Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığına Kılıçdaroğlu freni (mi)?

04:005/05/2021, Çarşamba
G: 5/05/2021, Çarşamba
Mehmet Acet

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün kameraların karşısına geçerek partisi tarafından hazırlanan anayasa metninin hazır olduğunu duyurdu.Şu sözlerle:“MHP yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. 100 maddelik yeni anayasa adıyla yeni anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. İlk sözümüz yerine getirilmiştir. Ön çalışma şu anda elimizdedir.”MHP’nin, Bahçeli’nin açıkladığı üzere bu metni, önce Cumhur İttifakı’ndaki

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün kameraların karşısına geçerek partisi tarafından hazırlanan anayasa metninin hazır olduğunu duyurdu.

Şu sözlerle:

“MHP yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. 100 maddelik yeni anayasa adıyla yeni anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. İlk sözümüz yerine getirilmiştir. Ön çalışma şu anda elimizdedir.”

MHP’nin, Bahçeli’nin açıkladığı üzere bu metni, önce Cumhur İttifakı’ndaki ortağı AK Parti ile, devamında da diğer siyasi partilerle paylaşması bekleniyor.

2023 seçimlerine doğru AK Parti/MHP ittifakının önemli vaatlerinden birinin yeni anayasa olacağı biliniyor.

Kampanya dönemi başladığında
“İşte bizim yeni anayasamız bu”
denilerek seçmenin karşısına çıkılacak.

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda da kimsenin zihninde herhangi bir soru işareti bulunmuyor.

Erdoğan yine ortak aday olarak seçimlere girecek.

Diğer yandan, herkesin malumu olduğu üzere karşı taraf, yani muhalefet için durum farklı.

Seçimler ve cumhurbaşkanlığı adaylığı için muhalefet cephesinin önünde, çok bilinmeyenli sorularla birlikte,
‘çok aktörlü, çok faktörlü’
bir tablo duruyor.
KILIÇDAROĞLU, YAVAŞ YA DA İMAMOĞLU’NUN ADAYLIĞI İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Muhalefet ortak bir adayla mı seçimlere girecek?

Üçüncü bir ittifakın yolu açılacak mı?

Çok adayla seçimlere gidilip, seçimlerin ikinci tura kalması, devamında da ikinci tura kalan aday etrafında birleşme senaryosu üzerinde mi mutabık kalınacak?

Hepsinden önemlisi, bu isim ya da isimler kim/kimler olacak?

‘Çok aktörlü, çok faktörlü’
süreç derken, kastımız bu soruların içinde kendini buluyor.

CHP Genel Başkanı sıfatıyla Kemal Kılıçdaroğlu, vereceği kararlar, yürüteceği inisiyatiflerle, muhalefet cephesinin en önemli aktörleri arasında yer alıyor.

CHP, AK Parti’den sonra en fazla oy alan ikinci parti olduğu için, Kılıçdaroğlu’nun yaklaşımı yukarıdaki soruların cevaplarını bulma anlamında önemli olacak.

Kendisi aday olur mu?

Sorulan sorulara verdiği cevaplara bakılırsa, Kılıçdaroğlu bu seçeneği açıkta tutuyor.

Ancak önceki seçimlerde sergilediği tutuma bakılacak olursa, cumhurbaşkanı adayı olması ihtimal dâhilinde değil.

Peki, muhalefetin ortak aday belirleme arayışlarında kilit rol üstleneceği bilinmekte olan CHP lideri, muhtemel diğer adaylarla ilgili neler düşünüyor?

Muhtemel diğer adaylar derken, son seçimde CHP adayları olarak sandıktan zaferle çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş isimleri mesela.

İmamoğlu’nun aday olmayı çok istediği, buna göre strateji geliştirdiği, zaman zaman da örtülü ataklarla ismini konuşturmayı başardığı kesin.

Duyduğumuza göre, katıldığı televizyon programlarında konuşulacak konular üzerinde çalışılırken, birlikte çalıştığı isimler, cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı yönünde sorular sorulmasını, programa katılan gazetecilerden özellikle rica ediyorlarmış.

İmamoğlu’nun potansiyel rakibi Mansur Yavaş ise,
‘erken hamle’
yapmaktan özenle kaçınıyor.

Televizyonlara daha az çıkıyor, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili sorulara daha gönülsüz bir eda ile cevaplar veriyor.

Peki, her iki ismin de adaylığı konusunda karar verme yetkisini elinde tutan isim, yani Kemal Kılıçdaroğlu İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığı konusunda ne düşünüyor?

“İKİSİ DE OLMAZ. ADAY OLURLARSA İSTANBUL VE ANKARA AK PARTİ’NİN ELİNE GEÇER”

Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki yaklaşımını ilk ağızdan dinleyen bir arkadaşımın aktardığı kulis bilgisine göre, Kemal Bey, her iki ismin de aday olmasına soğuk bakıyor.

Gerekçe:

İmamoğlu aday olursa İstanbul, Yavaş aday olursa Ankara AK Parti’nin eline geçer.

Kılıçdaroğlu bu görüşlerini gizleme gereği duymadan, özel sohbetlerde dile getiriyor.

Bu gerekçeyle iki ismin de aday olmasına karşı olduğunu ifade ediyor.

Hatta 2018’de Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in adaylığı söz konusu olduğunda, aynı gerekçeyle bundan vazgeçildiğini de söylüyormuş.

İstanbul ve Ankara’da belediye meclislerinde çoğunluk AK Parti’nin elinde olduğu için, mevcut başkanlardan birinin aday olması halinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna AK Partili bir isim oturacak.

CHP liderinin
“Belediye AK Parti’ye geçer”
derken dertlendiği mesele bu.

Haksız da sayılmaz.

Buradan bakılınca, Kılıçdaroğlu’nun her iki ismin de aday olmasına böyle bir sebeple karşı çıkmasının makul bir gerekçe olduğu düşünülebilir.

Ancak zihinlerde asılı kalan bir soru daha var.

Acaba Kemal Bey, gerçekten de böyle bir riski almak istemediği için mi İmamoğlu’nun, Yavaş’ın adaylığına karşı çıkıyor?

Yoksa illa ki CHP dışından bir aday üzerinde uzlaşma sağlanmalı görüşünde olduğu için, bu durumu bir koz olarak mı kullanıyor?

Acaba hangisi?

#Ekrem İmamoğlu
#Mansur Yavaş
#Cumhurbaşkanı adaylığı
#Kemal Kılıçdaroğlu