logo
EDISYON:

Özel Harris'çilerle aynı oturumda

Uğur Duyan
04:0025/09/2024, Çarşamba
G: 25/09/2024, Çarşamba
Yeni Şafak
Özgür Özel
Özgür Özel

Ankara, Meclis'in açılması için gün sayarken, Türkiye siyasetinin nabzı şu sıralarda New York'ta atıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bu New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bugün Sosyal Enternasyonal toplantısı için New York'a geldi. Özel'in New York temaslarının ilk günü, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu toplantısında ev sahipliği yapacak olan Jay Suith ile sınırlı olacak. Özel, ABD'li yetkililerle bir araya gelmeyecek.

Özel ilk olarak 119 farklı sosyal demokrat, demokrat sosyalist ve işçi sınıfı partisinin oluşturduğu ülkeler arası sol platform olan Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu toplantısına katılacak. Özel, 2023'te enternasyonalin dönem başkan yardımcılığına seçilmişti. Özel, bu oturumda, Gazze ve İsrail'in bölgede uyguladığı orantısız şiddet politikalarını da eleştiren bir konuşma yapacak. Bu toplantının ardından Özel, enternasyonal kapsamında yapılacak pek çok toplantıdan biri olan "ABD Başkanlık seçimlerinin küresel sorunların ele alınışı üzerindeki etkisi" temalı özel oturumda konuşacak. Özel'in ABD Başkanlık seçimlerini konu alan özel bir oturumda konuşması ise ayrıca dikkat çekti.

OBAMA İÇİN ÇALIŞTILAR

Oturumda, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump karşıtı ve Demokrat Parti'nin adayı ve ABD Başkan Yardımcısı Kamalla Harris destekçisi konuşmacıların ağırlıkta olduğu görüldü. Özel dışındaki 3 katılımcı da eski ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyalarında 'sözcü' olarak görev aldı. Konuşmacılardan Federico de Jesus, 2008 ve 2012'de Obama'nın kampanyası için çalıştı. İspanyol kökenli Jesus, gazeteci, televizyon yorumcusu ve basın danışmanı olarak çalışıyor. Ülkedeki Latin seçmenler tarafından yakın takip edilen bir isim.

DEVRİMCİ ADAYIN DANIŞMANI

Bir diğer konuşmacı, Nomiki Konst, Demokrat Parti'den de aday adayı olan kendisini ve seçmenlerini 'devrimci' olarak tanımlayan Bernie Sanders'ın 2016 ve 2020 seçim kampanyalarında çalıştı. Yunan ve Arnavut kökenli olan Konst, siyasi strateji uzmanı olarak tanınıyor. Konst 2008 seçimlerinde Obama için kampanya danışmalığı da yaptı. Konst, İsrail karşıtı ve Filistin destekçisi açıklamalarıyla biliniyor.

Konuşmacılardan bir diğeri ise Emmy Ödülü gazeteci Kate Albright-Hanna olacak. Hanna da Obama'nın seçim kampanyası için çalışan isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Hanna da Harris destekçisi isimlerden.

Oturum başkanı tacizden yargılandı

Oturumun yöneticisi ise gazeteci Michael Oreskes, 20 yıl boyunca The New York Times'da çalıştı. Associated Press'te başkan yardımcısı ve kıdemli yönetici editör oldu. Ulusal Halk Radyosu NPR'de haber kıdemli yayın yönetmeniyken cinsel taciz iddiaları nedeniyle 2017'de görevden alındı. 2018 kendisine verilen etik ödülleri de geri istendi. Bu suçtan yargılanan Oreskes, Ekim 2017'de ülkede üst düzey pozisyonda bulunan iş insanından siyasetçilere varıncaya değin 71 erkeğin adının karıştığı taciz ve cinsel istismar skandalı sonrasında gözeden düşen gazetecilerdendi.

Türkevi'ne gidecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ABD'ye hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel, ABD'de Türkevi'ne gideceğini, Washington Büyükelçisi Sedat Önal ve BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız'dan randevu talep ettiklerini söyledi. Özel, ziyaretinin cuma gününe planlandığını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile aynı anda Türkevi'nde olmayacağını da sözlerine ekledi. Özel, "New York'ta olacağız ama bizim Türkevi'ne gideceğimiz gün Sosyalist Enternasyonal'in ertesi günü. O yüzden öyle bir temas yok. Aynı gün orada olsaydık, olabilirdi. Bundan kaçınmayız. Doğrusu odur. Siyasi adap" yanıtını verdi. Özel, Türkevi'ni ziyaret eden ilk CHP Genel Başkanı da olacak.


#Özgür özel
#siyaset
#diplomasi
#Recep Tayyip Erdoğan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.