Hacamatın yerini aferez merkezleri aldı

Şevin Ayaz
00:0019/12/2010, Pazar
G: 18/12/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Hacamatın yerini aferez merkezleri aldı
Hacamatın yerini aferez merkezleri aldı

Binlerce yıl önce vücuttaki kirli kanın temizlenmesi için Hz. Peygamber'in tavsiyesiyle başvurulan hacamat yöntemi, yerini bugün modern aferez merkezlerine bıraktı. Bir süre önce çıkarılan yönetmelikle bu merkezlerde artık eğitim almış sertifikalı personel görev yapacak.

Hacamat yöntemi, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan çok, kan fazlalığının, vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemi. Bu yöntemle derinin altındaki kirli, pıhtılaşmış kan vücuttan uzaklaştırılarak birçok hastalık önleniyor.

Hz. Peygamber, Mayıs Haziran aylarında sahabeye bu yöntemi tavsiye ederek çeşitli hastalıklara karşı önlem alırmış. Binlerce yıldır devam eden hacamat işleminin günümüzdeki adı terapötik aferez. Sağlık Bakanlığı'nın bir süre önce çıkardığı yönetmelikle, kanda hayati risk oluşturacak düzeyde artan hücresel elemanların dolaşımdan uzaklaştırılmasına dayanan bu tedavi yöntemi artık eğitim almış sağlık personeli tarafından modern tıp merkezlerinde, hastanelerde uygulanıyor. Biz de hacamattan aferez merkezlerine uzanan süreci ve aferez hakkında bilmediklerimizi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Terapötik Aferez Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Osman İlhan'a sorduk.

YAN ETKİSİ YOK

Osman İlhan, aferezi “Tam kanın uzaklaştırılması, çeşitli bileşenlere ayrılması, bir veya daha fazla bileşenin toplanması veya değiştirilmesini içeren pek çok sayıdaki işlem” şeklinde tanımlıyor. Aferez yönteminin hacamattan farkı ise şu: Hacamatta kan dışarı alınırken aferezde bir ayrıştırma işlemi yapıldıktan sonra kan geri veriliyor. İşlem aferez makinası adı verilen bir cihazla gerçekleştiriliyor. Uygulamada hastalarda herhangi bir yan etki gözlenmiyor.

Aferez işlemi Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmeliğe göre ruhsatlı yerlerde yapılacak. İlhan, işlemin kesinlikle sağlık personeli tarafından yapılması gerektiğini düşünüyor.

İlhan'a aferez işleminin faydalarını ve yan etkilerini soruyorum. Yan etkisi olmadığını söylüyor. Faydaları ise oldukça fazla. Aferez işlemi vücudu zararlı maddelerden temizliyor, mantar ve havagazı zehirlenmesi gibi durumlarda hastaya etki ediyor. Ayrıca İlhan, aferezi bağışık sistemi bozuk olan hastalara da öneriyor.

ATEŞ NEŞTER BARDAK

Aferez işlemi gönüllülüğe bağlı bir tedavi. Ayrıca doktor raporuyla nöroloji, kalp, kan, sinir, karaciğer hastalıklarına uygulanıyor.

Hacamat ise halen Çin'den Almanya'ya, Malezya'dan Kanada ve Avustralya'ya kadar bütün dünyada kullanılan alternatif bir tedavi yöntemi… Hacamat genellikle kulak arkası ve sırta yapılıyor. Tedavinin ilk aşaması traş. Traşın ardından işlem başlıyor. Devreye, ateş, bardak ve neşter giriyor. Önce, bardak, kupa vb. kan alınacak yere vuruluyor, orayı havasız bırakıp uyuşturuluyor. Aynı yeri neşterle et ile deri arasını 2 veya 3 milim çiziliyor. Sonra kupayı neşterlenen yere tekrar vuruluyor. Kılcal damarlardan kan gelmeye başlıyor. Bunu genellikle üç defa tekrarlanıyor. Tedavi 20-25 dakika sürüyor. Ortalama 300-350 gram kadar kan çıkarılıyor.