İslam Tarihçisi ve ilahiyatçı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, 10 yılı aşkın yaşadığı Viyana’yı ve bir döneme şahitliklerini konu aldığı 28 Şubat’ı “Viyana Günleri” isimli hatıra kitabında anlatıyor. Sırma,
28 Şubat döneminde Sakarya Üniversitesi’ndeki görevine son verildikten sonra başörtüsünden dolayı Türkiye’deki üniversitelerde okuyamayan binlerce kız çocuğuna Viyana’da hem hocalık hem babalık etti. Sırma, mağdur olan kız öğrencilere Viyana’da ders vermenin yanı sıra öğrencileriyle seyahatlere çıktı, kendi elleriyle onlara yemek yaptı. O dönem gurbette olan öğrenciler kendilerini yalnız hissetmesinler diye kendi deyimiyle hem hoca hem baba hem de arkadaş oldu. Geçtiğimiz haftalar Beyan Yayınları’ndan çıkan Viyana Günleri adlı kitabından yola çıkarak Sırma ile Viyana günlerini konuştuk.
Aslında başörtülü öğrenciler için gittim. İmam Hatip Mezunları Derneği (ÖNDER)’ndeki kızlarımız Viyana’ya gitmek istediler çünkü o yıllarda Türkiye’de başörtüsü problemi vardı. Ben de oraya bir konferansa çağrılmıştım. O konferansa, o zaman Milli Görüş Başkanı olan Mustafa Mollaoğlu da gelmişti. Mustafa, Erbakan Hoca’nın Viyana’da bir araştırma enstitüsü açmak istediğini söyledi. Daha sonra tüzüğü gösterdi. Tüzük Almancaydı ve ben Almanca bilmiyordum. Bu tüzüğü tercüme ettirdik. Orada bir madde vardı. Bu maddeye göre Avusturya’da bir araştırma enstitüsü açılabilirdi. Bunun üzerine, bu araştırma enstitüsü tüzüğüne “ders de verilebilir” maddesini ilave edelim dedim. Bunun üzerine “Hocam o zaman burada kalmanız lazım” dediler. Önce tereddüt ettim ama 28 Şubat döneminde benim de üniversitedeki görevime son verilmişti. Bu yüzden Viyana’da kalmaya karar verdim. Enstitü kurulunca üniversitelerde kendilerine mani olunan kız öğrencilerimiz Türkiye'den oraya geldiler. Öğrencilerin bir kısmı ÖNDER vasıtasıyla geldi. Onlara evler bulduk. Bir kısmı da Milli Görüş vasıtasıyla geldi. Bu şekilde Viyana’ya yerleştiler. Ben de onlara ders vermeye başladım. Bu dersler daha ziyade moral dersleriydi. Haftada bir gidip onlara Siyer ve İslam tarihini anlattım. Kendilerini yalnız hissetmesinler diye düşündüm. Ama sonra baktım ki bu dersler bir düzene girdi, tıpkı üniversitedeki derslerim gibi oldu. Hem ÖNDER öğrencilerine -ki daha sonra adı WONDER oldu-, hem de Milli Görüşteki öğrencilerimize ders vermeye başladım. Bu dersler çok güzel dersler haline geldi. 28 Şubat mağduru kız öğrenciler ve hocalar vardı. Sonradan anladık ki beni de üniversiteden attıran bu FETÖ grubu aynı zamanda 28 Şubat'ı yapanlarla da beraber hareket etmişler.
Ben o çocukları kendi çocuklarım gibi görüyordum. Gurbete gelmişler anne-baba sevgisinden uzak, kardeş sevgisinden uzaklar. Biraz olsun yaşadıkları yalnızlığı onlara unutturmak istiyordum. Sadece ders vererek değil de bir de sosyal yaşamlarında da yanlarında olmak istedim. Bunlar başörtüsü mağduru çocuklardı. Vaktim olmasa da onlara zaman ayırarak gezilere, pikniklere götürdüm. Onlara hem hoca hem arkadaş oldum. Zannediyorum ki bu onlar için de iyi olmuştur, faydalı olmuştur. Mesela onları Endülüs’e, Umre’ye, Macaristan’a hatta doktoramı yaptığım Paris’e bile götürdüm. Tabii bir de hem gezip hem de kendim anlatıyordum. Paris’te bana biraz kızdılar hatta.
Özellikle Paris’te epey yürüttüm onları. Ben de öğrenciliğimde Paris’e gitmiştim. Dedim ki Paris’i size anlatabilmem için yürümeniz lazım. Öyle metroya, otobüse, taksiye binmek yok. Ama sonra onlar da Paris’i böyle gezmekten memnun oldular.
10 senem geçti orada. Tabii bu çocuklarımız mezun olduktan sonra hem Türkiye’ye hem dünyanın değişik yerlerine dönüp görev
Emin olun onları çocuklarımdan ayırmıyorum. Çocuklarımla görüştüğüm gibi görüşüyorum onlarla. Çocuklarını da kendi torunlarımdan ayırmıyorum. Onları gördüğümde kendi çocuklarımı ve torunlarımı görmüş gibi seviniyorum. Onların başarılarından da gurur duyuyorum.
Hacı Aziz hâlâ orada yaşıyor, çok fedakâr bir arkadaş ve onun iki kızı benim öğrencim oldu. İlk senelerde bizim kız öğrencilere henüz yurt tutmamıştık, bir evde kalıyorlardı. Yani 8-10 kişi bir evde 8-10 kişi başka bir evde. Bizim Hacı Aziz de onlara sebze götürüyor, ihtiyaçlarını görüyordu. Allah oradaki Müslümanlardan razı olsun hep yardım ettiler. Kitapta da anlattığım gibi Hacı Aziz, bahçesinde yetiştirdiği sebzeleri satarak geçinen yaşlı bir kadından alışveriş yapmaya gidiyor. Çok fazla marul alması yaşlı kadının dikkatini çekiyor. Sebebini sorunca da Hacı Aziz, okumak için Türkiye’den gelen öğrencilerden bahsediyor. Onlara yardımcı olmak için bu sebzeleri aldığını söylüyor. Yaşlı kadın, “Benim başımı örtüp açmama kim ne karışabilir” diyor. O kızlara alınan marulların parasını istemiyor, “benden olsun” diyor. Müslüman bir ülkeden kovulan kızlara Müslüman olmayanlar sahip çıkıyor. Böyle bir tezadı yaşadık ama bütün bunlara rağmen o çocuklarımız okudular ve her biri bugün hem Türkiye’de hem Türkiye dışında güzel makamlarda hizmet veriyorlar.