Türkiye’de pek tanınmasa da Türklerin milli çalgılarından biri olan dombıra, Orta Asya’da ve Kafkaslar’da binlerce yıldan beri çalınmakta. Özellikle Nogay Türklerinin kültüründe önemli bir yer tutan bu müzik aleti, kendisi de Nogay olan Arslanbek Sultanbekov tarafından Türkiye’de tanıtıldı ve sevdirildi. Dağıstan Cumhuriyeti Nogay Rayonu halk sanatçısı Alibiy Romanov, Ankara’da Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Muharrem Yılmaz ile birlikte dombıra, Ankara’da da ilk defa deneme amaçlı üretilmeye başladı.
Türk kültüründe önemli bir yer tutan bu enstrümanın unutulmaya yüz tutmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Romanov, Türklerin ortak müzik aleti olan dombıranın Türkiye’de yaygınlaşması için Ankara’daki Nogay Derneği’ne üretim konusunda fikrini söylediğini, olumlu cevap alınca da hemen çalışmalara başladıklarını söyledi. Başlattıkları üretimin devamının sağlanmasa için birilerine bu işi öğretmek gerektiğine dikkat çeken Romanov, dombıra yapmanın çok zor olduğunu ve ustalık gerektirdiğini söyledi. İmalat konusunda Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Muharrem Yılmaz’ı seçmesinin bir nedeninin de Muharrem Yılmaz’ın mobilya ve dekorasyon öğretmeni olması ve aynı zamanda bu işe yetenekli olması olduğunu belirten Romanov, Türkiye’de artık dombıranın üretilebilecek olmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Muharrem Yılmaz, Alibiy Romanov gibi büyük bir ustadan dombıra imalatının inceliklerini öğrenmenin Türkiye’de yaşayan Nogay Türkleri için güzel bir başlangıç olduğunu söyledi. Dombıra imalatının artmasının geleneksel Türk müziğine olan ilginin de artmasına vesile olacağını söyleyen Yılmaz, bu müzik aletinin Türkiye’de Nogay ve Kazak Türkleri tarafından kullanıldığını ve Rusya’dan veya Kazakistan’dan Türkiye’ye getirildiğini söyleyerek, dombıra müzik aletinin iki telli olduğunu ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılan saz ve bağlamanın atası olduğuna dikkat çekti.