Çatı aday girişimleri sonuçsuz kalan muhalefet yeni bir arayışa girdi. Tek aday çıkarılması için başlatılan çatı ittifakının çökmesiyle muhalefet rotayı seçim ittifakına çevirdi.
Çatı aday için anlaşamayan partiler görüşme trafiğini Meclis'te çoğunluğu sağlamak amacıyla sürdürdü. Hem genel başkanlar hem de genel başkan yardımcıları düzeyinde süren görüşmeler sonunda 4 parti anlaştı. Görüşmeler neticesinde öncülüğünü CHP ve İyi Parti'nin yaptığı arayışlarda, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'yi de içine alan bir ittifak kurulması kararlaştırıldı. Türkiye'yi yıllardır kuşatma altına alan Fetullahçı Terör Örgütü'nün örgütsel amaçlı yaptığı katalog evlilikleri aratmayan siyasi evlilik detayları bugün kamuoyuna duyurulacak söz konusu ittifakla kuruldu.
Muhalefetin milletvekili seçiminde gece yarısı sağladığı ortaklıkta imzalar bugün atılacak. İttifak protokolüne göre, partilerden CHP, İYİ Parti ve SP ilk turda kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracak. Cumhurbaşkanı adaylarından hangisi ilk turda en yüksek oyu alırsa, ikinci turda o adaya oy verecek.
Partiler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda birbirleri ile rakip olup kendi adayını ikinci tura taşımaya çalışırken milletvekilliği seçimlerinde ise Meclis'te çoğunluğu sağlamak için cumhur ittifakına karşı mücadele verecekler.
Kritik illerde ittifak içinde yer alan partiler sonuç almak için en güçlü olan partinin adaylarına destek verecek. CHP, İyi Parti ve SP kendi kurumsal kimlik ve listeleriyle ittifakta yer alacak. DP'nin ise bu üç partinin listesinde seçime girmesi bekleniyor. Seçimlere ilk kez girecek İyi Parti dışında ittifakta yer alan diğer partilerin 1 Kasım 2015 seçimlerinde oy oranı toplamda 26.14'lük bir orana denk geliyor.
Cumhurbaşkanlığı için seçmen tarafından aday gösterilecek aday başvurularının son günü Saadet Partisi Genel Başakın Temel Karamollaoğlu ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, cumhurbaşkanlığı adaylığı için YSK'ya başvurdu. Başvuru için parti yetkilileriyle YSK'ya giden Akşener, "YSK'ya müracaat ettik. Allah hayırlı etsin, Allah tamamına erdirsin. Hepimize, milletimize, bizlere hayırlı olsun" dedi. Karamollaoğlu da "'Hayırlı olsun' diyorum. İnşallah seçimler sonunda bir kere daha böyle bir araya gelir seçim neticeleri hakkındaki görüşlerimizi, sırtımıza görev yüklenmişse de düşüncelerimizi sizlere aktarırız" diye konuştu.
Seçmen tarafından aday gösterilenler için gerekli 100 bin imzanın 4-9 Mayıs tarihlerinde toplanması gerekecek, seçmen bu süre içinde ilçe seçim kurullarına imza verecek. 100 bin imzayla aday olmak için toplam 4 kişi başvurdu. Akşener ve Karamollaoğlu'nun yanı sıra Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz başvuruda bulundu.
CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun, partisinin ittifak yaptığı Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'na sosyal medya hesabı Twitter'da katil dediği ortaya çıktı.
35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli'ndeki yangın sırasında dönemin Sivas Belediye Başkanı olan Temel Karamollaoğlu'nun 2012 yılında düzenlenen anma törenine katılmasını katil aklama olarak tanımlayan Kaftancıoğlu attığı tweette şu sözlere yer vermiş; “Sivas katliamı anması nedeniyle panel yapan bir kurumun T. Karamollaoğlu'nu panelist olarak davet etmesi kaç puan? Katil aklama sanatı.”
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Kanal 24 televizyonunda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bozdağ, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ittifakına ilişkin, "Bu ittifak, benim gördüğüm esasında dört benzemezlerin ittifakı. Hani zoraki nikah derler ya, zoraki nikah gibi zoraki bir ittifak görüyoruz. Bunları motive eden, bir araya getiren şey esasında Türkiye'nin çıkarları, geleceği, yapılacak işler falan değil, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığıdır. Şöyle demek lazım, 'Erdoğan karşıtları, öfkeliler ittifakı” diye konuştu.