YSK İstanbul için ilçeleri bekliyor

Osman Özgan
16:153/05/2019, Cuma
G: 1/05/2019, Çarşamba
Yeni Şafak
Yüksek Seçim Kurulu
Yüksek Seçim Kurulu

YSK, İstanbul kararı için ilçe seçim kurullarının araştırma sonucunu bekliyor. Kararda özellikle kısıtlı seçmen ve zihinsel engelli seçmenlere ilişkin mahkeme sonuçları etkili olacak. İlçe seçim kurullarının bu hafta içerisinde araştırmaları tamamlayıp sonuçları YSK’ya göndermesi ve İstanbul için kararın çıkması bekleniyor.

AK Parti ve MHP, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından organize hile ve usulsüzlüklerin tespit edildiği İstanbul’u olağanüstü itirazla YSK’ya taşıdı. Önce AK Parti, İstanbul geneli ve Büyükçekmece, ardından MHP İstanbul geneli ve Maltepe’de seçimlerin yenilenmesini talep etti. Yüksek Seçim Kurulu, söz konusu itirazlara ilişkin ilk ara kararı 23 Nisan’da aldı. Kararda, AK Parti’nin itiraz ettiği kısıtlı seçmen, ölü seçmen, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin yerine oy kullanma, zihinsel engellilerin durumu ile kamu görevlisi olmayan sandık başkanı ve görevlilerinin araştırılması istendi. 24 Nisan’da MHP’nin başvurusu gündemine alan Kurul, Maltepe’deki sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi.

36 İLÇEDE SONUÇLAR GELDİ

Her iki ara karar uyarınca ilçe seçim kurullarına 5’er günlük süre tanındı. YSK’nın ilk ara kararla ilçe seçim kurullarına verdiği ek süre, önceki gün dün doldu. Ancak araştırmaların hepsi henüz tamamlanmış değil. Şu ana kadar Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt, Kadıköy, Tuzla, Sultangazi ve Beykoz’un da aralarında bulunduğu 36 ilçe seçim kurulunun araştırmalarını tamamladığı ve bu araştırmalara ilişkin raporunu YSK’ya sunduğu öğrenildi. Geriye kalan 3 ilçe seçim kurulunun araştırmasının ise devam ettiği belirtildi.

MAHKEME KARARLARI BEKLENİYOR

YSK, AK Parti’nin itirazı üzerine 8 bin 47 kısıtlı seçmen ile zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı olduğu iddia edilen 21 bin 358 seçmenin durumunun araştırılmasına karar vermişti. Ayrıca bu ara kararlarda, söz konusu kısıtlı seçmen ile zihinsel engelli seçmenlerden oy kullandığı belirlenenlerin kısıtlılıklarına ilişkin mahkeme kararlarının temin edilmesi istenmişti. İlçe seçim kurulları da ilgili mahkemelerden oy kullandığı anlaşılan kısıtlı ve zihinsel engelli seçmenlerin kısıtlılıklarına ilişkin kararları talep etti. Birçok ilçe seçim kurulunun söz konusu mahkeme kararlarını beklediği, gecikmenin de bundan kaynaklandığı belirtildi. Geriye kalan 3 ilçede de araştırmaların en kısa sürede tamamlanacağı kaydediliyor.

MALTEPE’DE ARAŞTIRMA BİTTİ

Öte yandan, MHP’nin itirazı üzerine alınan ikinci ara karar uyarınca verilen süre de dün doldu. Maltepe 1. ve 2. İlçe Seçim Kurullarının sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili araştırmayı tamamlamak üzere olduğu öğrenildi. İlçe seçim kurullarının Maltepe’ye ilişkin araştırma sonucunun en kısa sürede YSK’ya sunulacağı bildirildi. Ancak YSK’nın Maltepe’ye ilişkin ayrı bir karar vermesi beklenmiyor. Kurul’un, yapılan diğer araştırma sonuçlarını bekleyeceği ve bütün araştırma raporlarını birlikte ele alacağı kaydediliyor.

KARAR SONUÇLAR GELDİKTEN SONRA

YSK’nın İstanbul’u gündemine alabilmesi için araştırma sonuçlarının gelmesi beklenecek. 5 günlük sürenin dolmuş olması araştırma sonuçlarının gelmesinin beklenmeyeceği anlamına gelmiyor. İlçe seçim kurullarının bu hafta içerisinde araştırmaları tamamlayıp sonuçları YSK’ya göndermesi bekleniyor. Ancak bu sonuçların gelmesinin ardından YSK, İstanbul’u görüşerek seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceğine ilişkin nihai kararını verebilecek. İlçe seçim kurullarından gelecek araştırma sonuçlarının henüz tamamlanmamış olması nedeniyle YSK’nın İstanbul’u pazartesi günü görüşmeye başlayacağı ifade ediliyor.

#YSK
#İstanbul
#İlçe
#Seçim

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.