Virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığı olan grip, doğru tedavi edilmediği takdirde sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Grip tedavisi sırasında bol sıvı alınmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, istirahat edilmeli ve sigara içilmemelidir.
Grip çok bulaşıcı bir hastalık
Havanın bir soğuk bir sıcak geçmesinin özellikle gribal enfeksiyonlara neden olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Şentürk, “Virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığı olan grip, doğru tedavi edilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Grip çok bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle grip olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması yoluyla hastalık herkese geçebilir. Hasta kişiler hastalık belirtileri ortaya çıkmadan bir gün öncesine ve hastalandıktan yedi gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırırlar. Bu durum kişinin gribe yakalandıklarını bilmeden bile virüsü bulaştırabileceği anlamına gelir" diye konuştu.
Ani hava değişimleri davetiye çıkarıyor
Opr. Dr. Şentürk, "Havaların ani değişikliği gribe davetiye çıkarıyor. Grip doğru tedavi edilmezse sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu durum da grip hastalarıyla temastan kaçınılmalı ve uzman doktor gözetiminde tedavi olunması gerekmektedir. Hastalık öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum yolu salgılarının ağız, burun mukozası ve göze teması ile yayıldığı için özellikle kapalı ortamlarda grip olan bu kişilerden uzak durulmalı" diye uyardı.
Beslenmeye dikkat edilmeli
Opr. Dr. Şentürk, burun kapalı olduğunda sinüsler boşalmadığından grip tedavisi daha zor olan sinüzit enfeksiyonuna dönüşebileceğini belirterek şunları söyledi: "Grip ayrıca östaki borusu tıkanıklığına da yol açarak orta kulak enfeksiyonlarına da dönüşebilir. Grip tedavisi sırasında bol sıvı alınmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, istirahat edilmeli ve sigara içilmemelidir. Grip olmak istemiyorsanız el hijyeninize, uykunuza, giyinmenize ve beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir”