28 Şubat süreci, parlamenter sistemi ortadan kaldırmadı, anayasayı yok hükmünde saymadı, ama Necmettin Erbakan ile Tansu Çiller’in liderliğini üstlendiği ve tarihe Refahyol koalisyonu olarak geçen 54’ncü hükümetin ömrünü kısalttı ve kumpas-algı operasyonları ile 4 ay sonra istifaya zorladı. RP “Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemler” gerekçesiyle kapatıldı. Yeni Şafak, bu yöndeki ilk duyumlara tepkisini 22 Mayıs 1997’de ‘Demokrasiye Savaş’ başlığıyla gösterdi.
A Milli Nizam Partisi’nin devamı olan Milli Selamet Partisi 12 Eylül cuntacıları tarafından kapatılmış, Necmettin Erbakan’ın siyasi yasağa uğramamış arkadaşları tarafından Türkiye’de bir döneme damga vuracak Refah Partisi kurulmuştu. 1987’de Erbakan, Ahmet Tekdal’dan emaneti yeniden devraldı. RP’nin yükselişi de bu süreçte hızlandı. 1991 seçimlerinde girdiği etkili muhalefeti ile adını duyuran RP, en önemli çıkışını ise Recep Tayyip Erdoğan’ın da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiği mart 1994 yerel seçimlerinde sağladı. Yerel yönetimlerdeki başarı 1995 milletvekili seçimlerinde birinciliği getirdi. Vesayet odaklarının RP’yi iktidara getirmeme girişimleri de bu yıllarda ağırlık kazandı. RP, dışarda tutularak merkez sağın iki büyük partisi ANAP ve DYP ANAYOL’da zoraki hükümete zorlanmış, bu nikah ancak birkaç ay sürmüştü. 28 Şubat darbecilerinin korktuğu ise 1997 yılında başlarına geldi. 1997’de Erbakan, Tansu Çiller’le anlaşarak tarihe “Refahyol” olarak geçen RP-DYP hükümetini kurdu.
YIPRATMA TEZGAHLARI
Refahyol Hükümeti, kurulduktan sonra birçok tartışmada bahaneler üretilerek hedef haline getirilmeye başlandı. Erbakan’ın 2-7 Ekim 1996 tarihleri arasında Nijerya ve Mısır ile birlikte Libya’yı da ziyaret etmesi ve dönemin Libya Devlet Başkanı Kaddafi’nin sözleri malum çevrelerce kamuoyuna farklı pompalanarak yıpratma, uzaklaştırma hareketinin ilk tohumları atıldı.
DAVA 8 AY SÜRDÜ
MGK kararlarının tartışıldığı günlerde dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 21 Mayıs 1997’da Refah Partisi’nin sürekli kapatılması istemiyle dava açtı. Savaş’ın gerekçesi ise RP’nin “Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırı eylemlerin odağı haline gelmesi” olarak gösterildi. Dava 8 ay sürdü.
11 SAAT AYAKTA
18 Kasım’da Erbakan, Yüksek Mahkeme’de RP’nin savunmasını yaptı. Üç gün boyunca toplam 11 saat ayakta savunma yapan Erbakan, RP’nin yasal bir parti olduğunu ve hukuk çerçevesinde kapatılamayacağını belirtti. Kendisinin ve partisine ait milletvekillerinin söz ve eylemlerinden dolayı suçlanamayacaklarını ifade etti.
5 BİN SAYFA SAVUNMAYA RAĞMEN
RP, hakkındaki kapatma davasında ekleriyle birlikte 5 bin sayfayı aşan savunmasında, Refah Partisi’nin, ‘‘Laikliğe aykırı eylemlerin odağı’’ olmadığı, aksine ‘‘Laikliğin teminatı’’ olduğunu söyledi. Savunmada şu hususlara dikkat çekilmişti: ‘‘Başsavcı, sanki RP işini gücünü bırakmış, tek işi olarak laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmiş iddiasında. Bizim, laiklikle, Cumhuriyetin temel ilkeleriyle en ufak bir alışverişimiz ve bir ihlalimiz söz konusu değil. RP, bu anlamda bir suç odağı değil, olsa olsa halka hizmet odağı olmuştur.’’
YİNE YASAK
16 Ocak 1998’de Yüksek Mahkeme kararını açıkladı. Dönemin AYM Başkanı Ahmet Necdet Sezer, RP’nin “laikliğe aykırı fiillerin odağı olduğu” gerekçesiyle kapatıldığını açıkladı. Erbakan ve partinin bazı üye ve yöneticilerine siyasi yasak getirildi.
- SON ANA KADAR SÜKÛNET
- RP’nin kapatmadan sonra kendi içinde strateji arayışına girdi. Kapatmadan sonra bağımsız konuma gelen milletvekillerinin parlamentoda nasıl bir konum elde edeceği tartışılmaya başlandı. Kapatma kararının ardından RP gerginlik politikası izlememeye özen gösterdi. Yeni dönemde 28 Şubat’la birlikte başlayan gerginlik azalması için adımlar atıldı. Yeni bir gerginliğe fırsat verilmemesi için mağduriyet vurgusu öne çıkarıldı. Kapatma davasını ardından Yeni Şafak’ta süreci gazetesinin birinci sayfalarına taşıdı. Refah Partisi’ni kapatan iradenin, tabanda taşkınlık planları da boşa çıktı. RP’li Şevket Kazan, tabanın Anayasa Mahkemesi’nin kararını sükûnetle karşılamasının RP’nin kapatılmasını isteyen iradenin planlarını bozduğunu ifade etti. Yeni Şafak Gazetesi de o gün ‘Sükûnet Tedirginliği’ dedi.
- KAPATMA İÇİN KUTSAL İTTİFAK
- Kapatma davasının siyasete damga vurduğu bu dönemde duruşu ile öne çıkan Yeni Şafak, bu yöndeki ilk duyumlara tepkisini 22 Mayıs 1997’de ‘Demokrasiye Savaş’ başlığıyla gösterdi. RP’ye kapatma davasının konuşulduğu günlerde bir diğer başlığımız ise ‘Korkunç İddia’ oldu. Haberin detayında ise Refah Partisi’ni kapatma harekatında kutsak ittifak kuşkusunun detaylarını paylaştık. Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen ‘RP’yi kapatma dosyası’nın Mahkeme Başkanı Yekta Güngör Özden ve bir grup general tarafından hazırlandığı iddiasını okuyucularımıza duyurduk.
- GEREKİRSE SİNE-İ MİLLETRP lideri Erbakan kapatma davası sonrası siyasi liderlerle görüşmeler gerçekleştirdi. Erbakan, ANAP’ı da yanına çekmeye çalışırken Çiller ‘sineyimilleti gündeme getirme hesapları yaptı. 21 Ocak 1998’de Yeni Şafak ‘Gerekirse Sine-i Millet” başlığını attı.