Kudüs sevdalıları ve sinemaseverlerle 14 Mart'ta buluşacak olan Sırr: Kudüs Macerası animasyon filmi, merkezinde Kudüs olan ve İstanbul'dan torunlarıyla birlikte Mescid-i Aksa'daki yetimhaneye giden Ömer dede ve torunlarının karşılaştığı macera dolu bir hikayeyi anlatıyor. Altı farklı dilde izleyiciyle buluşmaya hazırlanan animasyon filmi gencinden yaşlısına izleyen tüm izleyicilere Kudüs bilincini aşılamak ve Filistin'deki haksızlıkları aktarmak adına beyaz perdeye yansıyacak. Filmin yayınlanacağı tarih ise özellikle Dünya Yetimler Gününe denk gelmesi için Ramazan ayının 15. günü olan 14 Mart olarak belirlendi. Filmin dört yıllık hazırlanış sürecini ve izleyicilere olan mesajlarını filmin yapımcıları Süleyman Kurt, Ümit Sönmez, İbrahim Çetin ve yönetmen Fatih Kandemir Yeni Şafak'a anlattı.
Hikayesini Şerafettin Kalay'ın kaleme aldığı animasyon filminin yönetmen koltuğunda Fatih Kandemir oturuyor. Kudüs bilincini 7'den 70'e herkesi aşılacak için sanatın ve ileri tekniklerin kullanıldığı animasyon filminin müziklerini ise santur sanatçısı Sedat Anar besteledi. Anar 28 ayrı beste ile Kudüs Macerası'nın duygusal ve eğlenceli kısımlarını izleyiciye yansıtacak. Yeni Şafak'tan Nisa Nur Çavuşoğlu'na konuşan filmin yapımcıları İbrahim Çetin, Süleyman Kurt ve Ümit Sönmez filmin hazırlık aşamasından konusuna kadar pek çok önemli noktaya vurgu yaparak ailelerin temiz içerik ile çocuklara Kudüs bilincini aşılamaları adına mutlaka izlenmesi gereken bir film olduğunun altını çizdi.
"Amacımız Kudüs bilincini aşılamak"
Sır: Kudüs Macerası animasyon filminin yapımcılığını üstlenen isimlerden olan İbrahim Çetin, toplumun kitap okuma alışkanlığının giderek azaldığına vurgu yaparak animasyon filmi çalışmalarını başlatma kararı alladıklarını anlattı. Çetin, "Kudüs bilinci her platformda gündeme getirmeye çalışıyoruz. Ne yapalım ne edelim derken HuArt şirketimiz bünyesinde bir animasyon çalışması yapmak bu animasyon çalışmasında Kudüs bilincini genç yaştaki kardeşlerimize aşılamak niyetiyle dört yıl önce çalışmalara başladık. Genelde çizgi film hep çocuklar seyreder diye bir anlayış var biz de halbuki bizim bu çalışmamız çocuklara hitap ediyor büyüklere hitap ediyor gençlere hitap ediyor ailelerimize hitap ediyor orada bir dedenin torunlarıyla olan hikayesi var. Filistinli kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntıları görmeden uzaktan filimle bile olsa o olayları yansıtabilmek çok zor bir şeydir. Bizler yansıtabileceğimiz kadar yansıtmaya çalıştık. Anne ve babaları çocuklarıyla birlikte bekliyoruz." dedi.
"Çocuklar ölüyorken dünyada başka şeylerin anlamı kalmıyor"
Filmin yönetmen koltuğunda oturan Fatih Kandemir, dört yıl boyunca büyük emeklerle hazırladıkları Kudüs Macerası animasyon filmini anlatırken 6 farklı dile çevrilerek tüm dünyaya yaymaya çalışacaklarını ifade etti. Kandemir, "Farklı diller bilmeseniz bile bazı diller vardır her lisanca anlaşılabilir yani herkes dünyanın neresine giderseniz gidin bu dili anlayabilir. Bunlardan biri de acıdır. Kudüs’te Gazze’de o topraklarda çok acı var. Çok fazla insanlık dışı olay var. Ve bu durumu birilerinin anlatması gerekiyor. Çocuklar ölüyorken dünyada başka şeylerin çok bir anlamı kalmıyor. Yaşadığını hiçbir şeyin anlamı kalmıyor. Hikayemiz 7 Ekim'den önce başladı. Kudüs'ü anlatmalıyız ama nasıl anlatacağız diye düşünürken animasyon filmine karar verdik. Derdimiz tarihe bir not düşmekti" ifadelerini kullandı.
"6 farklı dilde izleyiciyle buluşacak"
Sürecin teknik kısımlarının yanı sıra İslam coğrafyasındaki farklı bölgeleri konu alacak hikayelerin anlatılacağını vurgulayan Kandemir, "İstiyoruz ki dünyadaki bütün insanlara bu içeriği ulaştıralım. Arapça, Malayca, Fransa İngilizce ve belki Farsça'ya çevirip yayınlayacağız. 360 bin fotoğraf karesi var bu filmin içerisinde. Tamamen bilgisayar ortamında yapılmış üç boyutlu sahnelerden oluşuyor. 20 karakterimiz var. Allah’ın bize bahşettiği teknik kadar yapabildiğimiz kadar bu işe kendimizi vakfettik ve Kudüs’le ilgili bir film çektik derdimiz buydu. Bir sonraki adımda Bosna'yı, Endülüs'ü, Medine'yi anlatacağız." dedi.
Kudüs Macerası neden 14 Mart’ta vizyona girecek? Bu tarihin önemi nedir?
14 Mart'ta izleyici ile buluşacak olan Sır: Kudüs Macerası filminin yapımcılarından olan Süleyman Kurt"14 Mart tarihi aslında 15 Ramazan’a tekabül eden bir tarih 15 Ramazan da Dünya Yetimler Günü ilan edilmişti bundan yaklaşık 15 yıl önce İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından. Bizim projemizde İstanbul’dan yola çıkan Ömer dedemiz ve torunlarının Kudüs’teki bir yetimhaneye ulaşmasını konu alan bir macera animasyonunu ihtiva ediyor. Bu nedenle böyle sembolik bir tarihte vizyona çıkmak istedik. Ramazan’ın tam ortasında başlayıp Ramazan Bayramı’nda da izleyiciyle olmayı planladığımız Dünya Yetimler Günü’nde merkezinde Kudüs ve yetimhane olan bir projeyle inşallah beyaz perdeye çıkmayı planlıyoruz. Buradan ailelere ve gençlere çocuklara çağrımız çok net ve kısaca şu dur biz ekip olarak elimizden gelini yaptık müziğinden estetik çalışmalarına kadar teknik altyapısından seslendirmelerine kadar kendi imkanlarımızla kendi standartlarımızca çok iyi bir iş yaptık elhamdülillah" ifadelerini kullandı.
Filmin seslendirmesini iki önemli isim yapıyor
"6 yaşında çocuktan 60 yaşındaki veliye kadar herkesin ilgiyle izleyebileceği bir içerik oluşturduk. Dublajda bize başrollerimizde sevgili Ozan Akbaba ve çocuklarımızın Şirin’lerdeki Şirin Baba karakteriyle tanıdığı Engin Alkan hoca eşlik ediyor. Yani başrolde tanıdığımız sesler bize eşlik ediyor olacak. Sevgili Sedat Anar, filmimiz için tam 28 ayrı eser besteledi. Filmin her sekansında her sahnesinde o duyguyu yaşayarak örneğin Mescid-i Aksa’ya serencam eylenen sahnede o duyguyu hissedebileceğimiz tarzda. Buradan sonrasını da artık Filistin dostlarına emanet ediyoruz."
Kudur Macerası animasyon filminin yurtdışı ayağı ve PR çalışmalarıyla ilgilenen Yapımcı Ümit Sönmez, filmin farklı ülkelerde de vizyona gireceği müjdesini verdi. Sönmez, "Türkiye’de vizyona çıktıktan hemen sonra yakın bir dönemde de bütün dünyada izinler anlamında sorun yaşamayacağımız yerlerde sinema salonlarında olmak için gayret göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
Kudüs Macerası Şikago’daki Türk Kültür Mirası Festivali’nde yer alacak
Sönmez, "Kısmetse de Mayıs ayındaki Şikago’daki Türk Kültür Mirası Festivali’nde de gösterimini yapmayı planlıyoruz onunla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Müşterilerin talepleri aslında sadece Kudüs gibi İslami hassasiyetleri olan konular değil temiz içerik anlamında da talepleri var. Aileleriyle beraber izleyecekleri ya da çocukları tek başına bırakıp bir aracın önünde onların izleyebilecekleri içerik talepleri var. Bu da öyle bir içerik. İnsanların çocuklarıyla birlikte çok rahatlıkla izleyebilecekleri temiz bir içerik. Bu anlamda çok ciddi bir talep göreceğine biz inanıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar başladı sadece Körfez ya da Arap dünyası ya da Kuzey Afrika değil dünyanın dört bir tarafıyla görüşmeler başladı" dedi.
"Sinema sektöründe acımasız bir rekabet söz konusu"
"Sinema salonları da ellerinden geldiği kadar çok seyirci toplayan Hollwood yapımlarını tercih ediyorlar açıkçası. Orada çok ciddi bir rekabet ve kıyasıya acımasız bir rekabet söz konusu. Kıymetli bu eserin ailelere duyurulması için ailelere ne çağrıda bulunmak isterseniz? Sinema salonlarına bu filmi getirecek misiniz? Salonlarda gösterecek misiniz? diye sormak onlara mailler atmak Allah’ını seven defansa gelsin. Biz de diyoruz ki Allah’ını seven defansa gelsin. Bu iş için bir şeyler yapmaya çalışsın.