İbrahim Kalın, 15 Eylül 1971 tarihinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümünde 1992 yılında lisans eğitimini tamamladı. 2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın kurucu başkanlığını yaptı. 2009'da dış politikadan sorumlu başbakan başdanışmanlığı görevine getirildi. 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ve cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerini yürüttü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü görevini yürüten Kalın, Hakan Fidan'dan boşalan MİT Başkanlığına atandı. Peki İbrahim Kalın kimdir nereli, hangi görevlerde bulundu? İşte İbrahim Kalın’ın hayatı ve biyografisi.
MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın kim olduğu araştırılıyor. Peki, İbrahim Kalın kimdir, nereli, kaç yaşında? Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın kim? İşte, İbrahim Kalın hakkında merak edilenler.
İbrahim Kalın kimdir?
İbrahim Kalın, Erzurum İspirli bir ailenin çocuğu olarak 15 Eylül 1971 tarihinde İstanbul'da doğdu. 11 Aralık 2014'ten beri büyükelçi sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının sözcülüğünü, 2018 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı güvenlik ve dış politikalar kurulu başkan vekilliği ile cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini yürütmektedir.
İbrahim Kalın akademi hayatı
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümünde 1992 yılında lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisans tahsilini İslâm düşüncesi ve felsefe alanında Malezya'da tamamladı. George Washington Üniversitesi’nde beşerî bilimler ve mukayeseli felsefe alanında Molla Sadra’nin Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkânı başlıklı teziyle 2002 yılında doktor oldu. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde akademik araştırmalar yaptı.
College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi.
Toshihiko Izutsu'nın İslam'da Varlık Düşüncesi ve Şazelîyye tarikatının Darkavîyye kolunun kurucusu Mulay el-Arabi ed-Darkavî'nin Bir Mürşidin Mektupları adlı kitabı ile Halil İnalcık'ın "İstanbul: Bir İslâm Şehri" adlı makalesini Türkçeye çevirdi.
2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın kurucu başkanlığını yaptı. 2007 yılında İslam ve Batı başlıklı kitabı yayımlandı. Bu çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği'nin Fikir Ödülü'nü kazandı. Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedilere katkılarda bulundu. 2014 yılında Akıl ve Erdem, 2015 yılında Varlık ve İdrak, 2016 yılında ise Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş başlıklı kitapları yayımlandı.
2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevellî heyeti üyeliğine atandı. 2019 yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi’nde İslam felsefesi alanında lisansüstü öğrencilerine dersler vermektedir. Kalın, 29 Mayıs 2020 yılında profesör unvanını almıştır.
İbrahim Kalın bürokrasi hayatı
2009'da dış politikadan sorumlu başbakan başdanışmanlığı görevine getirildi. Ocak 2010'da kurulan Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün ilk koordinatörü oldu. 2012 yılında başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevini üstlendi. Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcılığı görevine getirildi. 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyükelçi sıfatı verilerek cumhurbaşkanlığı sözcüsü tayin edildi. 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ve cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerini yürüttü. İbrahim Kalın, Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olmasıyla birlikte MİT Başkanlığına atandı.
İbrahim Kalın evli mi?
Evli ve 3 çocuk babasıdır. Ortaokuldan beri gitar ve bağlama çalmaktadır. Bestelediği eserler arasında "Seni Mene Vermez İse" ve "Elif Bacı" adlı çalışmalar bulunmaktadır.
İbrahim Kalın eserleri
Telif eserleri:
- Açık Ufuk
- İslam ve Batı
- Varlık ve İdrak: Molla Sadra'nın Bilgi Tasavvuru
- Akıl ve Erdem: Türkiye'nin Toplumsal Muhayyilesi
- Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş
- Enine Boyuna Türkiye
- İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu
- Barbar Modern Medeni
- Perde ve Mana
- Gök Kubbenin Altında
İbrahim Kalın'ın çevirileri
Bir Mürşidin Mektupları
İbrahim Kalın Şarkıları
- Hiç Oldum
- Sen Benimsin Ben Seninim
- Suya Gider Allı Gelin
- Yeni Cami Avlusunda
- Metruk
- Mağusa Limanı