T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Uyum yasalarına MHP rotüşü

Anayasa uyum yasa paketi, MHP'nin itirazları doğrultusunda değiştirilecek. Hükümet ortakları, paketi MHP'nin itirazlarını dikkate alarak revize etmeyi ve Meclis'e göndermeyi kararlaştırdılar.

Hükümet ortakları, MHP'nin AB Genel Sekreterliği ile Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Uyum Yasaları Paketi'ne gösterdiği çekinceleri dikkate aldı. Paket, MHP'nin çekinceleri doğrultusunda revize edildikten sonra Meclis'e gönderilecek. Koalisyon partileri liderleri, dün yaptıkları zirvede, Anayasa'da yapılan son değişiklerin ardından hazırlanan uyum yasaları üzerindeki son değişiklikleri yaparak Meclis'e gönderme kararı aldı.

Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan'ın katıldığı zirve yaklaşık 2 saat sürdü. Hükümet ortakları, Türkiye'nin AB yolundaki çalışmalarını olumlu ancak yetersiz gören Laken Zirvesi sonucu doğrultusunda yeni bir rota çizdiler. Zirvede, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanlığı'nca son şekli verilen 'demokrasi paketi' masaya yatırıldı. Koalisyon ortakları, başta TCK'nın 312. ve 159. maddeleri ile Terörle Mücadele Yasası'nın 7. ve 8. maddelerinde yapılacak değişiklikler görüşüldü.

MHP'nin itirazı dikkate alındı

Zirveden alınan bilgiye göre MHP lideri Devlet Bahçeli, özellikle 312. madde konusundaki itirazlarını sürdürdü. Bu maddede istenen değişikliğin gerçekleştirilmesi halinde devletin korumasız kalacağını dile getiren Bahçeli'nin, düşünce suçları ile ilgili karara bağlanmış davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu kararları İnsan Hakları Beyannamesi'ne aykırı tutumlar sergilediği yönünde karar vermesi halinde yeniden görülmesi isteğine karşı çıktığı belirtildi.

Öte yandan MHP Başkanlık Divanı sonrası açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, "Anayasa değişikliklerine destek vermiş olan MHP, uyum yasaları konusunda üzerine düşeni yerine getirme iradesinde olan bir partidir" dedi.

Yahnici, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden Türkiye aleyhine karar çıkması halinde yargılamanın yenilenebileceğine ilişkin çekincelerinin bulunduğunu da bildirdi.

'Reformlardan vazgeçmeyeceğiz'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak reformlardan asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, Bahçeli'nin başkanlığında TÜBİTAK'ta toplandı. İyi yetişmiş, genç ve dinamik bir araştırıcı ordusunun, hem Avrupa Birliği'ne (AB) giriş sürecinde hem de yarının zorlu dünyasında etkin olabilmek için çok önemli bir avantaj olabileceğini düşündüğünü belirten Bahçeli, "Atalarımızdan bize miras kalan fetih yeteneğini, bu yeni fetihler alemine yani hücreye, teknolojiye, organizasyona ve gerekirse uzaya çevirmemiz ve genç nüfusumuzu bu alanlara yöneltmemiz gerekmektedir" diye konuştu. Toplantıya Devlet Bakanı Edip Safder Gaydalı, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, AB Genel Sekreteri Volkan Vural, YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk ve TRT Genel Müdürü Yücel Yener katıldı.



25 Aralık 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED