|

Cumhur kazandı zafer Türkiye'nin

FETÖ, PKK ve patronları el birliği ile Türkiye’yi durdurmak için bir oyun kurdu. Onlara göre 31 Mart, Erdoğan’ın ve Türkiye’nin çöküşünün başlangıcı olacak, hemen ardından bir sonraki adıma geçilecekti. Türkiye sağlam durdu ve çokuluslu oyunu bir kez daha bozdu. AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı kesin zafer kazandı. 15 Temmuz ruhu, dimdik ayakta.

Yasemi Asan ve
04:00 - 1/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 03:07 - 1/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

AK Parti’nin oyları bir önceki seçime göre yükseldi, Doğu’da ciddi artış yaşandı. Güneydoğu’da HDP tekeli kırıldı. CHP’nin oyları eridi, ancak batıdaki HDP oylarıyla ayakta kalabildi. İYİ Parti CHP’ye çalıştı, hiçbir ilde belediye başkanlığı kazanamadı. Saadet Partisi’nin, AK Parti’ye oy kaybettirip CHP’ye oy kazandırma dışında rolü olmadı.

BAŞKANLIĞA ONAY

AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, CHP ile İYİ Parti’nin HDP destekli Millet İttifakı’na 15 puan fark atarak 24 Haziran’da geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk yerel seçiminde halktan güçlü destek gördü. İç dış oyunlara rağmen Cumhur İttifakı, yeni sistemle ilgili tartışmalara nokta koydu. Cumhur İttifakı 30'u büyükşehir, 21'i il olmak üzere toplam 51 ilde ittifak yaptı. AK Parti-MHP Cumhur ittifakı, sandıktan yüzde 51,7 oy alarak 24 Haziran seçimleri oy oranını korudu. AK Parti, 4. kez girdiği yerel seçimlerde yine sandığın kazananı olarak birinci parti çıktı. AK Parti 40, MHP 12 ilde, CHP 20 ilde, HDP 7 ilde belediye başkanı çıkarırken, Tunceli'de TKP, Kırklareli'nde bağımsız aday kazandı. 2014 yerel seçimlerde 49 ilde AK Parti, 13 ilde CHP, 10 ilde BDP, 8 ilde MHP'nin belediye başkan adayları kazanmıştı.


15. SEÇİM ZAFERİ

PKK, FETÖ gibi terör örgütlerinin, dış uzantılı ekonomik tetikçilerin, gıda spekülatörlerinin tüm çabalarına rağmen yüzde 51,7 oya ulaşan Cumhur İttifakı, yeni sistemi her türlü tartışmaya kapattı. Millet İttifakı ise yüzde 37,6’da kaldı. Cumhur İttifakı 24 Haziran’a göre oylarını muhafaza ederken, Türkiye’ye yönelik beka tehdidini gören seçmen sandığı sahipsiz bırakmadı. Seçime katılım oranları hayli yüksek oldu. AK Parti, önceki 14 seçimde olduğu gibi dün de hem belediye hem de il genel meclisi oylarında liderliği rakiplerine bırakmadı. AK Parti, 40 şehirde üstünlüğünü korudu.

MHP SÜRPRİZİ

Cumhur İttifakı ortaklarından MHP, dünkü seçimin sürpriz partisi oldu. Seçime 8 il ile girip 12 şehirle çıkan MHP, Cumhur İttifakı’nın başarısına önemli katkı sağladı.

İYİ PARTİ SIFIR ÇEKTİ

Seçimin Millet İttifakı cephesinde ise kazanan CHP oldu. CHP, HDP’nin de örtülü desteğiyle önemli şehirleri alırken, büyük umutlarla yarışa katılan İYİ Parti sıfır çekerek hiçbir ilde mutlu sona ulaşamadı. Millet İttifakı’nın karlı çıkan adresi CHP oldu.

OYLAR HİZMET SİYASETİNE

Yerel seçimlerin en önemli sonucu hendek teröründen çıkarılan Doğu ve Güneydoğu’da alındı. Şırnak, Ağrı ve Bitlis’te seçimleri açık ara AK Parti adayları önde tamamladı. Terörist örgütün sözde kaleleri olarak gördüğü Dargeçit, Çukurca, Şemdinli, Uludere, Beytüşşebap ilçelerinde halk hizmet siyasetine oy verdi.

KAZANDI AMA ÇÖKTÜ

HDP, bazı şehirlerde seçimi galip bitirse de kazandığı il ve ilçelerde ciddi kan kaybı yaşadı. Bu tablo, Türkiye’nin terörle mücadelesinde önemli bir kavşak olarak değerlendirildi. Son dönemde eleman devşiremeyen PKK terör örgütü, seçimlerde de bölge halkının oyunun rengini değiştiremedi.

İŞ BİRLİĞİ SANDIKTA İFŞA OLDU

Dünkü sonuçlar Millet İttifakı’nın HDP ile gizlemeye çalıştığı iş birliğini de gözler önünde serdi. CHP adayları birçok ilde sırtını dayadıkları HDP tabanından gelen oylarla ya ipi göğüsledi ya da yarışa ortak olabildi.

Erken seçim konusu kapandı


  • MHP lideri Devlet Bahçeli "Sandıktan çıkan sonuçlara saygı ve riayetimiz tartışma götürmez bir gerçektir. 31 Mart seçimleri zilleti reddetmiştir. Oyunlar boşa çıkarılmıştır. Milli irade tecelli etmiş hükmünü vermiştir'' dedi.
  • Yerel seçimleri değerlendiren Bahçeli, ''Oyunlar boşa çıkarılmıştır. Milli irade tecelli etmiş hükmünü vermiştir. Vatandaşlarımız hür iradeleri ile oylarını kullanmışlardır. Sandıktan çıkan sonuçlara saygı ve riayetimiz tartışma götürmez bir gerçektir. Demokrasiye bağlılığımız açıktır. 31 Mart seçimleri genel olarak sakin ve huzurlu geçmiştir. Malatya'nın Pütürge ilçesinde 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kavgadan derin üzüntü duyduğumuzu herkesin bilmesinde yarar vardır. 31 Mart seçimleri zilleti reddetmiştir. Cumhur İttifakı hedeflerine ulaşmıştır. Artık seçim geride kalmıştır. Ülke ve millet olarak dikkatle önümüze bakmak cetrefilleşen uluslararası ilişkilere titizlikle odaklanmak hayati önemdedir'' diye konuştu.
  • Bahçeli, "Türk milleti engin sağduyusunu göstermiş, bekasına ve birliğine muazzam şekilde destek vermiştir. Türkiye üzerinde karanlık hesapları olan mihraklar, bu seçimlerde kaybetmiştir Ülke gündeminden seçim konusu tamamen kalkmıştır'' diyerek, erken seçim konusunun kapandığını, Türkiye'nin önünün açıldığını belirtti.

Açık ara birinciyiz

  • Seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmesini yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sonuçlar göstermektedir ki, bu seçimlerden AK Parti olarak tıpkı 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana olduğu gibi yine açık ara birinci parti olarak çıktık. MHP ile birlikte ittifaklar bazında da birinci olduk” dedi
  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'dan Ankara'ya hareketinden önce Huber Köşkü'nde seçimlere ilişkin ilk açıklamasını yaptı. Erdoğan, AK Parti'nin, 31 Mart seçimlerinden, 3 Kasım 2002'den bu yana hep olduğu gibi yine açık ara birinci parti olarak çıktıklarını söyledi:
  • Türkiye, 31 Mart seçimlerini demokratik bir olgunluk içinde tamamlamıştır. Seçimleri demokatik bir olgunlukla bitirdik. Seçimlerin hayırlı olmasını dilerim. Milletimiz bir kez daha iradesini oldukça yüksek bir katılım oranıyla sandığa yansıtmıştır. Artık yavaş yavaş şekillenmeye başlayan sonuçlara göre; büyükşehir, il, ilçe tüm belediye başkanlarımız belediye meclis üyelerimiz, il genel meclis üyelerimiz ve bu arada da mahalle ve köylerimizde göreve gelen muhtarlarımız görevlerini üstlenecekler. Hepsini tebrik ediyorum.
  • İTTİFAK OLARAK DA KAZANDIK
  • AK Parti olarak, tıpkı 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana hep olduğu gibi yine açık ara birinci parti olarak çıktık. MHP ile birlikte ittifaklar bazında da birinci olduk. AK Parti ve Cumhur İttifakı açısından kazanılan ve kaybedilen belediye başkanlıkları elbette olmuştur. Her kazanç ve her kayıp milletimizin takdiridir. Bu da tabii demokrasinin bir gereğidir. Kabullenilmesi gereken bir gerektir..
  • Seçim kampanyası boyunca, birilerinin iradelerine pranga vurma çabalarına dikkat çekmiştik. Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde bunlara çok açık net vurgu yapmıştır. Bu sonuçlar Kürt kardeşlerimizin iradelerini ne terör örgütüne ne de terör örgütünü arkalarına alarak ortaya çıkanlara teslim etmeyeceğini göstermiştir.
  • Diğer şehirlerde de arkasında hangi pazarlıkların olduğu bilinmeyen ittifaklarla milletimizin yönlendirilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar, bu çabaların amacına ulaşamadığına ifade ediyor.
  • BİR KEZ DAHA HÜSRANA UĞRADILAR
  • Özellikle terör örgütlerine nefes aldırmadan ülkemizi ve bölgemizi huzur adası haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Milletimizin birliğini, beraberliğini bozarak, ülkemize diz çöktürmeye çalışanlar bir kez daha hüsrana uğramıştır.. Her vatandaşımıza teşekkür ediyorum.
  • ERKEN SEÇİM YOK
  • Ülkemizde bundan sonraki seçimler inşallah 2023 Haziran’da olacaktır. Bir başka ifadeyle önümüzde 4,5 yıla yakın kesintisiz bir icraat dönemi var. Artık sık sık seçimlerle iç içe olmayacağız. Şimdi hep önümüze bakacağız. Gündemimizde çok önemli bir reform programı var. Güçlü ekonomi programını dikkatle hayata geçireceğiz. Artık bizim için ekonomide reformların hayata geçirileceği bir dönem var.
  • BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR
  • Cumhur İttifakı olarak çıktığımız bu yolda, Sayın Bahçeli'ye ve mesai arkadaşlarına, birlikte çalışma yürüten mesai arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum.

Değişim dönemi


  • Seçimin birinci partisinin AK Parti olduğunu belirten Erdoğan, “Önümüzdeki dönem hem partimiz hem ülkemiz için daha hayırlıya doğru bir değişim dönemi olacaktır. 4,5 yıl seçim yok. Hem ulusal hem uluslararası bazda çalışmalarımıza odaklanacağız” dedi
  • AK Parti Genel Merkezi'nde balkon konuşması yapan Erdoğan, "Seçimin birinci partisi AK Parti, diğerleri düşünsün" mesajı verdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
  • 3 Kasım 2002 seçimlerinden bugüne kadar girdiğimiz seçimlerden ve halk oylamalarından bizi hep birinci olarak çıkartan milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Milletimiz bugün bizi 15’inci defa sandıktan birinci çıkardı. AK Parti olarak tek başımıza veya Cumhur İttifakı ile seçime girdiğimiz yerlerde 16 büyükşehir, 24 il, 538 ilçe, 200 belde olmak üzere toplamda 778 belediye başkanlığı kazandık.
  • Bu da ülkemizdeki belediyelerin yaklaşık yüzde 56’sının AK Parti tarafından yönetileceği anlamına geliyor. Bazıları kendini darı ambarında sanıyor. Şunu bilmeleri lazım 4,5 yıl bu kardeşiniz Cumhurbaşkanı, AK Parti iktidar. Hem AK Parti, hem MHP ile birlikte kurduğumuz Cumhur İttifakı olarak bizi sandıkta birinci yapan milletime bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.
  • KENDİMİZDE ARAYACAĞIZ
  • Beka meselesi konusundaki hassasiyetimize sahip çıkan tüm vatandaşlarıma özellikle de Kürt kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Güneydoğu Anadolu bölgemizin seçim sonuçları; Kürt kardeşlerimizin kendi iradelerini pazarlık masasına sürenlere verdiği çok önemli bir derstir. Bu seçimde arzu ettiğimiz neticeleri alamadığımız yerlerdeki tek sebebi milletimize kendimizi anlatamamış olmamız olarak görüyorum. Eksiklerimiz varsa bunları düzeltmek boynumuzun borcudur. Bunu halkımızda arayamayız, yine kendimizde arayacağız.
  • BOYUN BÜKMEK YOK
  • Hayatın bir gerçeği olan değişimin sürekliliğini öncelikle kendi içimizde gerçekleştirmeden ülkemizi aynı istikamete yönlendiremeyiz. Önümüzdeki dönem hem partimiz hem ülkemiz için daha hayırlıya doğru bir değişim dönemi olacaktır. 4,5 yıl seçim yok. Ne yapacağız? Hem ulusal hem uluslararası bazda çalışmalarımıza odaklanacağız, kilitleneceğiz. Ve ülkemizi inşallah muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız. Kiminle? Milletimle, sizlerle beraber. Sizler gibi yol arkadaşlarım olduktan sonra bize boyun bükmek yok.
  • HEDEFİMİZ 2023
  • 2023 hedeflerimize ulaşana kadar devam eden bu süreçte önceliğimiz ekonomimizi güçlendirmek, büyümeyi sürdürmek, istihdamı artırmak olacaktır. Hedefimiz Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki terör yapılanmalarını ortadan kaldırarak Suriye’yi güvenli bir yer haline getirip, ülkemizdeki sığınmacıların evlerine dönmelerini sağlamaktır.

Liderlerden kutlama

Dünya liderleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı AK Parti'nin yerel seçimde zafer kazanması dolayısıyla kutladı.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ve Demokratik Eylem Partisi Başkanı Bakir İzzetbegovic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Erdoğan'ı telefonla arayarak yerel seçimde zafer kazanması dolayısıyla kutladı. İlk kutlamayı yapan Aliyev, AK Parti'nin zaferinin Türk halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve politikalarına desteğinin göstergesi olduğunu söyleyerek, Erdoğan'ı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da samimi dilekleri için Aliyev'e teşekkür etti. Görüşmede, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin daima gelişeceği ve güçleneceği ifade edildi.


#FETÖ
#PKK
#31 Mart
#Cumhur İttifakı
#Seçim
5 yıl önce