Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği'nin içerisinde bulunan ve Türkiye cumhurbaşkanı tarafından 2014'ten itibaren kullanılan kompleksin yapımına 2012’de başlandı.
Resmi olarak 29 Ekim 2014'te, ülkenin 91. kuruluş yıl dönümünü anmak için düzenlenen Cumhuriyet Bayramı resepsiyonda açılışının yapılacağı açıklanmış ancak Ermenek maden kazasının gerçekleşmesi yüzünden açılış resepsiyonu iptal edilmiştir.
Cumhurbaşkanlığı binası ilk yapıldığı sırada Türkiye Başbakanı tarafından kullanılması amacı ile yapılması düşünülmekte iken daha sonra ise Cumhurbaşkanlığı resmi konutu olarak hizmete girmiştir. Halen Cumhurbaşkanlığı resmi konutu olarak hizmet vermektedir. Ankara ilinde Atatürk Orman çiftliği arazisindedir. Semt olarak Beştepe semtindedir.
Mimari özellikleri
Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye mimarisinin bir sentezi olan binanın mimari Şefik Birkiye’dir. Dünyadaki en büyük Cumhurbaşkanlığı ve Başkanlık konutlarından bir tanesidir.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde bin 150 oda bulunuyor ve bu odaların bin 24’nün Kuzey ve Güney idare binalarının yer aldığı alanda. Külliyedeki arazinin toplam yüzölçümü 750 bin metrekareden oluşuyor. 200 bin metrekarelik alan halka açık. 65 bin metrekarelik bir alan peyzaj çalışması yapıldı. 5 bin 600 yetişkin, 72 bin adet çalı grubu ağaç dikildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde etrafı çevrilen 3 adet anıt ağaç bulunuyor.
1150 odadan 1024’ü güney ve kuzey ve idari binalarda yer alıyor. Bu binalar, bodrum, alt zemin, zemin ve 3 kattan oluşuyor. Güney ve Kuzey binalarda, başdanışmanlıklar, danışmanlar, toplam 13 başkanlık, başyaverlik, ile muhafız alayına ait çalışma odaları yer alıyor. Binaların her birinde, bin kişinin çalışabileceği, makam, 2’şer ve 4’er kişilik yaklaşık 500 oda. Her birimin kullanacağı toplantı salonları bulunmakta. Birleşmiş Milletler Binası Ofis Standartlarına uygun biçimde 3,2 metre x 6 metre boyutlarında olan ofislerle, genel itibariyle 2 bin kişilik tasarlandı. Yerleşim planı Cumhurbaşkanlığı’ndaki birimlerin her birinin arada çalışabilmesine de olanak sağlamakta.