Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.
Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın bu konuda muhataplarıyla yoğun temas kurduklarını belirten Gül, "Süreç içerisinde terör örgütü elebaşı hakkında, ülkemizde yargılanmakta olduğu dosyalardaki deliller ve yakalama kararlarına istinaden sonuncusu 3 Kasım 2017 tarihinde olmak üzere ABD'ye 7 iade talepnamesi ve 1 adet geçici tutuklama talebi gönderilmiştir." bilgisini verdi.
İade sürecinin ABD ile Türkiye arasındaki 1980 tarihli "Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Antlaşması" uyarınca yürütüldüğünü ifade eden Gül, şunları söyledi:
"Başvurularımız vesilesiyle bakanlığımızca ABD'deki muhataplarla düzenli görüşmeler yapılarak mevcut dosyalardaki suçlarda örgüt elebaşının bağlantısı ve darbe teşebbüsüne ilişkin bilgiler paylaşılmaktadır.
Bu hususta örgüt elebaşının kendi ülkelerinde korunmaksızın bağımsız ve tarafsız yargıya teslim edilmesi konusundaki talebimiz, beklentimiz ve ısrarımız devam etmektedir. Bunu hem uluslararası sözleşmeler kapsamında hem de ikili anlaşmalar çerçevesinde beklemek Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk halkının hakkıdır. Bu hususta gerekli adımların atılmaması bir suçlunun korunması anlamına gelmektedir. Her türlü hukuki mücadele ve ısrar da devam edecektir."
Gül, bazı ülkelerin de FETÖ üyelerini kollayan tavırlarının kabul edilebilir bir tutum olmadığını vurgulayarak, "Özellikle FETÖ üyesi olarak tutuklu bulunan ve sözde sosyal demokrat görünümlü YARSAV'ı ele geçirerek, yargıya ve adalete nüfuz etmek için çalışan örgüt mensupları ve o dönem örgütün üyesi olarak YARSAV Başkanı yaptırılan bir kişiye ödül verilmesi de kınadığımız, kınayacağımız bir tutumdur. Anayasayı, demokrasiyi ortadan kaldırma yönünde çaba gösteren illegal terör örgütüne bu tür yaklaşımları nefretle kınıyoruz." dedi.