|

Öldürülen 15 bin teröristin yarısı ‘yabancı’

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadelede çok önemli bir veriyi açıkladı. 24 Temmuz 2015’ten bu yana etkisiz hale getirilen 15 bin 97 teröristin 7 bin 885’i yurtdışındaki operasyonlarda etkisiz hale getirildi. Basın brifinginde konuşan Albay Tamer Zincir, “Yüzde 52’sinin yurtdışı kaynaklı olması, TSK’nın yurt dışı varlığının ve operasyonlarının önemini ortaya koymaktadır” dedi.

Kıymet Sezer
04:00 - 30/04/2019 Salı
Güncelleme: 02:30 - 30/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Milli Savunma Bakanlığı basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda Muhabere Albay Tamer Zincir, TSK’nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Zincir, terörle mücadele kapsamında 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar 15 bin 97 teröristin etkisiz hale getirildiğini, bunların 7 bin 885’inin de yurt dışında etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Albay Zincir, “Etkisiz hale getirilen teröristlerin yüzde 52’sinin yurt dışı kaynaklı olması TSK’nın yurt dışı varlığının ve operasyonlarının gerekliliğini ve önemini ortaya koymaktadır” dedi.


MAĞARADA KISTIRILDILAR…

Önceki gece düzenlenen hava harekatını da açıklayan Albay Zincir, “Zap bölgesinde tespit edilen 14 terörist, girdikleri mağaraya düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirilmiştir” bilgisini verdi. Albay Zincir, son basın toplantısının düzenlendiği 4 Nisan’dan bu güne PKK/KCK terör örgütüne karşı yurt içi ve Irak kuzeyindeki operasyonlarda toplam 154 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

OHAL SONRASI 1425 İHRAÇ

FETÖ ile mücadele hakkında da bilgi veren Albay Zincir, 15 Temmuz 2016’dan bu yana 16 bin 540 personele ihraç işlemi yapıldığını, 6 bin 154 personel hakkında da adli ve idari sürecin devam ettiğini bildirdi. Albay Zincir, OHAL’in kalkmasından bugüne kadar ise bin 425 personelin ihraç edildiğini, 150 emekli personelin ise rütbelerinin geri alındığını kaydetti.

DEVRİYELER ARTTI

Türkiye’nin Tel Rıfat, İdlib ve Münbiç bölgelerindeki devriyeleri de arttırıldı. Albay Tamer Zincir, Tel Rıfat bölgesinden saldırılara karşı TSK ve Rusya Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından şu ana kadar 8 koordineli/bağımsız devriye faaliyeti icra edildiğini bildirdi. Yine İdlib bölgesinde de TSK tarafından 35 milli devriye faaliyeti icra edildi. İdlib’de koordineli ortak devriye konusunda mutabakatın sağlandığı, şartların uygun hale gelmesinin beklendiği kaydedildi. Münbiç’te ise, ABD silahlı kuvvetleri ile bugüne kadar 19 müşterek/birleşik devriye icra edildi.

MAVİ VATAN’DA OLDUBİTTİLERE GÖZ YUMMAYIZ

Albay Zincir, Türkiye’nin 462 bin kilometrekarelik Mavi Vatanı’nda da gelişmelerin çok yakından takip edildiğini belirterek, “Yaşanılan sorunların barışçıl yollarla ve diyalogla çözülmesi için çalışıyoruz. Tüm komşularımızdan da aynı şekilde davranmalarını bekliyoruz. Türkiye’nin içinde yer almadığı hiçbir oldubittiye göz yumulmayacağı; uluslararası hukuktan ve antlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizin korunmasında Türkiye’nin son derece kararlı olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz” dedi.

  • Bir pilot üç beş pilotluk iş yapıyor
  • FETÖ ile mücadele kapsamında kamuoyuna yansıyan F-16 pilot sıkıntısı iddialarına ilişkin olarak da, askeri kaynaklar, “Birtakım personel sıkıntıları tabi ki yaşanıyor. Ama bir pilot, üç-beş pilotluk iş yapıyor. Bir gemi ve kara personeli de aynı şekilde. Bütün eksiklikleri kapatacak şekilde fedakarca çalışıyoruz. Eksiklik yaşanmayacak şekilde görevimizi sürdürüyoruz” bilgisini verdi.
  • Yeni askerlik sistemi hazır
  • Yeni askerlik sistemine yönelik koordineli çalışmalarda son aşamaya gelindiği belirtildi. Taslak metne ilişkin bakanlık görüşlerinin alındığı ve ortak görüşlerin taslağa yansıtılmasıyla birlikte son halinin ilgili bakanlara sunulduğunu belirten kaynaklar, “Herkes mutabık kalırsa bu metin Cumhurbaşkanımıza sunulacak. Amacımız Cumhurbaşkanımızın onayını müteakip en kısa sürede yasalaşması” bilgisini verdi.

S-400 ve F-35’ten geri dönüş yok

Askeri kaynaklar, S-400 ve F-35 sistemlerinin Türkiye’ye sevkiyatlarına ilişkin olarak, Rusya’dan alınan S-400 uzun menzilli hava savunma sistemlerinde ilk sevkiyatların haziran-temmuz aylarında yapılmasının planlandığını, bir yandan mevzilendirme mahalli tespiti çalışmaları devam ederken bir yandan da gerekli teşkilatlanma faaliyetlerinin sürdüğü kaydedildi. Patriotlar konusunda ise, ABD’nin 28 Mart’ta verdiği son teklife yönelik olarak Savunma Sanayii Başkanlığında ihtiyaçlarımızı yerine getirip getirmediği noktasında halen değerlendirmelerin sürdüğü belirtildi. F-35’lerle ilgili görüşmelerin ise ABD’li muhataplarla devam ettiğini belirten kaynaklar, halen teslim edilmiş toplam 4 uçakla eğitimlerin sürdüğünü, 4’ü pilot 38 personelin ABD’de eğitime devam ettiğini kaydetti. Kaynaklar, F-35 uçaklarının kasım ayında Malatya’ya mevzileneceğini vurguladı.

  • Koalisyona katkımız büyük
  • Türkiye’nin DEAŞ ile mücadelesine yönelik yürüttüğü çalışmalar, Doğal Kararlılık Harekatı sitesine de yansıdı. Albay Zincir’in verdiği bilgiye göre, sitede yer alan değerlendirmede, Türkiye’nin Uluslararası Koalisyonun DEAŞ’la mücadelesinde büyük bir rol oynadığı, DEAŞ’ın finansman ve örgüt üyesi toplama imkanlarını azaltmak, yerinden edilmiş Suriyelilere barınma ve yardım sağlamak suretiyle Küresel Koalisyona büyük bir katkı sağladığı ifade edildi. Sitede yer alan değerlendirmede, 2 bin 15 kilometrekarelik güvenli alan tesisi, yaklaşık 3 bin DEAŞ’lı teröristin etkisiz hale getirilmesi ve diğer askeri katkılar da ayrıntılı olarak yer buldu.
  • Mayısta 4 büyük tatbikat
  • TSK, mayıs ayında 4 büyük tatbikat düzenleyecek. Deniz Kurdu 2019 Tatbikatı 13-25 Mayıs 2019 günleri arasında, Anadolu Yıldızı 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı 7-10 Mayıs günleri arasında icra edilecek. Yine uluslararası tatbikatlardan Anadolu Ankası 2019 Tatbikatı 13-24 Mayıs günleri arasında Azerbaycan, İngiltere, Katar, KKTC, Pakistan Ve Romanya Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Kayseri 1. Komando Tugay Komutanlığı ise 6-23 Mayıs günleri arasında Erciyes 2019 Tatbikatına ev sahipliği yapacak. Uluslararası olarak planlanan Erciyes 2019 Tatbikatına ABD, Azerbaycan, Gürcistan, İtalya, Katar, Pakistan, Romanya silahlı kuvvetlerinden yaklaşık 100 kişi katılacak.

KİLİJ’Lİ yeni logo


“Tek devlet tek marka” vizyonu kapsamında MSB’nin logosu, Cumhurbaşkanlığı armasıyla uyumlu görsel sistemde yenilendi. Yeni logoda ülkemizin bağımsızlığını ve milliğini temsil ederken merkeze ay yıldız yerleştirildi. Kurumun sürekliliği, gücü ve kararlılığını temsilen ay yıldızın çevresinde her iki yana meşe dalı yerleştirildi. Ay yıldızın altına yerleştirilen ve bilinen en eski Türk kılıçlarından olan ve kökeni Asya Hunlarına kadar giden “Kilij” görselinin ise TSK’nın köklü geçmişi ve gücünü simgelediği belirtildi.


#​Milli Savunma Bakanlığı
#Terörist
#Rapor
5 yıl önce