Musibetten ders çıkarmalıyız

Yeni Şafak
04:008/08/2016, Pazartesi
G: 8/08/2016, Pazartesi
Yeni Şafak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm siyasi partilerin 15 Temmuz musibetinden ders çıkarması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. Artık yeni bir Türkiye vardır. Bu uzlaşma kültürünü ileriye taşıyabilirsek çocuklarımıza güzel bir Türkiye’yi hep birlikte bırakmış olacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen “Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ndeki konuşmasında, bugün demokrasi tarihinin önemli bir günü olduğunu, Türk siyasal hayatının demokrasi tarihinde önemli bir olaya imza attığını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanan bir çetenin 15 Temmuz akşamı, Türk demokrasisine, meclise darbe yapmak istediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Daha doğrusu size, bize, hepimize darbe yapmak istedi" diye konuştu.



EN KANLI DARBE GİRİŞİMİ


Özellikle TBMM'yi 15 Temmuz akşamı sabaha kadar açık tutan ve yöneten TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a teşekkür eden Kılıçdaroğlu, parlamenter sisteme karşı darbe yapmak istendiğini ve bunun Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimi olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “240 şehidimiz var, 240 aslanımızı toprağa verdik, 240 demokrasi şehidimize Allah'tan gani gani rahmet diliyorum. Onlar bizim demokrasi tarihimizdeki altın sayfalarda yerlerini aldılar. Onları unutmayacağız ve unutturmayacağız, demokrasinin kahramanlarıdır onlar" şeklinde konuştu. TBMM'nin gazi, Kurtuluş savaşını yöneten bir meclis olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “TBMM darbecilere dik durarak, sadece kendi onurunu değil sizin seçip parlamentoya gönderdiğiniz milletvekillerinin onurunu ve milletimizin onurunu korumuştur.





PARTİLER AÇIK TAVIR SERGİLEDİ


O nedenle parlamentoda grubu bulunan 4 siyasi partinin liderleri ve milletvekilleri darbeye karşı açık net bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep beraber imzalamışlardır. Gönül ister ki bu güzel toplantıya, bu güzel mitinge, bu güzel beraberliğe eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, parlamento dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı. Sonuna kadar vatana sahip çıkacağız. Artık 15 Temmuz'un bir özelliği var; 15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz'da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir Türkiye'yi hep birlikte bırakmış olacağız."



12 maddelik öneri listesi


Kılıçdaroğlu konuşmasında, 12 maddelik bir öneri listesi sundu. CHP liderinin önerileri şöyle:



  1. Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayalım.
  2. Siyasette özeleştiri yapmamız gerekiyor.
  3. Milleti kardeş kılma yolunda kararlı olmalıyız.
  4. Devletin inşasında liyâkat sistemini gözetmeliyiz. Dinimiz de bunu söylüyor, işi ehline vereceksin, diyor.
  5. Her şartta, her koşulda demokrasiye sahip çıkmalıyız.
  6. Sadece darbe değil, demokrasi üzerindeki vesayetleri reddetmeliyiz. Milletin iradesi üzerindeki her türlü gölgeye son vermeliyiz. Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkmalıyız. Gazi Mustafa Kemal, Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesi demiştir... Cumhuriyet bizim alınterimiz, onu korumak bizim görevimizdir.
  7. 150 yıllık parlamenter sistemimiz var. Parlamenter sistemimizi güçlendirmeliyiz.
  8. Medya özgürlüğü. Bakın 15 Temmuz akşamı bağımsız medya olmasaydı hiç kimse sokaklara çıkmayacaktı. Dolayısıyla vatandaş en temel hakkı olan direnme hakkını kullandı. .
  9. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı. Yargının bağımsızlığı konusunda iktidar ve muhalefetin belirli bir görüş birliği içinde olmasından memnuniyet duyuyoruz.
  10. Laikliğin ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz bir daha gösterdi. Dini kullanarak her türlü yasa dışı olayın içinde olanların neler yaptığını gördük.
  11. Demokrasinin güçlenmesine sadece bugün değil, gelecekte de katkı vermeliyiz. Bunun için de sorgulayan bir eğitim sistemini hayata geçirmeliyiz.
  12. FETÖ terör örgütünü biliyorsunuz. Geçmişte Balyoz, Ergenekon, Casusluk davası dediler, hiçbir suçu olmayan ki Genelkurmay Başkanımızı da hapse attılar. Tüm Türkiye'ye çağrı yapıyorum, geçmişin mağdurlarına haklarını iade edelim. Böyle yaparsak devlet saygın bir konuma gelmiş olur. Hukuk diyoruz, hukukun üstünlüğü diyoruz.



#Kemal Kılıçdaroğlu
#Yenikapı
#Demokrasi ve Şehitler Mitingi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.