T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
MÜSİAD: Bu yıl atılım yılı olsun

2002 yılının büyük dalgalanmalar ile geçirildiğini belirten MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, "İş dünyası 2003 yılına umutla bakmaktadır" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Ali Bayramoğlu, 2002'yi büyük dalgalanmalar ile geçiren Türkiye'nin yeni yılın eşiğinde, savaş tehdidi, hükümetin kendi programından sapması ve dışsal şokların etkisi gibi ciddi riskler ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Bayramoğlu, "Söz konusu risklerin başarılı bir biçimde yönetilmesi durumunda Türkiye'nin 2003 yılında büyük bir atılımı gerçekleştirmesi mümkündür. İş dünyası ve MÜSİAD hem Türkiye'nin yeni hükümetine hem de 2003 yılına umutla bakmaktadır" dedi.

2002 yılını değerlendiren Bayramoğlu, 2002'nin Türkiye ekonomisi açısından büyük zig-zagíların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçtiğini kaydederken; genel olarak, enflasyon oranının istikrarlı bir biçimde gerilediğini ancak kurların ve faiz oranlarının istikrarsız bir seyir izlediğini söyledi.

Kurdaki istikrarsızlık saç-baş yoldurdu

Bayramoğlu, 2002'nin ikinci yarısında uluslararası ekonomik gelişmelerin etkisiyle euro/dolar paritesinde yaşanan trend değişikliğinin Türkiye piyasalarına da yansıdığını vurguladı.

Bayramoğlu, "Kurlardaki istikrarsızlığın, dalgalı kur politikasından kaynaklanan sonuç olarak görülmesi gerektiği savunulsa da iki aylık dalgalanma bandı genişliğinin dolarda yüzde 11'e, euro'da yüzde 15'e varması sonucu vadesi gelen TL ödemelerini yapmak için tahsil etmiş olduğu dövizi uygun olmayan bir dönemde bozdurmak veya acil ihtiyacını karşılayabilmek için yine uygun zamanı bekleyemeden döviz almak zorunda kalan bir işletme, iki ay gibi kısa bir dönem içinde, faaliyet gösterdiği üretim alanındaki kar marjının çok üzerinde bir kayba uğrayabilmektedir" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinde dövize bağlı işlemlerin toplam milli gelir içindeki payının yüzde 40'ın üzerinde olduğunu söyleyen Bayramoğlu, "Ekonominin sadece kuramsal bir çerçevede ele alınması insan ve reel üretim unsurlarının unutulmasına yol açar ki bu durumda büyük bir yanlışlık yapılmış olacağı aşikardır" dedi.

"RİSKLER İYİ YÖNETİLİRSE ATILIM YAPMAK MÜMKÜN"

2003 yılında Türkiye ekonomisi için üç önemli potansiyel tehdidin söz konusu olduğunu açıklayan Bayramoğlu, bunları sınırımızdaki savaş tehdidi, hükümetin kendi programından sapması ve dışsal şokların etkisi olarak sıraladı. Bayramoğlu, "Belirsizliklerin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda enflasyonla mücadelede daha rasyonel alternatifler yerine enflasyon hedeflemesine geçilmesi, ekonomik büyüme hedefinin diğer ekonomi politikası hedefleriyle çelişir gibi gösterilmesi gibi konularda hükümete yapılan ısrar dikkat çekicidir" dedi. Dışsal şokların ekonomi üzerindeki etkisinin üçüncü risk unsuru olduğunu vurgulayan Bayramoğlu, "Risklerin başarılı biçimde yönetilmesi durumunda Türkiye'nin 2003 yılında büyük atılım gerçekleştirmesi mümkündür. İş dünyası ve MÜSİAD hem Türkiye'nin yeni Hükümetine hem de 2003 yılına umutla bakmaktadır" dedi.

Faizdeki dalgalanma borç stoğunu azdırdı

2002 yılının sadece faizlerdeki dalgalanma nedeniyle olumsuz olmadığını, genel borç göstergelerinde iyi bir performansın yakalanmasına de engel olduğunu ifade eden Bayramoğlu, "Kamu kesimi toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 85 seviyesindedir. Bu oranı makul seviyelere düşürmeden ekonomiyi ayağa kaldırmak mümkün değildir" dedi.

Büyüme, üretim artışı ve ihracat umut tazeledi

Milli gelirde 2001 yılındaki rekor gerilemeden sonra 2002 yılı için dile getirilen yüzde 6,5'lik büyüme beklentilerine de değinen Bayramoğlu, "Her ne kadar yılın son çeyreğinde dış ticaret açığı ciddi biçimde artmışsa da ihracatın yıl sonu itibarıyla 35 milyar dolar civarında gerçekleşmesinin beklenmesi umut vericidir" şeklinde konuştu.



31 Aralık 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED