Özellikle Afyon, Burdur ve Isparta yörelerinde yetişen şifa deposu çörek otunun birçok faydasının yanında antioksidan etkisi de olduğu, bu özelliği dolayısıyla da organlar üzerinde oksidatif strese karşı koruyucu etkisi gösterdiği açıklandı.
Yapılan araştırmalarda, kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ve tümör oluşumunu azalttığı belirtilmiş, alerjik rinit, bronşiyal astım ve atopik dermatit rahatsızlığı olan 152 hastaya 40-80mg/kg/gün dozda çörek otu yağı kapsülü verilmesi sonucunda çörek otu tohumu yağının alerjik hastalıkların tedavisinde yardımcı ajan olarak kullanılabileceği açıklanmıştı. Sindirim sistemi bozukluklarında yaygın bir şekilde kullanılan çörek otu tohumlarının sulu ekstresiyle yapılan bir çalışmada, mide suyundaki asit oranını azaltarak ülsere karşı koruyucu etki gösterdiği bildirildi.
Çörek otunun hipoglisemik etkisi, hayvan deneyleri ve klinik çalışmaların yapıldığı ve gönüllülerin kullanıldığı bir çalışmada, günde iki kez ağız yoluyla alınan 1 gr. çörek otu, 2 hafta sonra kan glikoz seviyelerinde azalma gözlendiğini gösterdi. Geleneksel olarak romatizmada kullanılan çörek otunun antienflamatuar etkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlandı. Antibakteriyel ve ağrı kesici etkileri gösteren, insan sağlığı üzerine birçok faydası ve koruyucu özelliği bulunan çörek otu tohumu yağını kapsül formunda veya yağ olarak salatalarınızda günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Çörek otunun tohum ekstreleri ve bileşenlerinin toksik özelliği düşük olduğu için gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Yan etkileri ve kullanım süresiyle ilgili herhangi bir kayıt bulunmamakla birlikte 2 aydan fazla süreyle kullanılmaması önerilir.