T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
TBMM Irak için
gizli oturum yapacak

Başbakan Gül, savaş istemediklerini belirterek, "Saddam'ı barış yoluyla ikna etmeye çalışıyoruz. Ben bölgeye gideceğim. Meclis'te gizli toplantı yapacağız ve BM'nin kararını bekleyeceğiz" dedi.

Başbakan Abdullah Gül, hükümetin ve Türk halkının savaş istemediğini, ancak çıkacak bir savaşa da kayıtsız kalamayacaklarını vurgulayarak, bu konudaki kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin vereceğini bildirdi. ABD'nin isteklerine 26 Ocak'ta açıklanacak BM Silah Denetçileri'nin raporundan önce cevap verilmeyeceğini kaydeden Gül, bu tarihten önce TBMM'de Irak konusunda gizli oturum yapacaklarını açıkladı.

Gazete ve televizyonların yayın yönetmenlerini Dışişleri Konutu'nda kabul eden Başbakan Gül, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Ali Babacan ile dış politika danışmanları Ahmet Davutoğlu ve Gürcan Türkoğlu ile birlikte basını bilgilendirdi.

Neleri savaş sebebi sayarız?

Hükümetin ve Türk halkının bir savaşı istemediğini belirten Gül, Türkiye'nin 'kırmızı çizgilerinin' aşılması halinde bunu diplomatik dille "casus belli" yani "savaş nedeni" sayacaklarını söyledi.

Gül, "Türk halkı ve hükümet olarak savaşa karşıyız ancak bu savaş, Kuzey Irak'ta bir Kürt devletine zemin hazırlayacaksa ve Irak'taki yer altı kaynaklarının, Musul ve Kerkük petrollerinin, üniter Irak devleti dışında başka devletler ya da etnik bir yapı tarafından kullanılması söz konusu olursa, Türkiye buna seyirci kalamaz" dedi.

Irak'ta tarihî rolümüz var

Türkiye'nin, Irak'ta "tarihî" bir rolü olduğunu da belirten Gül, şöyle devam etti: "Kuzey Irak'taki kaynakların, ne bir devletin, ne de etnik yapının eline geçmesine müsade etmeyeceğiz. Türkiye, bu konuda gerekli her türlü yola başvuracaktır. Biz üniter bir Irak devletinden yanayız ve bu kaynakların da bu devlet tarafından kullanmasını arzu etmekteyiz. Türkiye dışında oluşabilecek her türlü oluşuma karşı, Türkiye kendi çıkarlarını koruyacak güçtedir. Bölgenin tarihî bir unsuru olarak, olayları çok iyi bilen bir ülke olarak, tarihî olayları yakın dostlarımıza zaman zaman ima ediyoruz. Tarih ve kader bize bir sorumluluk vermiştir, bu sorumluluğun bilincindeyiz, ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı çok iyi bilmekteyiz, buna kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye'nin menfaatlari söz konusu olduğunda bu tarihi sorumluluğun gereğini yerine getiririz."

Türkiye 'emirlik' değil

Gül, "Bölgenin asli unsuru olan bir ülke olarak, bizim dışımızda bir savaş çıkacaksa, buna duyarsız kalamayız ve her türlü hazırlığı yapmış durumdayız. Her türlü hazırlığı yapmakta bizim görevimiz. Şu anda bir kuvvet tehdidi ortaya çıkmıştır. Buradaki asıl amaç barış sürecini zorlamaktır " dedi.

Başbakan, ABD'nin talepleri konusunda hemen yanıt verilmeyeceğini 26 Ocak'ta açıklanacak BM Silah Denetçileri'nin raporunun bekleneceğini ifade etti. "Burası bir emirlik değil, ben de emir değilim" diyen Başbakan, Saddam'ı barış yoluyla ikna etmeye çalıştıklarını belirtti.

Gizli oturum yapılacak

Gül, ABD'nin talebi doğrultusunda Meclis'te BM Silah Denetçileri'nin raporunu açıklayacağı 26 Ocak tarihinden önce bir gizli oturum yapılacağını da belirtti. Gül, Meclis'in kararının esas olduğunu belirterek, "Burası demokratik bir ülkedir açık açık söylüyoruz" diye konuştu.

Gül, asker gönderme ve yabancı asker kabul etme konusunda TBMM'den gerekli onay için ise 26 Ocak'ı bekleyeceklerini ifade etti.

ABD'ye örtülü uyarı

Gül, "Türkiye'ye rağmen ABD, Irak'a karşı harekata başlarsa bu Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verir mi?" sorusuna, "İki yakın müttefikin ilişkilerine zarar verebilir" diye cevap verdi.

Üs ve limanların incelenmesi için izin isteyen ABD'ye, Türkiye'nin, "bu NATO çerçevesi dışında özel bir durumdur, burada Türk hukuk sistemi esastır" yanıtını verdiğini ve yazılı bir matabakatın imzalanması koşuluyla incelemeye izin verildiğini belirten Gül, ABD'nin hazırlanan bu metni henüz onaylamadığını ifade etti.

Saddam'a sempatimiz yok

Gül, Türkiye'nin Saddam Hüseyin'in rejiminden memnun olmadığını da "Bir diktatör söz konusudur ve kendi halkına zulmettiği gibi bölgeyi de olumsuz yönde etkilemiştir" sözleriyle aktardı.

Gül, esas sorunun dikta rejiminin elinde kitle imha silahlarının bulunmasından kaynaklandığını da belirterek, "Bunu zaman zaman kendi halkına karşı da kullanmıştır" dedi.

'Tüm kurumlarla uyum içindeyiz'

Hükümet kurulduktan sonra 4 büyük sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirten Gül, bu sorunları, "Kopenhag Zirvesi, Kıbrıs, Irak ve ekenomik sıkıntı" olarak sıraladı. "Ne yaptığımızı biliyoruz. İşler dalgalanma ile değil, kontrolümüzde gidiyor" diyen Başbakan, Irak konusunda, TSK, Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve hükümetin "tam bir uyum" içinde çalıştığını belirterek, "Sonunda herkes hükümetin gösterdiği istikamete göre hareket ediyor. Hedef küresel ve bölgesel barışa katkı sağlamaktır. Türkiye'nin izlediği politika budur." diye konuştu. Gül, Irak konusunda Dışişleri, Genelkurmay ve ekonomi yönetiminden oluşan bir komite kurulduğunu da belirterek bütün planlamaların bu komite tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Asılsız haber zarar veriyor

Toplantıya katılan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da savaşın ekonomik maliyetine 4 yönden yaklaştıklarını ifade etti. Babacan bunları, "GSM'ye etkisi; bütçeye etkisi; cari işlemler, döviz ve bankalara etkisi; borç dinamitlerine etkisi" şeklinde sıraladı. Babacan farklı senaryolara göre maliyet çıkarıldığını da belirterek, "ABD'ye göre bu savaşın maliyeti 100 milyar dolar ile 2 trilyon dolar arasındadır. Biz de kendi hesabımızı çıkarıyoruz" dedi. Başbakan Gül de, buna ek olarak, "Para pazarlığı yapmıyoruz, yöntemler metodoloji üzerinde çalışıyoruz" derken, basına da uyarı gönderdi. Gül, geçtiğimiz hafta ortaya atılan haberler nedeniyle Merkez Bankası'nın piyasalara müdahale etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Türkiye'nin hedefleri

Başbakan Türkiye'nin Irak konusunda iki hedefinin ise, "bölgenin kaynaklarının Türkiye'nin uzun vadeli hedefleri dışında tutulmaması" ve "Kuzey Irak"ta olabilecek oluşumlara karşı her türlü tedbir hazırlamak" olduğunu söyledi. Başbakan olasılıklara karşı, orta ve uzun vadeli "her türlü senaryo üzerinde" çalışmaların da tamamlandığını belirtti.

Diplomasi turu

Gül, barışçı yöntemleri sonuna kadar deneyeceklerini bu çerçevede kendisinin de Suudi Arabistan, Mısır, Suriye, Ürdün ve İran'a gideceğini belirtti. Barzani'nin Ocak ayının ilk haftasında Türkiye'ye geleceğini, Türkiye'nin yeni Bağdat Büyükelçisi Osman Paksüt'ün görev yerine gittiğini, Irak'ın Ankara Büyükelçisi'nin de geldiğini belirtti. Gül, Irak'ı ikna etmek için her türlü girişimin de sürdüğünü belirterek yakın zamanda bir bakanın Bağdat'a gideceğini ifade etti.

ZİRVEDEN NOTLAR

Medya yöneticileri Fenerli çıktı

  • Toplantıya gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sadıkoğlu'nun yanısıra, Milliyet'ten Mehmet Y. Yılmaz, Hürriyet'ten Ertuğrul Özkök, Zaman'dan Ekrem Dumanlı, Radikal'den İsmet Berkan, Turkish Daily News'ten İlnur Çevik, Türkiye'den Resul İzmirli, Habertürk'ten Hakan Aygün, Sabah'tan Erdal Şafak, Akşam'dan Nurcan Akad, Vakit'ten Mustafa Karahasanoğlu ve Cumhuriyet'ten İbrahim Yıldız katıldı.

  • Brifinge ilk giren Akşam Gazetesi'nin bayan Genel Yayın Yönetmeni Nurcan Akad, en son gelen ise Turkish Daily News Gazatesi'nden İlnur Çevik'ti. Dışişleri Konutu'nu en son terk eden ise Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sadıkoğlu oldu.

  • 2 saat 15 dakika süren brifingte gazeteciler kayıt cihazı kullanmadı. Konuklara çay pasta ikram edildi.

  • Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün aracı bir canlı yayın aracının kablolalarına dolandı, ve kablonun kopmasına neden oldu.

  • Gazeteciler, Başbakan Gül'ü beklerken futbol konuştu. Sohbet sırasında, Genel yayın yönetmenlerinin çoğunluğunun Fenerbahçeli olduğu ortaya çıktı. Başbakan gibi Beşiktaşlı olan İsmet Berkan ile Galatasaraylı Nurcan Akad azınlıkta kaldı.

  • Başbakan Gül, gazetelerden sonra, ulusal yayın yapan televizyonların yönetmenlerini de kabul ederek, yaklaşık 2 saat görüştü.

  •  
    Yalçınbayır: YAŞ kararları yargı denetimine açılmalı
    Başbakan Yardımcısı Yalçınbayır, Yüksek Askeri Şûrâ'nın özellikle ihraç kararlarının yargı denetimine açılması gerektiğini söyledi. Yalçınbayır, "Birey, adil yargılanma hakkına kavuşmalıdır" dedi.
    ANAP'ta adaylar nabız yokluyor
    ANAP liderliğine aday olan Özdemir, Kayalar ve Çelebi, teşkilatlarla sıcak ilişki kurulmaya çalışıyor.
    Akgündüz, seçilme yeterliliğini kaybetti
    "Eylül ortasına kadar Anayasa değişikliği üzerinde uzlaşılamazsa, AB ile ilişkilerimiz en az bir yıl sarkar. Bu bir yıl da boşa geçerse AB hayali biter"
    Siyasete Rize molası
    AK Parti lideri Erdoğan, "Ankara'ya gidiyorum" diye ayrıldığı İstanbul'dan, memleketi Rize'ye gitti.
    'ABD isteklerini abartıyor'
    Öğrencilerden Gül'e mektup
    Bursa Özel Kültür İlköğretim Okulu öğrencileri, Başbakan Abdullah Gül'e mektup göndererek, 2003 yılından beklentilerini dile getirdiler. Öğrenciler tarafından gönderilen mektupta, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Avrupa ailesine katılması için yaptığı çalışmalardan dolayı Başbakan Gül'e teşekkür edildi. Öğrencilerin yeni yıldan beklentilerini kaleme aldıkları mektupta, şöyle denildi: "Bizler, sokak çocukları kavramının yaş grubumuzun sözlüğünden çıktığı, öğretmenlerin sosyal ve ekonomik haklara kavuştuğu, sanatın, bilimin, düşüncenin ve emeğin hakettiği değeri bulduğu bir Türkiye ile insanların barış ve kardeşlik içinde yaşadığı bir dünya hayal ediyoruz. Bu beklentilerimizin gerçekleştiği bir ülkeyi bizlere armağan etmek için gerekli gayreti göstereceğinize inanıyor, sizlere güveniyoruz."
    'Anayasa da yargı denetimi istiyor'
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Yüksek Askeri Şûrâ kararlarıyla ilgili bir soruya, Anayasa'nın "idarenin bütün eylem ve işlemleri yargı denetimine tâbidir" hükmünü hatırlatarak cevap verdi. Arınç, Yerel Televizyoncular Birliği Başkanı Şeyda Açıkkol ve beraberindekileri TBMM'de kabul ederek bir süre görüştü. Açıkkol, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geleceği için yerel medyanın önemine işaret ederek, TBMM Başkanı Arınç'ın yerel televizyonlara verdiği desteği sürdürmesini istedi. TBMM Başkanı Arınç da yerel televizyonların Türkiye'de önemli bir işlev üstlendiklerini belirterek, RTÜK Yasası'nın yerel televizyonlar aleyhine olan maddelerinin çıkarılması için mücadele verdiklerini, ancak bunda başarılı olamadıklarını söyledi. Arınç, Yüksek Askeri Şûrâ kararlarının yargı denetimi dışında kalmasıyla ilgili bir soru üzerine de, "Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın tavırlarını kendilerine bırakıyorum. O konuda yorum yapmam doğru olmaz. Ama Anayasa'ya göre, idarenin bütün eylem ve işlemleri yargı denetimine tâbidir" diye konuştu.
    Gül, kendisine bağlı tüm birimleri Başbakanlık binasına topluyor
    Başbakanlık'a bağlı Güvenlik İşleri Başkanlığı, Dış İlişkiler Başkanlığı, Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı, Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı, İdareyi Geliştirme Başkanlığı, İnsan Hakları Başkanlığı ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı merkez binaya taşınıyor. Başbakanlık'ın Devlet bakanlarının bulunduğu B blok binasında yoğun bir inşaat çalışması göze çarpıyor. Kızılay'da dağınık şekilde bulunan hizmet birimlerinin kullanabilmeleri için B Blok zemin katta bulunan ve 57. Hükümet döneminde kullanılan makam odaları küçültüldü ve üçe bölündü. Devlet Bakanı sayısının 4'e düşürülmesinin ardından, Başbakanlık'ta birçok makam odası boşa çıkmıştı.
    Ağar, Cindoruk'u partiye geri çağırdı
    DYP lideri Mehmet Ağar, DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar ile birlikte partinin eski genel başkanlarından Hüsamettin Cindoruk'u Nişantaşı'ndaki evinde ziyaret etti. Cindoruk'un hem aile, hem siyaset, hem de parti büyüğü olduğunu ve DYP'nin en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde genel başkanlık yaparak partiyi iktidara taşıyan yolda başarılı çalışmalar yaptığını belirten Ağar, "Cindoruk'un tavsiye ve işaretleri ile bizzat kendisine partide ihtiyacımız olduğunu ifade etmek üzere ziyarette bulunduk" dedi. Bir soru üzerine, "Transfer ilişkilerinin içinde olmayacağız. Ama kapımız herkese açıktır" diyen Ağar, eski Genel Başkan Tansu Çiller'in şu an fiilen partinin içinde olduğunu, daha sonra kendisiyle de görüşeceğini söyledi.
    31 Aralık 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED