|

Bilişim Uzmanı Orhan Toker 'Instagram tehlikesini' gençler üzerinden anlattı: Malezya gibi tepki gösterseydik mesele çözülmüştü

Hüseyin Berk
21:45 - 8/08/2024 Perşembe
Güncelleme: 22:11 - 8/08/2024 Perşembe
Yeni Şafak

'Dijital Baba' lakabıyla tanınan Bilişim Uzmanı - Yazar Orhan Toker, tvnet canlı yayında, Türkiye'de Instagram'a getirilen erişim kısıtlamasını sosyal medya platformlarının gençler üzerindeki tehlikeli etkisini anlatarak değerlendirdi. Devletin kanunlarının Instagram topluluk kurallarından üstün olduğunu vurgulayan Toker, "Instagram bugüne kadar yaptıklarıyla aslında bizim özgürlüğümüzü kısıtlıyordu." dedi. Gençlerin bu kısıtlamalardan çok etkilendiğini belirten Toker, "Artık gençlerin kafasında devlet, ülke diye bir şey yok. 'Ülken mi Instagram mı?' deseler, hepsi 'Instagram' diyecek. Çocukların milli duygularını, ülke sevgisini, bayrak sevgilerini ellerinden alıyorlar" diye konuştu. Instagram'dan el işi bir şeyler satarak gelir elde eden ailelerin de olduğunu ifade eden Toker, "Ancak tabii sırf gelirimizi, ailemizi geçindiririz diye yine de ülkemizden vazgeçemeyiz. Malezya'daki tepkiyi burada da çok hızlı gösterebilseydik, bu iş şimdiye çoktan çözülmüştü" ifadelerini kullandı. Hatırlanacağı gibi Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Hamas lideri İsmail Haniye'nin şehadeti sonrasında yaptığı paylaşımı kaldıran Instagram'dan izahat istemiş ve Meta'yı "siyonist İsrail rejiminin bir aracı" olmakla suçlamıştı. Meta, İbrahim'im paylaşımlarını 'doğru haber değeri etiketiyle' geri yüklemişti.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin şehadetinin ardından uyguladığı sansür politikasıyla terör devleti İsrail'e sanal kalkan olan Instagram'a, Türkiye'den erişim engeli getirilmişti. Instagram yetkilileri, uğradıkları kaybı bir an önce sonlandırmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile görüşmelere başlasa da, devletin istediği adımları henüz atmadı.

Instagram sadece Türkiye'de değil, Malezya'da da benzer bir sansür politikası uyguladı.

İzahat istenince özür dileyip paylaşımları geri yüklediler

Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in, 31 Temmuz'daki Haniye suikastını kınayan paylaşımları ve Hamas Siyasi Büro Başkanı'yla görüşmesine ilişkin fotoğraflar, Meta'ya ait sosyal paylaşım sitelerinden "tehlikeli kişi ve örgütler" bahanesiyle kaldırılmıştı.
İbrahim, 1 Ağustos'ta Meta'yı "siyonist İsrail rejiminin bir aracı" olmakla suçlamış,
4 Ağustos'ta Meta temsilcileriyle Malezya Başbakanlık Ofisi yetkilileri bir araya gelmişti. Alınan izahat sonrası
Meta, İbrahim'im paylaşımlarını "doğru haber değeri etiketiyle" geri yüklemişti.

Yeni Şafak Yazarı Ersin Çelik moderatörlüğünde tvnet'te canlı yayınlanan Gündem Özel programında, Instagram'ın skandal sansür kararı ele alındı.

Bilişim Uzmanı Orhan Toker 'Instagram tehlikesini' gençler üzerinden anlattı

'Dijital Baba' lakabıyla tanınan Bilişim Uzmanı - Yazar Orhan Toker, Instagram'a getirilen erişim kısıtlamasını sosyal medya platformlarının gençler üzerindeki tehlikeli etkisini anlatarak değerlendirdi.

Devletin kanunlarının Instagram topluluk kurallarından üstün olduğunu vurgulayan Toker,
"Instagram bugüne kadar yaptıklarıyla aslında bizim özgürlüğümüzü kısıtlıyordu."
dedi. Gençlerin bu kısıtlamalardan çok etkilendiğini belirten Toker,
"Artık gençlerin kafasında devlet, ülke diye bir şey yok. 'Ülken mi Instagram mı?' deseler, hepsi 'Instagram' diyecek. Çocukların milli duygularını, ülke sevgisini, bayrak sevgilerini ellerinden alıyorlar
" diye konuştu.

"Malezya gibi tepki gösterseydik mesele çözülmüştü"

Instagram'dan el işi bir şeyler satarak gelir elde eden ailelerin de olduğunu ifade eden Toker,
"Ancak tabii sırf gelirimizi, ailemizi geçindiririz diye yine de ülkemizden vazgeçemeyiz. Malezya'daki tepkiyi burada da çok hızlı gösterebilseydik, bu iş şimdiye çoktan çözülmüştü
" ifadelerini kullandı.


#Instagram
#Malezya
#Türkiye
#Orhan Toker
#TVNET
1 ay önce