İklim değişikliğine dikkat çekmek için okulu kırıp İsveç Parlamentosu önünde eylem yapan ve protestosu küresel bir dalga oluşturan 16 yaşındaki aktivist Greta Thunberg, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
Dünya, Greta Thunberg adını iklim değişikliği ile mücadeleye dikkat çekmek için Ağustos 2018'de başlattığı okul greviyle duydu.
Genç kız okulu kırdı ve tek başına İsveç Parlamentosu önünde oturarak eylem yaptı. Eylem kısa sürede küresel bir gösteriye dönüştü.
Avrupa'nın birçok kentinde hatta Avustralya'da bile öğrenciler okulu kırıp gösteri yaptı. İklim değişikliği için "hükümetlere bir an önce harekete geçin" çağrısında bulundu.
- Greta Thunberg, Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Norveçli parlamenterler, "Greta'yı aday olarak gösterdik. Çünkü iklim tehdidi savaş ve çatışmaların başlıca sebeplerinden birisi olabilir" ifadelerini kullandı.
Sosyalist sol parti üyeleri genç aktivistin dünya barışına katkısının yadsınamaz olduğunu söyledi.
2018'in en etkili gençleri arasında
Thunberg, Time dergisinin "2018'in en etkili gençleri" arasında da seçilmişti. Greta, aday gösterilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından "Bu adaylıkla onur duydum ve çok müteşekkirim" dedi.
- İkilimi değişikliği için eylemini kararlılıkla sürdüren, asperger sendromlu Greta, okul greviyle ilgili "Bunu yapıyorum, çünkü bu konuda başka hiç kimse bir şey yapmıyor. Elimden geleni yapmak benim ahlaki sorumluluğum. Politikacıların iklim değişikliğine odaklanmasını ve bu sorunu gerçek bir kriz olarak ele almasını istiyorum" ifadelerini kullanmıştı.
Ödülü kazanan en genç kişi unvanına sahip olacak
Nobel komitesi İsveçli aktivisti seçtiği takdirde, Thunberg bu ödülü kazanan en genç kişi unvanını Pakistanlı Malala Yusufzay'ın elinden almış olacak.