Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Akdeniz'de gidiş ve dönüş toplam 4 bin kilometrelik rota boyunca gerçekleştirdiği tatbikat bölgede yankı uyandırdı. 17 uçak ve 8 savaş gemisinin katılımıyla icra edilen faaliyetin dost ve düşman ülkelere önemli mesajlar taşıdığını belirten uzmanlar, "Türkiye, 24 saat içerisinde harekata hazır olabileceğini gösterdi. Doğu ve Batı Akdeniz ülkelerine 'istediğimiz her noktaya' ulaşırız mesajı verdi. Bu faaliyetin birincil muhatabı IRINI operasyonuna katılan Avrupa Birliği ülkeleri ve Yunanistan'dır. İkinci muhatapları İsrail ve Mısır'dır. Üçüncü seviyedeki muhatapları ise hem dostumuz hem de düşmanımız olmaya niyetlenen ülkelerdir" değerlendirmesinde bulundu.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Akdeniz'de son dönemin en çok konuşulacak askeri eğitim faaliyetlerinden birine imza attı.
17 uçak, 8 fırkateyn ve korvetin katıldığı eğitim faaliyeti, Türkiye'deki harekat merkezlerinden komuta edildi.
"UZUN MENZİLLİ HAREKAT KABİLİYETİMİZİ GÖSTERDİK"
Türkiye'nin uzun menzilli faaliyetinin birçok ülke için aslında mesaj taşıdığının altını çizen Oğuz, şunları söyledi:
"Türkiye bu eğitim faaliyetini 2 bin kilometrelik rotada yaptı ancak bunu çok daha uzatabiliriz. Bizim öncelikle hedefimiz Libya'ya gerektiğinde destek vermek olduğu için şu anda Libya kıyılarına kadar yapıyoruz. Tanker uçak sayısını arttırdığımız zaman Libya'nın güney sınırına kadar da yapabiliriz. 2 bin kilometre ne demek? Kahire, Atina, Tel Aviv, Lazkiye demek... Bu kadar uzun menzilli harekat kabiliyetiniz var demektir.
BİRDEN FAZLA UNSUR GÖREV YAPABİLİYOR
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu faaliyetine sadece savaş uçakları ve gemilerin değil, aynı zamanda HİK uçağının da katıldığını vurgulayan Oğuz, şöyle devam etti:
TSK'NIN HARBE HAZIRLIK SEVİYESİ
Turan Oğuz'a göre, bu tür faaliyetlerdeki en önemli noktalardan bir diğeri TSK'nın harbe hazırlık seviyesini göstermesi:
"ORTA VE DOĞU AKDENİZ'E MÜDAHALE EDEBİLİRİZ MESAJI"
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği bu faaliyetin özellikle Türkiye'ye kötü niyetle bakan ülkeler için ciddi mesajlar barındırdığına vurgu yapan Oğuz, şu ifadeleri kullandı.
"Bu öncelikli olarak IRINI operasyonuna katılan ülkeler için bir mesaj özelliği taşıyor. ÇİRKİN'in Türkiye için Libya'ya kargo taşıdığı sosyal medyada dahi bilinirken Yunanistan'ın ısrarıyla durdurmaya kalkışıp büyük bir provokasyona imza attılar. Sonuçta bu konuyu ne biz ne de AB tarafı uzattı ama TSK'nın icra ettiği bu açık deniz eğitim faaliyeti öncelikle bu provokasyona verilmiş bir cevaptı ve IRINI operasyonuna uyarı niteliği taşıyordu. Aynı zamanda Doğu Akdeniz ülkeleri gerektiğinde onlara kadar uzanabileceğimizin mesajını aldılar.
- Bu faaliyetin birinci muhatabı IRINI operasyonu ve Yunanistan'dır. İkincil muhatapları İsrail ve Mısır'dır. 3. seviyedeki muhatapları Libya'ya müdahil olmaya çalışan BAE ve Rusya'dır. 4. seviyedeki muhatapları ise dost ve düşman diğer ülkelerdir.
Bu eğitim aynı zamanda Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne de bir destek ve birlik göstergesidir. Gerektiğinde savaş gemilerimiz ve tüm hava unsurlarımızla en kısa sürede sizin yanınızda olabiliriz demektir. Bu da yapılacak görüşmelerde onların elini rahatlatır, güvenlerini yükseltir."