T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Tezgahta dil okulu

İstanbul'un turistik mekanları, adeta "açık hava dil kursu" özelliği taşıyor. Sultanahmet, Laleli gibi semtlerde tezgahtarlık yapan gençler başta İngilizce olmak üzere birçok dili bülbül gibi şakıyor.

Dil öğrenmek için milyarların harcandığı günümüzde, İstanbul'un turistik mekanları farklı bir dil kültürüne ev sahipliği yapıyor. Anadolu'dan bir lokma ekmek içi'a gelen yüzlerce genç, ellerindeki birkaç kartpostalla turistlerin yolunu kesiyor. Hem para kazanıyor, hem de bedava yabancı dil öğreniyorlar.

Türkiye'de son yıllarda artan işsizlik ve ekmeğin aslanın midesine kadar inmesi, insanları daha fazla beceri kazanmaya zorlarken, bu yöntemlerin başında ise dil öğrenmek geliyor. Dil okulları da bu ilgiyi ticari kazanca dönüştürmenin yollarını arıyor. Dil öğrenmenin diğer bir yöntemi ise turistlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde kendini gösteriyor. Hiç dil bilmeyen ya da dilini geliştirmek isteyen yüzlerce insan, tezgahtarlık yaparak hem harcama yapmadan dil öğreniyor, hem de para kazanıyorlar.

Dil yoksa, iş de yok

Tezgah Dil Okulları'nın en merkezi bölgelerini Sultanahmet ve Laleli oluşturuyor. Bu iki bölge, farklı milletlerden birçok ziyaretçi ağırlaması nedeniyle birbirinden ayrılıyor. Sultanahmet ve civarı, sahip olduğu tarihi özellikler nedeniyle daha çok Avrupalı turistlerin ilgisini çekiyor. Türkiye'ye gezmek amacıyla gelen, İngiltere başta olmak üzere Fransa, Almanya ve İspanya gibi ülkelerin vatandaşları, bu bölgedeki otellerde konaklıyorlar. Alışverişlerini de hediyelik eşya üzerinde yoğunlaştırıyorlar.

Sultanahmet civarında hediyelik eşya alanında faaliyet gösteren dükkanların eleman seçerken tercihleri de Avrupa dillerini bilen insanlardan yana oluyor. Yetişmiş elamana ihtiyaç duyduklarında İngilizce, Almanca Fransızca gibi dilleri konuşabilen eleman alırken; lise çağındaki gençler ise harçlık pahasına da olsa, bu dükkanlarda çalışabilmek için çaba harcıyor. Çünkü buralarda 6 ay ya da bir sene çalışmak demek, en azından iki dili büyük ölçüde konuşabilmek anlamına geliyor.

"No ingiliş, no türkiş"

Laleli, Sultanahmet'e nazaran çok daha farklı bir kültürel ortama ev sahipliği yapıyor. Bölgenin bavul ticaretinde büyük pay sahibi olması, müşterilerinin de Slavlar ve Araplar gibi çeşitlenmesine yol açıyor. Dolayısıyla bu bölgede çalışan bir tezgahtarın Arapça, Rusça, Bulgarca başta olmak üzere 4-5 dili aynı anda konuşabilmesi gerekiyor. Buradaki mağazalar da eleman alırken, daha çok bu bölgede yetişmiş insanları tercih ediyor. Çocukluktan itibaren tezgahtarlık yapmaya başlayan bu insanlar, üç-dört yıl içinde bir kaç dile birden sahip olma fırsatını yakalıyor. Gerek Sultanahmet, gerekse Laleli'de tezgahtarlık yapan ve birkaç dil konuşabilenlerin ortak bir özelliği var: Hiçbirinin herhangi bir gramer bilgisine sahip olmaması. Yani neredeyse tamamına yakını, bildikleri dilleri sadece konuşabiliyorlar.

Ellerine İngilizce, Fransızca, Rusça ya da Arapça herhangi bir yazılı kağıt geçtiğinde ise bakıp kalıyorlar. Daha ilginci ise bu insanların bir çoğunun Türkçe bile okuyup yazamamaları. Çünkü birçoğu, köyünde çobanlık yaparken, "pekiyi" ile doldurulmuş karneleri ve diplomalarının kendilerine yollandığını, kitap bile açmadan ilkokul mezunu olduklarını söylüyor.

Kartpostallarla gelen üç dil

Yaklaşık iki yıldır tezgahtarlık yaptığını belirten Erdal İpek, "Turistlere kartpostal satıyorum. Bu işe başlarken sadece ekmek parası kazanayım istiyordum. Ama birkaç ay içinde kendimi İngilizce konuşuyor buldum. Çünkü ekmeğini kazanmak için derdini anlatmak zorundasın. Bunun için de turistin ağzından çıkan her kelime beynimize yerleşiyor. Bazen çok şaşırıyorlar ve yurtdışında kalıp kalmadığımı soruyorlar. İlkokul mezunuyum. En iyi bildiğim dil İngilizce. Onun yanında Fransızca ve İspanyolca'yı da derdimi anlatacak kadar öğrendim. Ama Almanca'ya bir türlü alışamadım" diyor. İpek, 'İngilizce bir kitabı bizim için çevirir misin?' şeklindeki sorumuza ise "Abi, bizim işimiz sadece pratikte. Kitapla işimiz olmaz" diye cevap veriyor.

Turistler şaşırıyor

Türkiye'yi ziyarete gelen Fransız Olivier ve Virgine Despendes çiftiyle de tezgahtar Erdal aracılığıyla konuşuyoruz. Erdal'ın, biraz İngilizce biraz Fransızca tercüme ettiği "Türkiye'de dil problemi yaşıyor musunuz?" şeklindeki sorumuza, Fransız çift şu cevabı veriyor: "Halk ile çok fazla muhatap olmadık ama, özellikle mağazalarda sorun olmuyor. Bazen neredeyse bir Fransız gibi dilimizi konuşanlarla karşılaşıyoruz" diyorlar.

Veysel Gül: Çanta satıp dil alıyor

16 yıldan bu yana Laleli'de çanta satan Veysel Gül, ilkokul mezunu. Gül'ün bildiği diller ise insanı hayrete düşürüyor. Gül, 16 yıl içinde, Yugoslavca, Rusça, Polonyoca, Macarca, Arapça öğrendiğini kaydediyor. Bir dilde kendini ifade edebilmek için ortalama 5 ay gerektiğini belirten Gül, Slav dillerinin zor öğrenildiğine de dikkat çekiyor.

Mustafa Kartal: Okuma yazması yok 4 dili var

Yaklaşık 15 yıl önce İstanbul'a gelen Mustafa Kartal ise 12 yıldan bu yana tezgahtar. Köyünde onu ilkokul yerine, ailesinin çobanlık yapmaya gönderdiğini ifade eden Kartal, ilkokul diplomasını da öğretmenin eve gönderdiğini belirtiyor. İstanbul'a geldikten sonra doğru düzgün Türkçe konuşmaya başladığını kaydeden Kartal, konuşabildiği dilleri ise şöyle sıralıyor : Rusça, Romence, Arapça, Polakça ve Macarca. Kartal da içlerinde en iyi Rusça'yı, diğerlerini ise anlaşabilecek derecede bildiğini belirtiyor.

  • RECEP YETER İSTANBUL

  •  
    YÖK, vakıflara göz açtırmıyor
    Vakıf üniversitelerine ilişkin yeni bazı kararlar alan YÖK, vakıflara göz açtırmamaya kararlı.
    Çakan'ın baraj itirafı
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Cem Uzan'ın gündeme getirdiği üç barajda normal elektrik üretiminden daha düşük üretim yapıldığını itiraf etti.
    Çocuklara 'kazı kazan' tuzağı!
    Çocuklar için piyasaya sürülen bir sakız kutusundaki "kazı kazan" kartının, minik beyinlere, kumar alışkanlığı yerleştirme tehlikesi taşıdığı bildirildi.
    'Aşkta varoldu'
    Ömrünü ilim, inanç konularını anlatmaya adayan, bunu her fırsatta insanlarla paylaşan Onk. Dr. Haluk Nurbaki ölümünün 5. yılında sevenleri tarafından anıldı.
    Veysi Nurbaki (oğlu): "Babam, Allah'ı, Resulünü ve yüce kitabımızı anlatabilmek, insanların yalnızca gerçekleri öğrenmelerini sağlayabilmek için yüzlerce konferans verdi. Hasta bile olsa İslamiyeti ve Resulullah sevgisini anlatma azmiyle gelen her davete icebet etmeye çaba gösterdi."
    Ümit Şimşek: "Haluk Nurbaki herşeyden önce bir ilim adamıydı. Bu ilim ise imanla, iman da fiil ve hareketlerle beraber toplanmıştı kendisinde. İlim ve hikmeti beraber alan ve yayan bir ışık insandı."
    Cemalnur Sargut: "Nurbaki hoca, aşktan doğmuş, aşka varmış, sülukunu aşk ile tamamlarken çevresine de o enerjiyi zaman zaman ilimle, zaman zaman gözyaşı ile bazen öğütlerle bazen de duruşu ve sessizliği ile yaymıştır. Benim için Nurbaki adı, Peygambere olan aşkın göstergesi gibidir."
  • İSTİHBARAT SERVİSİ


    ETİ A.Ş. YÖNETİCİLERİNE SORUŞTURMA
    Kayseri Pınarbaşı'ndaki krom sahasını ihalesiz olarak kiraya vermekten yargılanan ETİ Holding A.Ş. yöneticilerine, bir darbe de usulsüz personel alımından geldi. Ankara Cumhuriyet Savcılığı ETİ Holding yöneticileri hakkında usulsüz olarak personel almaktan soruşturma başlattı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da ETİ Holding A.Ş. Genel Müdürü Ziya Gözler, Genel Müdür Yardımcısı Osman Yaylı ve Personel Daire Başkanı Osman Işık hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, yöneticiler hakkında dava açılması gündeme gelecek. Genel Müdür Ziya Gözler ve İhale Kurulu Başkanı Osman Akkaynak ile kurum yöneticileri, Kayseri Pınarbaşı'ndaki krom sahasının ihalesiz olarak Ali Arabacı'ya verilmesinden dolayı halen yargılanıyor.
  • HÜSEYİN ÖZAY


    BOTAŞ'TA 'MOTİVASYON' ZAMMI
    Hükümet, IMF'nin talepleri doğrultusunda işçi ve memur ücretlerini kısmanın yollarını ararken, uluslararası şirketlerden Botaş'a Bakü-Ceyhan'da çalışan işçilerin ücretlerine zam yapılması konusunda baskı gelince ücretler 400 dolar artırıldı. Bakü-Ceyhan Projesi'nin Türkiye kısmında çalışan Türk işçiler 600 dolar ücret alıyordu. Projenin finansmanını üstlenen uluslararası firmalar bu ücreti çok düşük buldular. Uluslararası şirketlerin baskısı üzerine, Bakü-Ceyhan Projesi'nde çalışan işçilere 'motivasyon' zammı yapılması kararlaştırıldı. Botaş Yönetim Kurulu, 600 dolar olan işçilerin ücretini bin dolara çıkardı. Yönetim Kurulu, 400 dolarlık zammın da, fazla mesai ücreti olarak ödenmesini kararlaştırdı.
  • HABER MERKEZİ

  • 2 Haziran 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED