|
|
Türkiye'de, ard arda yaşanan krizler beyin göçünü hızlandırdı. Doktorlar ve mühendislerle başlayan beyin göçü bilim adamları ile sürüyor. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Özlem Işığıçok, ekonomik krizlerin beyin göçünü daha da artırdığını vurgulayarak "Ülkemizde, öncelikle doktorlar ve mühendislerle başlayan beyin göçü, bilim adamları ile sürmektedir. Türkiye, beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24. sırada yer almakta, çok iyi eğitim gören 100 kişiden 59'unu kaybetmektedir. 1960'lı yıllardan itibaren özellikle, Avrupa ülkelerine yaşanan göç, günümüzde ABD'-ye e yoğunlaşmış durumda. Günümüzde bireylerin büyük çoğunluğunun, ABD'ye yüksek lisans veya doktora yapmak, dil öğrenimi görmek gibi, eğitim amacıyla gittikleri bilinmektedir" dedi. Işığıçok, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri sonrasında her 100 kişiden 12'sinin işini kaybettiğini de hatırlatarak, işsizlik oranının, yüzde 6'lardan yüzde 10'lara yükseldiğini, eğitim düzeyi yüksek, nitelikli işgücünün üçte birinin işsiz kaldığını kaydetti.
Yüzde 30 yurtdışı fırsatı bekliyor
Yrd. Doç. Dr.Özlem Işığıçok, İnsan Kaynakları Yöntemi Derneği'nce yapılan araştırmanın sonuçlarına da değinerek, ekonomik krizde işsiz kalan eğitimli ve nitelikli işgücünden yüzde 7'sinin yurtdışına gittiğini, yüzde 12'sinin yurtdışına gitme çabası içinde olduğunu, işsiz kaldığı
boşluk dönemini yüksek lisans yaparak veya dil öğrenerek geçirmek üzere yurtdışına çıkanların oranının da yüzde 8 olduğunu kaydetti. Işığıçok, "bir fırsat yakalarsam yurtdışına gitmek isterim" diyenlerin oranının ise yüzde 30 olarak saptanmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.
|
|