Boğaziçi Köprüsü
15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı noktalardan biri olan Boğaziçi Köprüsü'nün adı, Bakanlar Kurulu kararıyla darbe girişimcisi askerler tarafından öldürülen vatandaşlar anısına 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü olarak değiştirildi.
Türkiye’nin en büyük, dünyanınsa nüfus açısından 17. en büyük kenti olan İstanbul’un en önemli yapılarından biri olan Boğaziçi Köprüsü, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ve stratejik önemi çok büyük olan bir asma köprüdür. Avrupa Kıtası’ndaki ayakları Ortaköy, Asya Kıtası’ndaki ayakları da Beylerbeyi semtlerinde bulunan Boğaziçi Köprüsü, İstanbul’un eşi benzeri olmayan boğazına yapılan ilk köprü olması nedeniyle “Birinci Köprü” olarak da bilinir. Boğaziçi Köprüsü yapıldığı dönemde dünyanın en uzun 4. asma köprüsüyken, günümüz itibarıyla hala ilk yirmi içinde yer almaktadır.
3 yılda tamamlandı
20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan Boğaziçi Köprüsü, İstanbul’un giderek artan nüfusu nedeniyle büyük bir ihtiyacı karşılamak için geliştirilen dev bir projeydi. Dünya metropolleri arasına giren İstanbul’un şehir içi ulaşımını baştan aşağı değiştiren Boğaziçi Köprüsü, nihayet 30 Ekim 1973 tarihinde tamamlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. yıldönümünde saat 12.00 itibarıyla açılışı yapılan Boğaziçi Köprüsü, açıldığı tarihten günümüze İstanbul’un ve dolayısıyla Türkiye’nin en önemli mimari yapılarından biri olmayı sürdürmüştür.
Trafik sorununa çözüm
Özellikler 1960′lardan itibaren dünya metropolü kimliğine bürünmeye başlayan İstanbul’da trafik sorunun çözülmesi için boğaza bir köprü yaptırılması zorunluluk haline gelince, 1967 yılında dört yabancı mühendislik firmasından köprü için proje hazırlanması istenmiştir. Nitekim 1968 yılında İngiliz “Freeman Fox & Partners” isimli firmayla anlaşma sağlanmış. Takip eden dönemde açılan ihaleyi Alman ve İngiliz ortaklığı ile oluşturulan firma kazanmış ve 1970 yılından itibaren Boğaziçi Köprüsü’nün yapımına başlanmıştır. 2004 yılın istatistiklerine göre Boğaziçi Köprüsü’nden her gün yaklaşık olarak 180 bin araç geçmekteyken, günümüzde bu rakam 200 binin üzerine çıkmıştır.
“15 Temmuz Şehitler Köprüsü”
15 Temmuz darbe kalkışmasında darbecilere karşı direnişin sembollerinden biri olan Boğaziçi Köprüsünün ismi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildi.
15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından ikinci defa Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplanan ve 3 saat 20 dakika süren Bakanlar Kurulu sonrasında gazetecilere açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti genel başkanları ile yaptığı toplantıda yeni anayasa yapım sürecinin devam etmesi ve öncesinde küçük ölçekli bir anayasa değişikliği konusunda mutabakat yapılabileceğini kaydetmişti. Başbakan Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısında yeni kanun hükmünde kararnamelerin karara bağlandığını, bu anlamda Jandarma ve Sahil Güvenlik Genel Komutanlıklarının tamamen İçişleri Bakanlığına bağlandığını, Boğaziçi Köprüsünün adını 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine karar verildiğini belirtmişti.