|
|
Çay'a 'kurultay' azli MHP Lideri Devlet Bahçeli ile ters düşen Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay, yine Bahçeli'nin isteği üzerine görevinden alındı. Çay, Türk Kurultayı'ndaki tutumu ve MHP liderine yönelik eleştirileri üzerine 'töre'ye kurban gitti.
İlk defa Yeni Şafak tarafından gündeme getirilen Bahçeli-Çay gerginliği, hafta sonu düzenlenen 9. Türk Dünyası Kurultayı organizasyonunda başladı. Kurultayın yapılabilmesi için önce MHP Lideri Bahçeli'ye bağlı Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan para isteyen Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay, Bahçeli'nin ekonomik krizi gerekçe göstererek para vermemesi üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den yardım talep etti, ancak gerekli yardımı alamadı. Son çare olarak 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kapısını çalan Çay, kurultay için destek aldı. Demirel, kurultayın yapılabilmesi için kendisine yakın işadamlarından 700 bin dolarlık kaynak sağladı. Bunun üzerine kurultayın tanıtım davetiyelerine "9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'in yüksek himayelerinde" ibaresi kondu. MHP Lideri Bahçeli'nin ilk tepkisinin bu davetiyelere oldu. Çok sönük geçen kurultaya, MHP yönetiminin mesafeli durmaya özen gösterdiği BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ATP Genel Başkanı Tuğrul Türkeş, MHP'den ihraç edilen Ali Güngör gibi isimlerin davet edilmesi de Çay-Bahçeli gerilimini iyice tırmandırdı. Çay'ın kurultayda yaptığı konuşmada Türkiye'de liderler sultasının varlığına ilişkin sözleri bardağı taşıran son damla oldu. Bahçeli, dün makamına çağırdığı Çay ile bir görüşme yaptı. Görüşmede Bahçeli'nin Çay'a, son bir yıldır sürdürdüğü muhalif tavırların nedenini sorduğu, Çay'ın da MHP'nin hükümetteki konumunu eleştirdiği öğrenildi. Bunun üzerine Bahçeli'nin "Rahatsızsanız, koltuğunuz bırakın" dediği öğrenildi. Bahçeli: Mecbur kaldım MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Başkanlı Divanı toplantısında azil konusuna değindiği ve "Azletmek durumunda kaldım. Keşke olmasaydı. Bize de ona da hayırlı olsun" dediği öğrenildi. Çay, 57. Hükümet tarafından azledilen ikinci bakan oldu. Daha önce de MHP'li Sadi Somuncuoğlu ve MHP'den İçel Milletvekili seçilen Ali Güngör de, Başbakan Bülent Ecevit'e yönelik eleştirilerinin ardından MHP'den ihraç edilmişti. MHP'den dördüncü fire
Çay'ın azledilmesi, koalisyonun MHP kanadında dördüncü fire oldu. Sadi Somuncuoğlu'nun görevden alınmasının yanı sıra Enis Öksüz, Ulaştırma Bakanlığın görevinden Bahçeli'nin isteği üzerine istifa etti. MHP'li Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın da hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa etmek zorunda kalmıştı.
|
|
|