|

Kazılarla İstanbul'un tarihi yeniden yazılacak

Haydarpaşa ve çevresinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2018’den beri devam eden arkeolojik kazıların yüzde 90’ı tamamlandı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, İstanbul’da son 20 yılda yapılan arkeolojik çalışmaların, İstanbul’un tarihini ve bazı yayınlar da tamamlandığında dünya tarihini de belli ölçüde etkileyecek sonuçlara ulaşılacağını kaydetti.

04:00 - 21/07/2024 Pazar
Güncelleme: 03:20 - 21/07/2024 Pazar
Yeni Şafak
Arkeolojik çalışmaların devamında bazı alanlarda çıkan özellikle mimari değere sahip kalıntılar, inşa edilecek demiryoluna denk gelmesi sebebiyle yerinde belli ölçülerde kesilerek bir başka noktaya nakledildi.
Arkeolojik çalışmaların devamında bazı alanlarda çıkan özellikle mimari değere sahip kalıntılar, inşa edilecek demiryoluna denk gelmesi sebebiyle yerinde belli ölçülerde kesilerek bir başka noktaya nakledildi.

İstanbul’un tarihine ışık tutan kazılarda bugüne kadar Helenistik döneme ait mezar ile çoklu mezar, döküm atölyesi, Osmanlı dönemine ait çeşme, Bizans döneminde yapılan ayazma ve İkinci Dünya Savaşı zamanında kurulan sığınak bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, alandaki kazıya Bölge Koruma Kurulu kararıyla 2018’de başladıklarını belirterek, “O kararla alana girdiğimiz günden bugüne, yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alanda arkeolojik kazı çalışması yapıldı, çoğunluğu Doğu Roma ve Bizans diyebileceğimiz mimari kalıntılar ortaya çıkarıldı” dedi. Asal, kazı projesinde 2018’den bu yana birçok değişikliğe gidildiğinin altını çizerek, şu bilgileri verdi: “2018’de başladığımız proje, arkeolojik kalıntıların bulunması ve revizyonlar sebebiyle ister istemez uzadı. Arkeolojik çalışmaların devamında bazı alanlarda çıkan özellikle mimari değere sahip kalıntılar, inşa edilecek demiryoluna denk gelmesi sebebiyle yerinde belli ölçülerde kesilerek bir başka noktaya nakledildi. Sadece arkeolojik sebeplerle revizeler olmuyor. Teknik sebeplerle de aslında normalde hedeflediğimiz sürede çalışmayı bitiremedik. Daha önceki röportajlarımızda ‘Çalışmanın yüzde 90’ı bitti. Arkeolojik çalışmalar tamamlanmak üzere.’ dememe rağmen, bahsettiğim sebeplerden, bugüne kadar çalışma devam etti. Eğer bir aksilik olmaz, proje değişikliğine gidilmezse aslında alanda arkeolojik çalışmalarımızın bugünkü koşullarda yüzde 90’ını tamamladık diyebiliriz.”

Asal, İstanbul’da son 20 yılda yapılan arkeolojik çalışmaların, İstanbul’un tarihini ve bazı yayınlar da tamamlandığında dünya tarihini de belli ölçüde etkileyecek sonuçlara ulaşılacağını kaydederek, “Bütün genel geçer yayınlarda İstanbul’un kuruluşu milattan önce 7. yüzyıllara tarihlendirilir. Bizim bu bölgenin o denli bir geçmişi olmasa da Yenikapı’yı göz önüne aldığımızda, günümüzden 8, 9 bin 500 yıl öncesine kadar İstanbul’un tarihinin gittiğini görüyoruz” diyor.


#İstanbul
#kazı
#tarih
2 ay önce