MİT'in, İsrail menşeli casusluk faaliyetlerini hedef alan MOSSAD'a yönelik son “para kasası” operasyonu büyük ses getirdi. MOSSAD’ın Türkiye’deki para ağını yöneten Kosova uyruklu Liridon Rexhepi tutuklanması ve ilişkide olduğu casusların İsrail adına ne tür faaliyetler yaptıklarının tespit edilmesi, MİT’in başarılı operasyonların son halkasıydı. Bugünkü köşe yazısında MİT’in, MOSSAD hücrelerini kararlılıkla çökerttiğine değinen Yeni Şafak yazarı Yahya Bostan bir kaynağının kendisine “İpin ucu yakalandı, gerisi geliyor” dediğini de aktardı. Bostan, son aylarda MİT’ten darbe üstüne darbe yiyen İsrail istihbaratı için şu çarpıcı yorumu yaptı: “MOSSAD çorap söküğü gibi gidiyor da diyebiliriz.”
MOSSAD İran'da yaptığını yapamadı
MOSSAD çorap söküğü gibi gidiyor
“İsrail’in, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde Hamas yöneticilerini hedef alacağı tehdidi gerçekçiydi. Nitekim bunu yaptılar. Hamas lideri -ve müzakerelerin beyni- Haniye’yi İran’da hedef aldılar. Türkiye’de ise yapamıyorlar. Sebebi MİT’in MOSSAD’a dönük kararlı operasyonlarıdır.
Bugüne kadar birçok MOSSAD hücresi MİT operasyonlarıyla çökertildi. Yapılan -ve kamuoyuna yansıyan- son operasyon İsrail istihbaratının para kasasına yönelikti. Çıkan haberlerden detayları okudunuz: MOSSAD’ın Türkiye’deki para ağını yöneten, Doğu Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye soktuğu parayı Suriye’deki MOSSAD ağına dağıtan Kosova uyruklu Liridon Rexhepi, Türkiye’ye giriş yapınca takibe alındı ve tutuklandı.
- Bilginin gelişi
- Paranın gidişi
İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın casuslarına yönelik yürütülen operasyonlar 2021'de başladı.
Filistin'den getirilen yaralılardan bilgi topladı
- Örneğin Hazem M.A.E. isimli zanlınınsağlık destek personeliolarak çalıştığı, özellikle son dönemdeFilistin'den getirilen yaralı ve yardıma muhtaç kişilerle ilgilendiği, bu kişilerle ilgili toparladığı bilgileri de İsrail istihbaratı ile paylaştığının değerlendirildiğine yer verildi.
Bağlantılı olduklarını kabul ettiler
Mossad'a yönelik operasyonların şubatta yapılan ikinci ayağında özel dedektifler aracılığıyla MOSSAD'a bilgi sattığı iddiasıyla 7 kişinin tutuklandığı soruşturmada 4 şüpheli ifadelerinde MOSSAD ile bağlantılı olduklarını kabul etti.
- İsrail İstihbarat Servisi Çevrimiçi Operasyon Merkezi (İÇOM)ile 2019'dan itibaren bağlantıda olan şüpheli G.K'nin, irtibatını devam ettirdiği, İÇOM ekibinde yer aldığı belirlenenYuriy Kovalchuktarafından verilen,yabancı şahıs ve şirketlere yönelik araştırma, keşif ve takip faaliyeti talimatlarını yerine getirdiği belirtildi.
Bu yolla maddi menfaat elde eden G.K'nin 6 kişi hakkında bilgi toplama eylemlerini, aralarında eşi ve üvey oğlunun da bulunduğu S.A.Y, F.S.K, S.Y ve Y.A.D. ile birlikte gerçekleştirdiği bilgisi verilen yazıda, şüphelinin ayrıca, devletin veri tabanındaki bilgileri kamu kurum ve kuruluşlardaki irtibatları aracılığıyla elde ettiği ve bunları "casusluk" suçundan tutuklu olan diğer şüpheli M.K. ile maddi gelir karşılığında paylaştığı bildirildi.
98 banka hesabı çıktı
- Mossad'ın talepleri doğrultusunda hedef kişilerin ev ve iş adresleri, kimlik ve pasaport bilgileri gibi gizli bilgileri temin etti.
MOSSAD'ın ajan belirleme tekniği deşifre edildi
Operasyonlar sonrası yürütülen soruşturmalarda Mossad'ın edindikleri bilgileri özel dedektifler aracılığıyla İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a sattıkları belirlenen şüphelilerin seçilme süreçleri ve eylemleri ortaya çıkarıldı. İlk teması araştırma şirketi kisvesi altında kuran MOSSAD, her özel dedektifle çalışmayıp, iş birliğine yatkın olanları seçiyordu.
- Dedektiflere başlangıçta basit görevler veriliyor, daha sonra gasp ve suikast gibi ciddi eylemler yaptırılıyordu.
Türkiye'de devşirdiği profilleri casus olarak kullanıyordu
- MİT'in 2024 yılında gerçekleştirdiği Mossad operasyonu, Türkiye'deki İsrail menşeli casusluk faaliyetlerini çökertmeyi amaçladı.
Operasyonların 2 temel amacı vardı
- MİT, insan ve teknik istihbarat becerilerini geliştirmiş, siber yeteneklerle Mossad’ın iletişim kanallarını ve psikolojik operasyonlarını takip ederek büyük başarılar elde etti.