Endonezya’nın başkenti Cakarta’nın dünyanın en hızlı batan şehirlerinden biri. Araştırmacılar, önlem alınmazsa şehrin büyük kısmının 2050’ye kadar deniz altında kalacağı konusunda uyarıyor.
Volkanik adalardan oluşan Endonezya'nın başkenti Cakarta, dünyanın en hızlı batan şehirlerinden. 10 milyon kişinin yaşadığı Cakarta için önlem alınmazsa 2050’ye kadar tamamen batacak. Suların yükselmesiyle dünyadaki tüm sahil şehirlerinin tehlike altında olduğunu açıklayan araştırmacılar, şehir nüfusunun yüzde 60’ının yer altı sularını kullanmasından dolayı şehrin çöktüğünü belirterek gökdelenlerin dahil sularını yer altından çektiğini belirtiyor. Hal böyle olunca binalar, kendi kendilerini yere batırıyor.
Cakarta, Java Denizi tarafından aşındırılan, bataklık gibi nemli bir toprağın üstüne kurulmuş ve şehrin içinden 13 nehir akıyor. Ancak bu sade sellere sebep olacak anlamına gelmiyor, şehir gün geçtikçe daha da denize batıyor. Badung Teknoloji Enstitüsünde 20 yılı aşkın süredir Cakarta’nın toprak çökmesi üzerine çalışan Heri Andreas, “Cakarta’nın suya batma potansiyeli gülünecek bir şey değil” diyerek, aslında şehrin büyük bir felakete doğru ilerlediğini belirtti. Andreas son 10 yılda şehrin 2,5 metre battığına dikkat çekerek, “Kendi hazırladığımız modellere göre Cakarta şehrinin kuzeyi yüzde 95’i su altında kalacak” dedi.
Araştırmalar şehrin bazı bölgelerinin yılda 25 santimetre battığını ortaya çıkardı, bu da demek oluyor ki kendisi gibi kıyı şehirlerine nazaran 2 kat daha hızlı batıyor. Her yıl ortalama 1-1,5 santimetre batan Cakartanın neredeyse yarısı deniz seviyesine inmiş durumda. Şehrin Muara Baru Bölgesinde birkaç bina su altında kaldığı için terk edilmiş durumda. Bazı binaların da bodrum katlarının kullanılması bırakıldı. Şehrin bazı noktaları daha alçak olduğu için sel sonrasında su altında kalıyor ve insanlar suyu tahliye etmek yerine binaları terk edip yeni evler inşa ediyorlar. Ancak asıl problem bu sular toprağa karıştıkça, çökmeyi ve erozyonu hızlandırıyor, uzmanlar bunun durdurulamayacağını söylüyorlar.