Ekşi Sözlük'ün soru - cevap etkinliğinin konuğu olan Prof. Dr. Celal Şengör, birbirinden ilginç sorulara yanıt verdi. "Kendi dışkınızı hiç yediniz mi?" diye sorusuna Şengör, "Yedim. Özellikle insan dışkısı acıydı" dedi.
Ünlü Prof. Dr. Celal Şengör, yaptığı açıklamalarla gündeme gelmeyi başarmaya devam ediyor. Kanuni Sultan Süleyman'a hakarette bulunduktan sonra geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda Türk milletine cahil diyen Şengör, Osmanlı ve Selçuklu'da bilim ve eğitim adına hiçbir şeyin olmadığını ileri sürerek Yıldırım Bayezid için de "Kahraman falan değildir, enayidir" ifadesini kullanmıştı. Ekşi Sözlük’ün düzenlemiş olduğu soru–cevap etkinliğine katılan Şengör, kullanıcılarının kendisine yönelttiği birbirinden ilginç sorulara cevap verdi.
Bir katılımcı Celal Şengör'e "Kendi dışkınızı hiç yediniz mi?" diye sorunca "Yedim. Özellikle insan dışkısı acıydı" şeklinde cevap verdi. İsviçre’de doktora yaptığı yerde otlayan ineklerin ve dağ keçilerinin de dışkılarının tadına baktığını da belirten Şengör, “Özellikle insan dışkısı acıydı. Ötekiler de tatlıydı ama insanınki kadar acı değildi. Bu bir merak meselesidir, merak eden her şeyi dener” ifadeleri ile herkesi şaşırttı. Kullanıcılar sorduğu bazı sorular ve cevaplar ise şöyle:
Şengör: "Benim kullandığım inşallah, maşallah gibi kelimeler kültürümüzün bir parçasıdır. İngilizce konuşurken mesela jesus christ derim, Almanca konuşurken bir hayret ifade etmek için jesus maria derim. Bu, Hristiyan olduğun anlamına gelmiyor. Ben Türkiye'deki kültürün içinde büyüdüm. Bunları ayıklayarak kullanmaya kalkmak ukalalıktır, gereksizdir."
- Karamsarlık mı umutlanmak mı?
- Şengör: "Ben umutlanmaya cevap veririm. Karamsarlık mağlubiyeti baştan kabul etmektir ki bu insanlığa yakışmaz."
Şengör: "Ben interstellar'ı neden zırva buldum? Çünkü zırva. Bu benim beğenmemle ilgili bir şey değil. Orada anlatılan bilimsel olmayan bir film. Düz dünya hakkında film yapmak gibi. Zırva, aşağılamak anlamına gelmiyor.
Marx'a ahmak dedim mi hatırlamıyorum ama aptal demişimdir. sebebi de şu; bunlar, özellikle Marx, zamanının bilimlerine hakim olmadan bilim yapmaya kalkıyor. bunu yaptığınızda, mesela determinist bir dünya görüşüne saplanıyorsunuz. Halbuki o zaman da determinizmin tutmayacağı kesinleşmiş durumda. bir sürü tutarsızlıklar var eserlerinde. Müsaade edin de benim de bir fikrim olsun bazı konularda; ha benim fikrimi beğenmezsen oturur tartışırız memnuniyetle."
Şengör: "Ben sürekli sansasyonel açıklamalar yaptığımın farkında değilim. Doğru bildiğimi söylüyorum. Ama bunun bir popülariteye yol açtığının farkındayım. Çoğu insanın ne dediğimi anlamamasından kaynaklanıyor bu durum."
Şengör: "Bu başarının sırrı benim çocuk olarak kalmayı başarmış olmamdır. Eğer çocuk olarak kalamasaydım zaten bilim yapamazdım. Bilim orijinal düşünmeyi gerektiren bir şey. Orijinal düşünmek için kafanın serbest olması lazım. İnsan büyüdükçe kafası kalıplaşıyor. Ben o kalıba bir türlü giremediğim için çocuk kaldım. Bundan da çok memnunum ama."