Ramazan ayının gelmesi, heyecan ve telaşı aynı anda yaşatırken pek çok değişikliği de beraberinde getiriyor. Ramazan, kimi için sükûneti ifade ediyor, kimi için en hareketli aylardan biri oluyor. Peki, bilinç iklimimizi değiştiren Ramazan, ‘Bizim Ramazanlar’a ne hissettiriyor? Uzman Psikolog Ramazan Uslu ismini aldığı Ramazan ayını “nehrin içindeki adacık” olarak nitelendiriyor.
Ramazan ayı, Peygamber Efendimiz'in söylediği gibi şeytanların zincire vurulduğu, orucun kalkan olduğu aydır. Teravih ve mukabele toplumsal olarak bizi birliğe götürürken, oruç ve itikaf kişinin kendisini çevreden soyutlayarak özüne dönmesini sağlar.
Ramazan'ın bize kazandırdığı ortak duygular olsa da ismi Ramazan olan kişilere ne hissettirdiğini merak ettik. Bu merakla 'Bizim Ramazan'lara Ramazan ayını sorduk. İlk olarak Başakşehir'de mütevazı bir psikolojik danışmanlık ofisi olan Uzman Psikolog Ramazan Uslu ile konuştuk.
Ramazan Uslu, 1981 Antalya Kumluca'da çiftçi bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Evli ve 2 çocuk babası olan Uslu 1999 yılında Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmalık ve Rehberlik Bölümü'nü kazanınca İstanbul'da 16 yıllık bir maceranın adımını attı. Bu röportajı yaptığımızda İstanbul macerasına 1 hafta sonra son verecek olan Uslu'yu son anda yakalamış olduk. Ailesi ile birlikte Antalya'ya geri döneceğini belirten Ramazan Uslu, "şehrin bizden götürdükleri getirdiklerinden daha fazla" diyor.
Çocuk psikolojisi üzerine çalışmalarını yürüterek “Hayat Okulu" projesini başlatan Ramazan Uslu atölye çalışmaları yaparak çift terapisine devam ediyor. Çeşitli atölye çalışmaları ile çiftleri adeta bir sihir uyguladığını söyleyerek birbirleri ile enerji paylaşımlarında bulunmalarını sağladığını söylüyor. Bu zamana kadar pek çok çiftin atölye çalışmaları ile evliliğini kurtardığını söyleyen Ramazan Bey, 37 yıllık evli ve torunu olan bir çiftin çalışma sonunda “37 yıldır aradığım kişi yanı başımdaymış" dediğini bize aktarıyor.
Ramazan'da açlık ile ortaya çıkan gerginlik ve öfke hali insanların kontrol edemediği duygulardan. Ramazan Uslu, öfkenin insandaki örtüyü kaldırdığını ve kendi içindekileri gördüğünü ifade ediyor. Bu sebeple gerginliğimizi kontrol edeceğimiz zaman bunu başkalarına mal etmeden Ramazan'da yeni bir bilinç durumuna girilmesi gerektiğini söylüyor.
Ramazan Uslu, yaşadığımız duygu değişimini ve Ramazan'ın bizde oluşturduğu hisleri şu cümlelerle anlatıyor;
“Zaman, mekân ve eylemler kişinin bilinç durumundaki değişimini etkiliyor. Bireysel olarak öncelikle bunu hatırda tutmak gerekir. Yapılan eylemin bilincimizde hal değişikliğine yol açtığı gerçeği… Bu durum özelikle şehir yaşayanlar için geçerlidir. Şehrin insanı akıp giden nehir gibi sürüklediği bir yön var. Ramazan gibi özel ve nadide bir dönem o akıp giden nehirde bir adacık gibi."
- Ramazan Uslu Diyor Ki;
- 1-İsminizi kim ve neden koydu?
- Ramazan ayında doğdum. Oğlum da Ramazan ayında doğdu ama ismi Yusuf Tayyip. Ramazan da doğduysanız direkt isminiz Ramazan oluyor. İsmimi annemle babam koydu.
- 2- Ramazan ayının kendinizle bağdaştırdığınız yönü var mı?
- Seneyi devriye olduğu için yeni şeylerin başlangıcı oluyor benim için. 8 Temmuzdan ziyade 10 ramazanı başlangıç olarak kabul ediyorum. 10 ramazan geldiğinde bir sene gerçekten bitiyor ve yeni bir dönem başlıyor. Yenilik ve başlangıç bana anlamlı geliyor.
- 3-Ramazan hayatın hangi evresidir? Kendi Ramazanınızı yaşadığınız dönem hangisidir?
- Ramazan perdelenmiş bilincimizin ardında kalan bilinç dönemimizin tamamı. Çocukluk, gençlik, yaşlılık hepsini kapsıyor. Gündelik hayatta unuttuğumuz görmediğimiz şeyleri her dönemimizde bize gösteriyor.
- 4-Ramazan ayının gelmesi ile hayatınızda nasıl değişiklikler oluyor?
- Çocukluğum boyunca ismimden haz etmedim. Bunun sebebini bilmiyordum. Bu konuda Türk sinemasının da art niyetli olduğunu düşünüyorum. Kendime Muhammed ismini yakın bulurdum. İlginçtir herkes bana Muhammed der. Ama zamanla ismimi kabullendim. İsmimi seviyorum artık. Ramazan isminin Allah'ın bir ismi ve günahları yakmak anlamında olduğunu öğrendiğimden beri Allah'la olan bağlantımı hatırlatıyor.
- 5-Ramazan ay bir isim verseydiniz bu isim ne olurdu?
- Yıkanmak, arınmak olurdu.