Lübnan'daki tahliye üzerinden kirli provokasyon: Halk TV muhabiri canlı yayında kendi iddiasını yalanladı

10:4011/10/2024, Cuma
G: 11/10/2024, Cuma
Yeni Şafak

CHP'nin kanalı Halk TV, terör devleti İsrail'in saldırısı altında olan Lübnan'daki Türk vatandaşlarını tahliyesi üzerinden yine provokasyon peşinde koştu. Kanalın bölgedeki muhabiri, Türkiye'nin tahliye için Lübnan'a gönderdiği gemilere ilk önce Suriyeliler, Lübnanlılar ve Filistinlilerin alındığı yalanını ortaya attı. Ümit Özdağ'ın da provokasyon malzemesi olarak kullandığı iddiayı ortaya atan muhabir Gözde Şeker daha sonra Halk TV canlı yayınında 'bölgede karma aileler varmış' diyerek gerçeği itiraf etti.

Soykırımcı İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırılarının artmasıyla birlikte, Türkiye harekete geçerek Lübnan’daki vatandaşlarını tahliye etme çalışmalarına başladı.



Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türk vatandaşlarının güvenli bölgelere taşınması ve tahliye edilmesi için gemi seferlerinin organize edildiği bildirildi.


Halk TV'den provokasyon


Türk vatandaşları Lübnan'dan tahliye edilirken CHP'nin kanalı Halk TV ise boş durmadı.



Sık sık yalan haberlerle gündeme gelen kanal Lübnan'daki tahliye operasyonu üzerinden de fitne çıkarmanın peşine düştü.


Kanalın bölgeye giden muhabiri
Gözde Şeker
, X hesabı üzerinden tahliyeler sırasında gemilere alımda Suriye ve Lübnanlılara öncelik verildiğini iddia etti.


Söz konusu paylaşımda
"Türk vatandaşları gemiye kendilerinden önce Suriye ve Filistinlilerin alınmasına tepkili. Hatta 'Burada Türkler azınlıkta' diyorlar."
yalanı ortaya atıldı.

Dışişleri'nden jet yalanlama


Dışişleri Bakanlığı kaynakları Lübnan’dan Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin yaptıkları açıklamada, gemilere binişlerde yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını belirtti.





Dışişleri Bakanlığı Kaynakları, yabancı ülke vatandaşlarının zaten bir Türk vatandaşının yakını olarak gemilere kabul edildiğinin altı çizilirken,
"Bu tip haberler yabancı düşmanlığını körüklediği gibi zor şartlarda gerçekleştirilen bir operasyon sırasında sahada görev yapan kişilerin işlerini güçleştiriyor"
ifadelerini kullandı.

Ümit Özdağ provokasyonu perçinledi


Halk TV muhabirinin yalanını alıntılayan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ sosyal medyadaki provokasyonu büyütmeye çalıştı.



Özdağ yaptığı paylaşımda
"Türkiye’den Lübnan’a Türk vatandaşlarını tahliye etmek için yollanan gemiye önce Suriyeliler ve Lübnanlılar alınmış. Türkler buna tepki göstermiş, kavga çıkmış. Biz bu rezalete karşı çıkınca bize IRKÇI diyorlar. Biz de size cevap veriyoruz. Siz Araplar karşısında aşağılık kompleksine sahip Türk düşmanlarısınız"
ifadelerini kullandı.

Canlı yayında itiraf etti: Karma aileler varmış


Tepkiler üzerinde daha sonradan Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın canlı yayınına katılan muhabir Gözde Şeker gerçeği itiraf etti.



Lübnan'da karma ailelerin çokluğuna dikkat çeken Şeker
"Filistinli, Lübnanlı, Suriyeli ile evlenmiş Türk vatandaşı çok fazla karma aile var"
dedi.

Lübnan'daki Türk Aileler


Lübnan'daki Türk ailelerin varlığı, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Osmanlılar, 1516'da bölgeyi fethederek Lübnan'ı kontrol altına aldılar ve burada çeşitli Osmanlı askerleri, yöneticiler ve aileler yerleşti.
Zamanla, Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde yaşayan bu aileler, yerel halkla kaynaştı ve bir Türk varlığı oluşturdu.

1918'de Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, Türkiye ve Lübnan arasındaki resmi bağlar azalmış olsa da Lübnan'da yaşayan Türk kökenli aileler, kültürel kimliklerini koruyarak günümüze kadar varlıklarını sürdürdü. Lübnan'ın Trablus, Akkar ve Bekaa gibi bölgelerinde Türk kökenli aileler hâlâ yaşamaktadır ve bu topluluklar, Türkiye ile bağlarını kültürel etkinlikler ve Türkçe dilini koruyarak devam ettirmekte.


Lübnan'daki Giritli Türkler

Özellikle Trablusşam kentinde Türk etkisi hala gözlemlenebilir, cami ve hamam gibi Osmanlı mirası yapılar bu bağın fiziksel örnekleri arasında yer alır.


  • Karma aileler, bu dönemlerde sıkça görülen bir durumdu. Yerel halkla evlenen Türk asker ve yöneticiler, çocuklarının hem Türk hem de Lübnan kültürüne ait kimlikler kazanmalarına olanak sağladı. Bu karma evlilikler, Türklerin yerel halkla daha hızlı kaynaşmasını ve Lübnan'daki toplumsal yapıya entegrasyonunu kolaylaştırdı.

Cumhuriyet döneminde, özellikle Türkiye ile Lübnan arasında resmi bağların azalmasıyla birlikte, bu karma aileler yerel kültürle daha fazla iç içe geçse de Türk kökenli kimliklerini sürdürmeye devam ettiler. Günümüzde, Lübnan’daki bu karma aileler, iki kültürün de mirasını taşıyarak dillerini, geleneklerini ve kökenlerini koruma çabasını sürdürmektedir.




#Halk TV
#Lübnan
#Ümit Özdağ