Binlerce lira verip satın aldığınız akıllı telefonunuzun üzerine su döküldüğünü, tuvalete düştüğü veya cebinizde unutup havuza girdiğinizi düşünsenize. Böyle bir durumda, “keşke 300 lira fazla verip kasko yaptırsaydım” dediğinizi duyar gibiyiz. Peki, suya düşen telefon tamir edilir mi? Sıvı temasından dolayı telefonu teknik servise verdiğinizde muhtemelen kullanıcı hatası sayılacağından garanti kapsamı dışında kalacaktır. Bu da size ekstra masraf çıkacağı anlamına geliyor. Ama panik yapmayın. Sadece 4 adımda suya düşen telefonunuzu kurtarın.
Telefonu suya düşürmek, üzerine çay veya kahve dökmek ya da cebimizde unutup havuza girmek hepimizin başına gelebilecek bir olay.
Suya düşen bir telefonun tamiri masraflı ve vakit alan bir durumdur. Fakat sadece birkaç adımda içerisine su giren bir telefonu kurtarmak mümkün.
Senaryo
En basit senaryoyu göz önünde bulunduralım. Yağmurlu bir havada sokakta telefonla konuşarak yürüyorsunuz. Telefonun üst kısmında bulunan kulaklık girişinden birkaç damla yağmur suyu giriyor ve biranda telefon kapanıyor.
Panik yapmayın
Böyle bir durumda zamanla yarıştığınızı unutmayın. Yapacağınız en ufak bir hata, telefonunuzu geri dönüşü olmayan bir yola sokabilir.
Suya düşen telefonu kurtarmak için evde uygulayacağınız bazı kurutma yöntemleri mevcut. Bu sayede sıvı temasından dolayı bozulan telefonunuzu kısa sürede tekrar hayata döndürebilirsiniz.
- Sakın bunları yapmayın!
- Telefonu açmaya çalışmayın.
- Herhangi bir tuşa basmayın.
- Telefonu sallamayın ve sarsmayın.
- Üzerine üflemeyin veya içerisine hava vermeyin.
- Fön makinesiyle veya mikrodalga fırında ısıtmak gibi işlemler uygulamayın.
Adım 1: Telefonu kapatın
Suya düşen telefonunuzu hemen kapatın ve mümkünse arka kapağını açıp pili yerinden çıkarın. Aksi halde içerisine kaçan sıvıdan dolayı kısa devre yapabilir. Ayrıca bir süre telefonu şarja takmayın.
Adım 2: Pamuk bez veya peçete üzerine koyun
Pamuğun sıvıyı emme özelliğinden yararlanın. Telefonu çıkarılabilir parçalarına ayırdıktan sonra pamuk bir bez veya peçetenin üzerine bırakın gerekirse telefonu bu bezle yavaşça kurulamaya çalışın.
Adım 3: Fön makinesinden uzak tutun
Islak olan herşeyi sıcakla havayla kurulamak mantıklı bir hareket olsa da, bu durum akıllı telefon ve elektronik cihazlar için pek akla yatan bir yöntem değil.
Sıcak hava elektronik cihazların yapısına zarar verir ve uzun süreli sıcak hava temaslarında telefon kasasının yumuşamasına veya erimesine neden olabilir.
Adım 4: Pirinç hayat kurtarır
Pirinç tüketmek her ne kadar insan sağlığı için yararlı bir gıda olmasa da söz konusu nem tutmak olunca adete hayat kurtarıyor diyebiliriz.
Çıkarılabilir parçalarına ayırdığınız telefonu pirinç dolu bir kabın içesine gömün ve ağzını kapatın. 2 gün boyunca telefonu kabın içerisinden çıkarmayın.
- Önemli:Samsung Galaxy Note serisi veya kalem özellikli bir akıllı telefon kullanıyorsanız, pirince gömme aşamasında kalemi çıkarmayı unutmayın.
Mağazadan satın alınan kıyafetlerin içerisinden de çıkabilen nem alıcı silika jel tabletlerden yardım alabilirsiniz. Pirincin içerisine atacağınız birkaç adet nem alıcı tablet, daha kısa sürede telefonun düzelmesine yardımcı olur.
İkinci günün sonunda
Telefonun içerisindeki sıvıların tamamen emilip gitmesi için en az 2 güne ihtiyacınız var. Bu süre dolduktan sonra telefonunuzu güvenle açabilirsiniz.
Kuruma işlemi sonunda telefonun sensörlerini kontrol etmeyi unutmayın. Eğer hala telefonun içerisinde sıvı kaldığını düşünüyorsanız, cihazınızı teknik servise gönderin.