kadar yaşamında önemli bir yere sahip olan başka bir alan ise siyasi yaşamıydı.

Gazetesi 17 kez kapatıldı

1945 yılında Demokrat Parti'nin Konya milletvekili olarak meclise giren ünlü gazetecinin 1940-47 arası tek parti yönetimine verdiği mücadele takdire şayan. İsmet İnönü'nün eşiyle ilgili bir haberi üçüncü sayfadan duyurması gerekçesiyle gazetesi kapanan Ziyad Ebuzziya'nın, tek parti döneminde gazetesi tam 17 kez kapatıldı. Amcası Velid Ebuzziya'nın çıkardığı Zaman Gazetesi'nde gazeteciliğe atılan Ziyad Ebuzziya, Tasvir-i Efkar ve Tasvir gazetelerini çıkardı, başyazarlık yaptı. Aynı zamanda Son Saat gazetesini de kuran ünlü gazeteci, çeşitli günlük gazetelerde ve siyasi dergilerde yazılarını yayımladı.

Ebuzziya'nın eserleri yeniden derlenecek

Nasrettin Hoca Fıkraları ve Bektaşi Fıkraları adlı eserlerinin dışında 'Karanlıkta Bir Çığlık' adlı roman yazan Ziyad Ebuzziya'nın yayınlanmış pek çok araştırma kitabı da bulunuyor. "Basında olmayan bir şeyin üniversitede dersini verdim: Basın ahlâkı!" diyen Ebuzziya, renkli bir kişiliğe sahipti. Siyaset adamlığı, araştırmacı yönü, İstiklal Mahkemesi'ndeki davaları ve siyasi otoriteler tarafından kendisine uygulanan baskılarla geçen gazetecilik yaşamı ile dikkat çeken Ziyad Ebuzziya'yla, 1983'te tanışma fırsatı bulan ve Zaman Gazetesi'nde muhabirlik yaptığı yıllarda ünlü gazateciyle dostluk kuran M. Emin Gerger, usta gazetecinin 'Nasıl Bir Dış Politika?' adlı çalışmasını derledi. Cemre Yayınları'ndan çıkan eserde Ebuzziya'nın dış potika ile ilgili görüşleri yer alıyor. Sağlığında Ebuzziya'nın engin kültür deryasından nasiplenen Gerger, ünlü yazarın diğer eserlerini de derlemeyi planlayor. (İrtibat tel : 0212-567 30 67)

 
Usta işi bir gerilim
Jodie Foster'ın başarılı bir oyunculuk çıkardığı David Fincher imzalı Panik Odası haftanın en iddialı filmi.
Karma Hat ve Tezhip sergisi
İstanbul'un fethinin 549.yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde İlim Yayma Cemiyet Erenköy Şubesi'nce karma bir tezhip ve hat sergisi açıldı. Mukaddes Can ve Hafize Özkaya'nın öncülüğünde yürütülen çalışamalar neticesinde açılan sergide Mukaddes Can, Zehra Çekin, Zehra Durmuş, Fatoş Mete, Sema Mete, Hafize Özkaya ve Sevil Tezgah'ın çalışmaları yer alıyor. Sanatçıların 9. ortak sergisi Taksim Sanat Galerisi'nde 12 Haziran'a kadar görülebilir. Tel: 0 212 2452068
Yazar Okulu son dersini bugün veriyor
Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2000 yılında başlattığı "Yazarlığa Hazırlama Seminerleri"nin 5. dönemi yarın yapılacak "kapanış dersi" ile son bulacak. Gençlik Parkı'ndaki Necip Fazıl Kısakürek Salonu'nda, saat 19.00'da yapılacak olan program, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun "Dersimiz Dünya-Üçüncü Binyılın Stratejik Yönelişleri" konulu dersini takiben yapılacak belge töreni ile son bulacak. Törenin kültür ve siyaset dünyasından birçok ismi biraraya getirmesi bekleniyor.
Nişantaşılı Orhan Pamuk Diyarbakır'da
Yazar Orhan Pamuk "Benim Adım Kırmızı" romanının Kürtçe çevirisinin tanıtımı için geldiği Diyarbakır'da "Edebiyatta Kültürlerarası İlişki" adlı söyleşiye katıldı. Pamuk, Diyarbakır'a her gelişinde yanlış anlaşılacak birşey söylemekten korktuğunu, ancak korka korka da olsa tekrar geldiğini belirterek, hiçbir yerde kendisini bu kadar evde hissetmediğini söyledi. Kitabının Kürtçe çevirisinin olay olmasının anormal bir durum olduğunu ifade eden Pamuk, daha sonra "Nave mın Sore"yi imzaladı.
2 Haziran 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED