Yeni Şafak

Genç vekile askerlik tecili

Yeni Şafak
Kıymet Sezer
01:0128/04/2018, Cumartesi
G: 27/04/2018, Cuma
Yeni Şafak
"18 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir" değişikliği uyarınca gözler genç vekil adaylarında olacak.
"18 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir" değişikliği uyarınca gözler genç vekil adaylarında olacak.

24 Haziran’da milletvekili seçilerek Meclis’e girecek gençlerin askerlik durumu KHK ile çözülüyor. ‘Askerliği gelen’ parlamento üyeleri tecilli sayılacak.

Türkiye, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı sisteminde seçime gitmeye hazırlanırken, yeni dönemde TBMM’de milletvekili yaş ortalaması da düşecek. Anayasada yapılan "18 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir" değişikliği uyarınca gözler genç vekil adaylarında olacak. Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesiyle en çok tartışma konusu olan genç vekillerin askerlik durumu da önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenen Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 18 yaşında milletvekili seçilenlerin askerliklerine 'tecil' düzenlemesi getirilecek. Erdoğan, 18 yaşındaki vekillerle ilgili 'askerlik' eleştirileri karşısında daha önce, "Gerekirse bedelli askerlik gibi farklı bir yasal düzenleme de yapılabilir", "Yahu 7 milyon gencin tamamı Meclis'e mi girecek? Bunları askerlikten muaf tutarsın olur biter" demişti.

VATANİ GÖREV, VEKİLLİK BİTTİĞİNDE BAŞLAYACAK

Edinilen bilgiye göre, seçimlerin 24 Haziran’a alınmasıyla birlikte aciliyet kazanan düzenlemeye ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'erteleme ve tecil hakkı' verilmesinde karar kıldı. Düzenleme de KHK’ya bu yönde konuldu. Buna göre, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, milletvekili olup askerlik yapmamış olan gençler, milletvekilliği görevi bittikten sonra askerlik yükümlülüklerini yerine getirecek. Genç yaşta Meclis’e girecek olanlar bu görevlerini bitirdikten sonra askere gitmek zorunda kalacaklar. Erdoğan son toplanan AK Parti MKYK toplantısında bedelli askerliğin gündeme getirilmesi üzerine, bu taleplere olumlu bakmadığını ifade etmişti.

BAKAYA ADAY OLAMIYOR

Genç vekiller için tecilli askerlik düzenlemesi, TSK'dan 3 bin ihracın yer alacağı KHK ile aynı torbada olacak. 18 yaş düzenlemesiyle birlikte anayasadan askerlik yapma zorunluluğu çıkarılmakla birlikte 'askerlikle ilişiği olanların' milletvekili seçilemeyecekleri hükmü de girmişti. Dolayısıyla askerliğini yapmadan aday olanların yoklama kaçağı veya bakaya gibi durumlarının bulunmaması, fiilen askerlik yapıyor olmaması ya da askerliğini tecil ettirmiş olmaları gerekiyor. Halen askerlik; eğitim, yurtdışında oturum ve sağlık durumu gerekçeleriyle tecil edilebiliyor.

  • Gurbetçi rekor kıracak mı
  • Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimi çalışmalarını tamamlamasıyla yurtdışındaki seçmenlerin hangi tarih aralığında sandığa gideceği netleşti. Buna göre, yurtdışında oy kullanma işlemi, 7 Haziran’da başlayacak ve 12 gün sürecek. Gümrük kapılarında da oy kullanma işlemi aynı gün başlayacak ancak 24 Haziran’a kadar devam edecek. Oy verme günleri ülkelere göre farklılık gösterecek, bu konuda ülkelerdeki seçmen sayısı da belirleyici olacak. Gurbetçi vatandaşlar, ilk kez 10 Ağustos 2014’te yapılan cumhurbaşkanı seçiminde sandık başına gitmiş, YSK’nin sandık kurduğu temsilciliklerde randevu alarak oy kullanmıştı. Yaşanan aksaklıklar üzerine sonraki seçimlerde randevu uygulaması kaldırıldı. Bu seçimde de gurbetçiler randevu almaksızın bulunduğu ülke için belirlenen günlerde oy kullanabilecek. Yurtdışında oy kullanma işlemi, 19 Haziran’da sona erecek. Gümrük kapılarında ise 24 Haziran’a kadar oy verilebilecek.

YÜZDE 50’Yİ AŞABİLİR

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi için 8 Mayıs ile 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 54 ülke ve 112 temsilcilikte sandık kurulmuş, yurtdışındaki 2 milyon 866 bin 979 seçmenden 931 bin 465’i sandık başına gitmişti. Gümrüklerde oy veren vatandaşlarla bu sayı 1 milyon 34 bin 917 olarak gerçekleşmiş ve gurbetçilerde katılım oranı yüzde 36 olmuştu. 1 Kasım 2015’teki seçimde ise yurtdışında 54 ülke ve 113 temsilcilikte sandık kurulmuş, 2 milyon 880 bin 554 kayıtlı seçmenin yüzde 45,07’si sandığa gitmiş, yurtdışı temsilcilikler ve gümrüklerde toplam 1 milyon 298 bin 319 seçmen oy kullanmıştı. 24 Haziran seçimlerinde gurbetçi katılım oranının daha da yükselerek yüzde 50’yi aşması bekleniyor.


İkinci tur 30 Haziran’da

Gurbetçi oyları, önceki seçimlerde olduğu gibi kullanıldıkları ülkelerden uçak veya diplomatik kuryeyle Türkiye’ye getirildikten sonra 24 Haziran’da Türkiye’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından açılıp sayılacak. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde yurtdışında 30 Haziran-4 Temmuz arasında oy kullanılacak. Gümrük kapılarındaki oy verme işlemi ise 8 Temmuz’a kadar sürecek. Bu kez yurtdışındaki oylar 8 Temmuz’da Türkiye’deki oy verme işleminin tamamlanmasının ardından açılıp sayılacak.


Pusula netleşti

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde kullanılacak oy pusulalarının şekli netleşiyor. Seçmenler, sandıkta iki ayrı oy pusulasına tercihte bulunarak, cumhurbaşkanını ile TBMM’de görev yapacak milletvekillerini belirleyecek. Oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında ‘Cumhurbaşkanı Adayları’ başlığı bulunacak. Bu başlık altında Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014’deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak. Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerleri, çekilecek kura sonucu tespit edilecek.

11 PARTİNİN TAMAMI

Seçmenler, diğer oy pusulasına oy vererek de TBMM’de 27. Dönem’de görev yapacak milletvekillerini belirleyecek. Bu pusulada Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararıyla seçimlerine girmelerine karar verilen AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ile HÜDA PAR bulunacak. İttifak yapan partiler, ittifak unvanları altında yanyana yer alacak. Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek. Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

#Seçim
#Genç Vekil
#Askerlik
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.