GSS borçları silindi mi? 2025 SSK GSS prim borcu sorulama

22:5116/01/2025, Perşembe
Yeni Şafak
GSS prim borçlarını içeren kanun teklifi yasalaştı
GSS prim borçlarını içeren kanun teklifi yasalaştı

Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Vatandaşlar ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları hakkında alınan kararın ne olduğunu merak ediyor. Peki GSS borçları silindi mi? Prim borcu sorgulama nasıl yapılır?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Sosyal Sigortalar Kanunu TBMM'de kabul edilerek resmen yasalaştı. En fazla merak edilen konulardan olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarına ilişkin detayların da yer aldığı kanun teklifinde 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tahsilinden vazgeçileceği yer aldı.


GSS PRİM BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?


Düzenlemeye göre sağlık hizmeti almak üzere müracaat edenlerin, sağlık hizmetlerinin gereği olarak verileri işlenebilecek. Acil haller haricinde haftada 40 saatten az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek.


Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burs verilen uluslararası öğrenciler bursluluk statülerinin devam ettiği sürelerde genel sağlık sigortalısı sayılacak. Genel sağlık sigortası primleri, belirlenen prime esas kazanç alt sınırının yüzde 4'ü olacak.


Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek.

Sigortalılığı 31 Aralık 2008 (dahil) tarihinden önce başlayan, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.


GSS PRİM BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?


Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor.



GSS PRİM BORCU NEDİR?

Genel Sağlık Sigortasına (GSS), 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle prim ödeme zorunluluğu getirildi. Genel Sağlık Sigortası'nda kapsam dışı kalanlar, çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı çalışanların primlerini işveren ödediği için borç doğmaz ancak çalışmayanların kendi primlerini dışarıdan ödemeleri gerekiyor ve bu nedenle de her ay sigorta borcu çıkabiliyor.




#GSS prim borcu
#Prim borcu sorgulama
#TBMM
#sigorta prim borcu