Erdoğan ile Çipras'tan diyalog vurgusu

Yeni Şafak
21:145/02/2019, Salı
G: 6/02/2019, Çarşamba
IHA
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan Başbakanı Çipras ile basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemiz arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor. Biz her türlü meselenin konuşmak suretiyle hal yoluna konulabileceğine inanıyoruz." dedi. Çipras ise "Türkiye'yle bölgemizdeki sorunlara mahkum olmak niyetinde değiliz. Sorunlara diyalogla çözüm bulmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen kabul, 2 saat 15 dakika sürdü. Kabulün ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

İki lider sorunların çözümü için diyalog yollarının açık tutulması gerektiğiniz söyledi. Erdoğan "
Ülkemiz arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor. Biz her türlü meselenin konuşmak suretiyle hal yoluna konulabileceğine inanıyoruz. Yunanistan'daki soydaşlarımız ve Türkiye'deki Rum kökenli vatandaşlarımız ayrışma değil işbirliği vesilesidir.
" dedi.
Çipras ise "
Sürekli olarak diyalog çerçevesinde sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Barışçıl çözümler bulmak için çabalarımıza devam ediyoruz. Ekonomi, turizm, kültür alanında bizim ülkelerimiz, halklarımız aynı coğrafyada yaşıyorlar.
" ifadelerini kullandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Komşumuz Yunanistan ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzu ediyoruz. Ticari olarak geldiğimiz nokta hedeflerimizin çok altında.

Türkiye olarak komşumuz Yunanistan ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzu ediyoruz.

Bu adımların atılmasıyla ticaret hacmimiz kısa sürede daha da artacaktır. Türkiye olarak Yunanistan'la aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum. Başbakanlık döneminden bu yana Yunanistan'la ilişkilerimizde samimi adımlar atılmasını hep savundum.

"Soydaşlarımız ayrışma değil işbirliği vesilesidir"

Ülkemiz arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor. Biz her türlü meselenin konuşmak suretiyle hal yoluna konulabileceğine inanıyoruz.
Yunanistan'daki soydaşlarımız ve Türkiye'deki Rum kökenli vatandaşlarımız ayrışma değil işbirliği vesilesidir. Azınlıklarımız sağlam birer köprüdür. Karşılıklı vatandaşlarımızın sorunlarını değerlendirdik
. Dini azınlıklar konusundaki açılımlarımızı demokratik anlamda müzakerelerimizi gerçekleştirdik.
Rum kökenli vatandaşlarımız için her türlü gayreti gösteriyoruz.
Yunanistan'daki kardeşlerimizin sıkıntılarını sayın Başbakana aktardım. Kıbrıs konusunda içinde bulunduğumuz istişare sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Ortak bir vizyon ve yol haritası belirlenmelidir. Neyin nasıl müzakere edileceği net olmalıdır.

Kıbrıs Türkleri'nin eşitliği temel parametre olmalıdır. Düzensiz göç ilişkilerimizde bir diğer önemli kalemdir. Malum Suriye ve Irak olmak üzere yaklaşık 4 milyon mülteci ülkemizdedir.
Bunları konteynır kentlerde, çadır kentlerde misafir ediyoruz. Ege'den ölümlerin önüne geçmek için yoğun gayret sarf ediyoruz.
Sahil güvenliğimiz yeni acılar yaşanmaması için mücadele ediyor.

Selanik-İstanbul hızlı demiryolu hattı

İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkanı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demiryolu hattı kurulması ve İpsala Kipi Gümrük Kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair projeleri görüştük.

AB'yle imzalamış olduğumuz 18 Mart mutabakatı caydırıcı rol oynadı. Türkiye tüm yükümlülüklerini yerine getirdi.
Ancak Geri Kabul mekanizmasının AB tarafında sağlıklı bir şekilde uygulanamadığını görüyoruz.
AB sözlerini hayata geçirmemiştir. AB'nin ahdine vefa göstermesini istiyoruz.

Türkiye olarak Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde, barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum.

Yunanistan'daki FETÖ'cüler

Türkiye ve Yunanistan terörün kanlı yüzünü bilen iki ülkedir. Terörün her türlüsüne karşı ortak tutum sergilemesini beklemekteyiz. FETÖ'cü darbecilerin ülkemize iade edilme beklentimizi Yunanlı dostların dikkatine bir kez daha getirmiş olduk. Milletimizin, şehit ailelerimizin, FETÖ'cü alçaklar tarafından yaralanan gazilerimizin beklentisi budur.
Yunanistan'dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke haline gelmemesidir.
Görüşmelerde, FETÖ'cu darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi, Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk.
Yunanistan Başbakanı Çipras'ın konuşmalarından öne çıkanlar:

Göstermiş olduğunuz misafirperverlik için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Son derece samimi ortamda gerçekleşen toplantı için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Benden bir röportaj vermemi istediler. Bizim aramızdaki diyalog her zaman samimi ve önemli bir diyalogdur.

Bölgemiz açısından son derece önemli diyalog. Ülkelerimiz 2015-2106'da gerçekten çok önemli bir işbirliği gösterdiler. Mülteci krizinin patlak verdiği dönemde ortaya çıktı bu işbirliği.
Son derece önemli bir krizin üstesinden gelme konusunda çok önemli bir işbirliği gerçekleştirdik.
Yunanistan ve Türkiye olarak yeni bir strateji oluşturulmasına katkıda bulunduk. Türk-Yunan ilişkilerinde pozitif bir hedef oluşturmayı başardık.

Ege'deki gerginlik

Ekonomi ve enerji alanda işbirliği görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ege'de gerginliğin azaltılması konusunda diyaloğu destekledik.
Kıbrıs müzakerelerini destekledik. Çözüme çok yaklaştık. Güvenlik konusunda ciddi başlıkları da açma fırsatı bulduk.
Sizin ülkenizdeki talihsiz darbe girişimi ortaya çıktı. Bu gelişmeler pozitif ilerlememizin önünde engel teşkil ettiler maalesef. Hatırlarsanız o gece ilk kez sizi ben aradım. Biz demokrasiyi ve insan haklarını destekleyen bir ülkeyiz.

Yunanistan olarak her türlü darbeyi kınıyoruz bunun karşısında duruyoruz. Daha sonraki dönemde maalesef engel teşkil eden bazı gelişmeler ortaya çıktı. Ege'de ihlallerin arttığını gözlemledik, hava sahasında ihlalde önemli artış tespit ettik. Daha sonra 8 darbeci asker olayı ilişkilerimizde engel olarak ortaya çıktı. Daha sonra 2 Yunanlı askerin tutuklanması olumsuz bir gelişmeydi.

Buna kısır döngü gözüyle bakmadık. Bugün bir kez daha açık ve net şekilde hiçbir şekilde kadercilik yapmıyoruz ve bölgemizdeki sorunlara mahkum olmak niyetinde değiliz.
Sürekli olarak diyalog çerçevesinde sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Barışçıl çözümler bulmak için çabalarımıza devam ediyoruz. Ekonomi, turizm, kültür alanında bizim ülkelerimiz, halklarımız aynı coğrafyada yaşıyorlar.
Sürekli olarak birbirlerine daha da çok yaklaşıyorlar. Geçmişteki ön yargıları bir kenara bırakarak, uluslararası hukuka saygı çerçevesinde ilişkilerimizi geliştirmek durumundayız. 2017 Aralık ayında Yunanistan'ı 65 yıl aradan sonra ilk defa bir Türk Cumhurbaşkanı resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Son derece samimi bir şekilde konuştuk. Bazıları bu ziyareti olumsuz geçtiğini iddia etti.
Aramızdaki görüşmeleri devam ettirmeliyiz. Diyalog kanallarımız her zaman açık olmalı ki, sorunları çözelim.
4 yıldır Başbakanım Türkiye'yi 4 kez ziyaret ettim, ben de rekor kırdım.
Bu pozitif ortamda, bugün yaptığımız görüşmede önümüzdeki dönemde ileriye dönük adımları devam ettirme kararı aldık.
Ege'deki gerginliği azaltma konusunda hemfikir olduğumuzu gördük.
İki ülke savunma bakanları arasındaki görüşmelerde bu adımlar devam edecek. İnanıyorum ki ilerleme kaydederek istikşafı görüşmeleri de başlatacağız.

"İşbirliğini Türk Akım'da daha da ileri götürebiliriz"

Kıbrıs konusunda adil ve kalıcı çözüm bulunması gerektiğini söyledim. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti AB'nin normal bir üyesi olarak var olmalı. Tabii ki, geçmişte yapılan bazı hataları tekrar etmekte fayda yok. Bir ön hazırlık görüşmelerinin yapılmasını önerdim, özellikle güvenlik konusunda.
Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka saygı gösterilmesine değindim. Enerji konusunda ilişkilerimizde köprü rolü oynamasını söyledim.
Bazı enerji projelerinde işbirliği yapıyoruz, bu işbirliğini Türk Akım'da daha da ileri götürebiliriz. Halklarımızın hayat standartlarını yükseltmek için neler yapabiliriz. Yaz aylarında gemi seferlerinin yapılmasında mutabık kaldık. İki ülke arasındaki iş adamlarının işbirliğinin artması sağlanacaktır.

"Güvenlik konusundaki işbirliğimizi güçlendirmek durumundayız"

Mülteci konusuna değindik. Yunanistan'a geçişleri nasıl azaltabiliriz?
Organize suç örgütleriyle ilgili neler yapabiliriz. İadeler konusunda konuştuk. AB konusunda mutabık kaldık. Gümrük Birliği'nin incelenmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduk. AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesini konuştuk.
Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda son derece önemli demokratik reformlar gerçekleştirildi. 8 darbeci askerle ilgili olarak Yunanistan yargısı net kararlar aldı. Yunanistan bir hukuk devleti olarak yargının almış olduğu kararlara saygı göstermek durumunda. Biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz. Biz güvenlik konusundaki işbirliğimizi güçlendirmek durumundayız.

  • Oktay ile 45 dakika görüştüler
  • Görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.
  • Oktay, Çipras'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne girişte törenle karşıladı. Çipras ve Oktay, tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Çipras daha sonra baş başa
    45 dakika
    görüştü.

#​Yunanistan
#Çipras