İstanbul’daki başkonsolosluğa giren Cemal Kaşıkçı’nın önce alıkonulduğu belirtiliyor. İddiaya göre Kaşıkçı, telefonla Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştürüldü. Selman, Kaşıkçı’dan Riyad’a dönmesini istedi. Ancak Kaşıkçı bunu reddetti. Cinayet de bundan sonra gerçekleşti.
Gerçekleştirdiği ön soruşturma sonucunda bir açıklama yayınlayan Suudi Arabistan Başsavcılığı, şüphelilerin İstanbul’daki başkonsolosluğa Cemal Kaşıkçı’yı geri getirmek amacıyla gittiğini ancak buradaki görüşmeler sırasında ‘işlerin istenilenin aksinde seyrettiğini ve tartışma çıktığını’ kaydetti. Tartışma neticesinde ‘yaşanan yumruklaşma ve arbede sonucunda Kaşıkçı’nın hayatını kaybettiği’ iddia edilen açıklamada, şüphelilerin olayın üstünü örtme çabasına giriştiği paylaşıldı. Ancak Suud makamları, olayın üstünü örtmek için nasıl bir yol izlendiğine ilişkin detay vermedi. Suudi Arabistan Büyükelçiliği ise ‘Kraliyet yetkili kaynaklarının açıklaması’ şeklinde not düşülen yazılı bildisinde “Ön soruşturmanın neticesinde; Cemal Kaşıkçı’nın ülkesine dönebileceğine dair bazı bulgular bulunduğundan bir şüphelinin, Kaşıkçı ile görüşmek üzere İstanbul’a gittiği tespit edilmiştir. Suçlular Suudi Arabistan’daki mahkemelere intikal ettirilecek. Gözaltındaki 18 Suudi vatandaşının soruşturması sürüyor” mesajını paylaştı. Bu ifadeler, İstanbul’a gönderilen timin, öncelikle Kaşıkçı’yı Riyad’a götürmek üzere görevlendirilmiş olduğu şüphelerini doğurdu. Yeni Şafak’ın elde ettiği yeni bilgilere göre Kaşıkçı, Konsolosluk binasına girdiğinde içerideki ekip tarafından alıkonuldu. Ardından Kaşıkçı, telefonda Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüştürüldü. Selman telefonda Kaşıkçı’yı Riyad’a dönmesi için ikna etmeye çalıştı. Ancak Kaşıkçı bunu reddetti. Ülkesine dönmesi halinde tutuklanıp öldürüleceğini düşündüğü için Selman’ın teklifini reddeden Kaşıkçı, görüşmenin sonlandırılmasının ardından suikast ekibince öldürüldü.
Orası bizim toprağımız
Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, Viyana Sözleşmesi’ni görmezden gelerek Kaşıkçı cinayetinin Suudi Krallığı'nın egemen olduğu bir toprak parçasında gerçekleştirildiğini söyledi. Samani, Kaşıkçı davasının Suudi yargısına ulaşacağını, ülkesindeki yargının tam bağımsız olduğunu ileri sürdü. Davanın Suudi Arabistan'da izlenen sürece tabi olacağını aktaran Samani, kim olursa olsun bu konuda ihmalkar davranan herkesin hesaba çekileceğini, bunun bir “laf” değil işlerliği olan bir gerçek olduğunu dile getirdi. Viyana Sözleşmesi, ağır bir suç işlenmesi durumunda ev sahibi ülkeye konsolosluğa girme, konsolosluk görevlileri için adli kovuşturma yapma ve gerekirse tutuklama yetkisi veriyor.
Evinden son çıkış
Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmeden 7 gün önce Topkapı’da satın aldığı evin bulunduğu sitede çekilen yeni görüntüler ortaya çıktı. Öldürüldüğü günün sabahına ait yeni görüntülerde Kaşıkçı, sabaha karşı 04.58’de nişanlısı Hatice Cengiz’le eve giriyor. Daha sonra evden ayrılan Kaşıkçı ve nişanlısı saat 12.17’de tekrar eve giriş yapıyor. Kaşıkçı, yayınlanan görüntülerden yaklaşık 57 dakika sonra Suudi Arabistan Konsolosluğu’na giriş yapmıştı.
Bu işten sıyrılmak hayli zor
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in Kaşıkçı olayı sonrası Ankara ile Riyad arasında gerilen ortamı yumuşatmak için Türkiye’ye gönderdiği Mekke emiri Prens Halid el-Faysal’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından ülkesine döndükten sonra yakın çevresine “Bu işten sıyrılmamız zor” dediği ortaya çıktı. New York Times gazetesinin iddiasına göre, olaylardan ciddi şekilde rahatsız olan Faysal, Ankara temasları sonrası Riyad’a gidince Kraliyet üyelerine dert yandı. Gazeteye göre, 11 Eylül saldırıları sonrası en ciddi uluslararası krizle karşı karşıya kalan ülkede Faysal, Kaşıkçı olayından sıyrılmanın imkansızlığına işaret etti.