Koronavirüs salgınında vaka sayıları yeniden tırmanışa geçerken, toplumsal bağışıklığın kazanılması için aşı yaptırılması hayati önem taşıyor. Ancak sosyal medya üzerinden yürütülen birtakım tezviratlar, insanların aşıyla ilgili kafalarını karıştırıyor. ..
Koronavirüs salgınında vaka sayıları yeniden tırmanışa geçerken, toplumsal bağışıklığın kazanılması için aşı yaptırılması hayati önem taşıyor. Ancak sosyal medya üzerinden yürütülen birtakım tezviratlar, insanların aşıyla ilgili kafalarını karıştırıyor. Salgının başından bu yana toplum sağlığı için canla başla mücadele verilen Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 51 yaşındaki Ülker Delibalta da aşıyla ilgili bu yanlış bilgiler yüzünden ölümün ucundan dönenlerden.
AŞIYI HEP ERTELEDİM
- Bir süre önce Kovid-19’a yakalanarak hastaneye kaldırılan Delibalta, “Söylentiler nedeniyle bayram geçsin olurum, yarın gider olurum diye diye aşı olmayı hep erteledim. En sonunda oğlumun bir arkadaşından önce ona sonra bana virüs bulaştı. Bazı belirtiler ortaya çıkınca doktora gidip temaslı olduğumu söyledim. Test yaptılar, pozitif çıktı. Düzeleceğime inanıyordum ki kendimi yoğun bakımda buldum” dedi.
‘DEVLET KANDIRIYORMUŞ!’
“Peki niye aşı olmadınız” sorusuna Delibalta, “Ahh... Aşıya karşı değilim, sürekli söylentiler vardı. Aşı yaşam kalitesini düşürüyor, aşı olduktan sonra başımıza ne geleceği belli değil diyorlardı. Kulak kabartıyorsun, insanlar kendi aralarında konuşup, ‘Devlet kandırıyor, insanlar üzerinde deneme yanılma yapıyorlar, yaşı olan kalp ve tansiyon hastası kişileri kesin öldürüyor’ diyorlar. Bu söylentilerden gerçekten çok korktum. Cahillikmiş, çok acı şekilde tecrübe ettim. Söylentilere inanan insanlara sesleniyorum. Devlete, sağlık çalışanlarına güvenin ve aşınızı olun. Artık akıllandım, bundan sonra ben de insanların aşı olması için konuşacağım” ifadelerini kullandı.
KÖTÜ GÜNLER GERİDE KALSIN
- Dr. Feriha Öz Yoğun Bakım Koordinatörü Sultan Bayındır, “Burada 3. basamak 4 tane 17 yataklı yoğun bakımımız mevcut. Daha önce kovid-19 vakaları 2 yoğun bakıma kadar inmişti ama normalleşmeden sonra kademeli olarak tekrar artışa geçti” dedi. Bayındır, “Kovid-19 çok hızlı gelişen, seyri de çok kestirilemeyen bir hastalık. Hastalar bir gün çok iyi olurken, ertesi gün çok kötüleşebiliyor. Yoğun bakımdan çıkış hastalığın seyrine göre değişiyor. Bu seyri; yaş, kronik hastalıklar, farklı etkenlere göre değişiyor. Hastalarımızın çoğunluğu aşısız. Salgının başından beri bu hastanede görevliyim. Gerçekten çok zor zamanlar yaşadık, bu günlerin bir an önce geride kalması için lütfen herkes aşısını olsun” diye çağrıda bulundu.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.