|

Elon Musk neden Twitter'ı satın aldı? Dijital Bilişimci Murat Dağıtmaç'tan 'dijital tekelleşme' vurgusu

Semih Bozkuş
22:41 - 8/08/2024 Perşembe
Güncelleme: 23:51 - 8/08/2024 Perşembe
Yeni Şafak

Dijital Bilişimci ve yazar Dr. Murat Dağıtmaç, teknolojide tekillik konusuna vurgu yaparak sosyal medyanın bunun birinci ayağı olduğunu söyledi. tvnet'te yayınlanan Gündem Özel programında konuşan Dağıtmaç, şu an veri toplandığını söyleyerek ABD'li iş adamı Elon Musk'ın X'i satın almasındaki asıl amacı açıkladı. Musk'ın böylelikle yapay zeka sistemi oluşturmayı amaçladığını ifade eden Dağıtmaç, bu yolla insanların işlerini elinden alan yapay zekaya sahip robotların ortaya çıkacağını söyledi. Programa katılan Bilişim Uzmanı Orhan Toker, bilinçli dijitalleşme çağrısında bulundu. Çin örneğini veren Toker, ülkedeki söz konusu programla çocukların her sabah spor yaptığını, dijital medyayı kullanırken iyi örneklerin karşılarına çıkarıldığını belirtti. Bilişim Uzmanı Orhan Toker, ülkemizde de yerli oyunlar ve programlar geliştirilmesi gerektiğini, çocukların da bu şekilde dijital felakete karşı korunması ve geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

tvnet'te yayınlanan Gündem Özel programı ile dijital dünyada özellikle çocukları etkileyen ve felakete sürükleyen çarpıklıklar ele alındı.

Yeni Şafak Yazarı Ersin Çelik moderatörlüğünde ekranlara gelen programda konuşan Dijital Bilişimci ve yazar Dr. Murat Dağıtmaç, teknolojide tekillik konusuna vurgu yaptı.

Sosyal medyanın bu tekelliğin birinci ayağı olduğunu asıl amacın data toplamak olduğunu ifade eden Dağıtmaç, Tesla'nın ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ın eski adıyla Twitter'ı satın almasının arkasında yatan asıl sebebin de teknolojide tekellik olduğunu belirtti.

Musk'ın böylelikle yapay zeka sistemi oluşturmayı amaçladığını ifade eden Dağıtmaç, bu yolla insanların işlerini elinden alan yapay zekaya sahip robotların ortaya çıkacağını söyledi.

Toker'den bilinçli dijitalleşme çağrısı

Programın konukları arasında yer alan Bilişim Uzmanı Orhan Toker de bilinçli dijitalleşme çağrısında bulundu.

Toker, tehlike barındıran oyunlara ve yapımlara karşı sürdürülebilir yerli ve milli bilinçlendirme programı ortaya konması gerektiğini söyledi.

Bu konunun hükümetler ötesi bir konu olduğunu vurgulayan Toker, oyun içerisinde art niyetli kişilerin, ailesi tarafından kötü muamele görmüş çocuklarla empati kurarak körpe beyinleri etkilediğini ve bu şekilde kaçırılıp tecavüze uğrayan çocukların olduğunu ifade etti.



Ailelere çocuklarını dinlemeleri yönünde tavsiyede bulunan Toker, "Bu dijitalle ilgisi olmayan bir konu belki ama bugün aparat olarak sosyal medyayı, Roblox'u kullanabilir; yarın yapay zekayı kullanabilir. Character AI diye bir uygulama var bunda da çocuklar kendi tasarladıkları bir karakterle sohbet ediyorlar. Bu sohbetin çocuğu yönlendirmediğini nereden bilelim?" dedi. Çocukların sağlam yetiştirilmesi gerektiğini ve bunun için de yetiştirilme politikası yapılması gerektiğini vurgulayan Toker, Çin örneğini verdi. Toker, Çin'deki programla çocukların her sabah spor yaptığını, dijital medyayı kullanırken iyi örneklerin karşılarına çıkarıldığını belirtti. Bilişim Uzmanı Orhan Toker, ülkemizde de yerli oyunlar ve programlar geliştirilmesi gerektiğini, çocukların da bu şekilde dijital felakete karşı korunması gerektiğini ifade etti.


#Roblox
#Dijitalleşme
#Bilişim Uzmanı
#Orhan Toker
#Murat Dağıtmaç
1 ay önce