Doç. Dr. Erkan Öztürk, tiroid nodüllerinin yaklaşık yüzde 80'inin iyi huylu, yüzde 5'inin kötü huylu ve yüzde 15'inin şüpheli veya yetersiz olarak rapor edildiğini kaydetti.
Toplumda görülme sıklığı yüksek olan tiroid nodüllerinin yaklaşık yüzde 80'inin iyi huylu, yüzde 5'inin kötü huylu ve yüzde 15'inin şüpheli veya yetersiz olarak rapor edildiği belirtildi.
Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erkan Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, tiroid hücrelerinin anormal büyümesi ile kitle oluşturmasının tiroid nodülü olarak isimlendirildiğini belirtti.
Nodüllerin yaklaşık yüzde 90'ının iyi huylu olmakla birlikte bazılarının kanser oluşumuna bağlı gelişebileceğini ifade eden Doç. Dr.Öztürk, yapılan çalışmalarda herhangi bir nedenle yapılan ultrasonografide hastaların yüzde 50-70'inde tiroid nodülü saptandığını vurguladı. Öztürk, nodül görülme sıklığı açısından belirgin bir yaş aralığı bulunmadığına dikkati çekerek, "Toplumda oldukça sık, fakat 20 yaş altı ve 40 yaş üstü kanser açısından iyi değerlendirilmeli" uyarısında bulundu.
Birçok tiroid nodülünün belirti vermediğini aktaran Doç. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:
"Nodüllerin çoğu rutin fizik muayene veya başka hastalıklar için yapılan ultrasonografi ve tomografi tetkiklerinin sonucunda saptanmaktadır. Büyük nodüllerde hastalar kendileri de boyunda şişlik olarak fark edebilirler. Bazen aşırı hormon salgılayan nodüllerde sinirlilik, çarpıntı ve aşırı terleme gibi belirtiler olabilir. Aşırı büyümüş nodüller çevre organlara bası yaparak yutma güçlüğü, ses kısıklığı gibi belirtilere neden olabilir.
Yapılan çalışmalara göre, tüm biyopsilerin yaklaşık yüzde 80'i iyi huylu, yüzde 5'i kötü huylu ve yüzde 15'i şüpheli veya yetersiz olarak rapor edilmektedir."