Yeni Şafak Yazarı Ersin Çelik, TRT Haber canlı yayınında, Twitter üzerinden yürütülen 'siyasi manipülasyonları' anlattı. Cep telefonlardaki uygulamaların insanları 'kaydetme ve üçüncü servislere paylaşma hakkı' tanımladığını vurgulayan Çelik, "Uygulamaların para istememesinin temel nedeni de bu, onu işleyip daha büyük paralara servis etme meselesi" diye konuştu. Terör örgütlerinin sadece dağda, mağaralarda varlığını sürdürmediğini ifade eden Çelik, "FETÖ ve PKK sosyal medya üzerinden ciddi operasyonlar yapıyor. Ağ, ağ giden bir sistemleri var. Twitter üzerinden psikolojik harp uyguluyorlar" dedi. Türkiye'de Twitter'daki etkin kullanıcı sayısının 3-4 milyon kişi olduğunu ifade eden Çelik, "Bu ortamda bir siyasi parti liderinin videosunun birkaç dakikada 5 milyon izlenmesi imkansız. Veriler, datalar sahte olunca hayatı Twitter'da yaşayan insanlar gerçek sonuçlara inanmıyorlar. Bu da toplumsal travmayı tetikliyor doğrunun gerçek olduğuna inanmıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Yeni Şafak 5 Mayıs 2023 tarihli manşetinde, HDP’nin de desteklediği Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında, 40 milyon sosyal medya kullanıcısına aynı anda ulaşabilen devasa bir trol ağı olduğunu ortaya çıkardı. Sandık güvenliğine gölge düşürmek ve toplumda güven sorunu oluşturmak için yüksek takipçili 121 hesabın sürekli sahte içerik ürettiği ortaya çıktı.
Yeni Şafak Yazarı Ersin Çelik, TRT Haber canlı yayınında, Twitter üzerinden yürütülen 'siyasi manipülasyonları' anlattı.
Cep telefonlarındaki uygulamalar ve 'kaydetme ve üçüncü servislere paylaşma' hakkı
"Terör örgütleri sadece dağda değil sosyal medyada da ciddi operasyonlar yapıyorlar"
"Toplumsal travmayı tetikliyor, doğrunun gerçek olduğuna inanmıyorsunuz"
"Siz değil yapay zeka belirliyor 'keşfet'inizi"
"Twitter'da ağlar oluşturuyorlar. Bunların arkasında bir gerçek kişi var, yapay zeka yok insan kullanıyor bu hesapları. Tespit edilenler bu şahıslar. Diyelim ki, bir etnik gruba yönelik hesap oluşturuyorsun ID, IP numarası, cep telefonu SİMKART'a kadar her şey eşleşiyor. Anonim hesap kullanmak bir perdeleme aracı değil. Seçim sürecini manipüle edecek, seçim akşamına yönelik paylaşım yapacaklara Emniyet müsaade etmez.
Yeni şafak'ta da yayınladığımız dosya haberde, 121 tane böyle güçlü 6 tane ağın olduğunu açıkladı. X şahsın kurduğu, y şahsının kurduğu ağlar, Erdoğan'ı hedef alan söylem geliştiriyorlar.
3-4 milyonluk insanın olduğu Twitter'dan seçim kazanamazsınız, gerçekten çok alakasız sonuçlar çıkar. Bir milyon takipçisi olan hesabın yaptığı ankette, bir adaya yüzde 60, cumhurbaşkanına yüzde 14 oy çıkıyor. Psikolojik harp unsurlarından biri. Sokağa indiğinizde Twitter'dan habersiz olduğunu görüyorsunuz. Yankı odaları ortaya çıkıyor bir süre sonra.
Yapay zeka bunu baskın şekilde dikte ettiriyor. Siz değil yapay zeka belirliyor 'keşfet'inizi. Takip etmediğiniz insanları yönlendiriyor. Seçimde de buna maruz kalıyor. Twitter'da çok alakasız bir gündem var bunu da birileri oluşturuyor. 40 milyon erişim meselesinin çarpanları başka, bot etkileşim atıyor.
Twitter, en fazla 750 bin 1 milyon kişinin aynı anda olabileceği bir platform. Bir siyasinin videosunun birkaç dakikada 5 milyon izlenmesi imkansız. Veriler datalar sahte. Gerkes bu insan oy verecek ama çok alakasız bir sonuç çıkınca da hayatı Twitter'da yaşayan insanlar gerçek sonuçlara inanmıyorlar. Toplumsal travmayı tetikliyor, duygularımızla oynanıyor. Doğruyla temas kuramıyorsunuz. Doğrunun gerçek olduğuna inanmıyorsunuz. Başka bir dünyaya geçiş yapıyorsunuz."