TEOG'un kalkmasının ardından şimdi de gündeme üniversiteye giriş sistemi geldi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili değişiklik olacağı açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da “Programımızda birden fazla sınav yapın yazıyor” demesi, üniversiteye geçişte yeni sistem mi geliyor tartışmasını başlattı. Bu açıklamaların ardından YGS ve LYS'de yapılacak değişiklikler ile ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav yapılması düşünülüyor.
“Ne zaman olur bilmem. Hatırlarsanız 9.45’te gelen çocuğun alınmama durumu vardı. Öğrenci kaza ya da aksaklıktan dolayı sınava gecikti ya da giremediğinde bir yıl kaybı oluyordu. Dedik ki, böyle bir stres olmasın. Batman’daki Aybüke öğretmenimizin cenazesinin olduğu gün kardeşi sınava girdi. Bazen böyle durumlar oluyor. Kişi, ailesinden birini kaybettiği gün sınava girmek zorunda kalıyor. Bu moralle ne gibi bir sonuç alınabilir? Dolayısıyla böyle durumlarda üniversiteye girişi de bir değil birden fazla yapın diye bizim programımızda var. Üniversite sınavları birden fazla yapılacak.”
Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları sağlanacak. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.
- YGS nedir?
- 2010 tarihinde hayata geçirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), öğrencilerin yükseköğretime geçişi için yapılan ilk sınavdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından kontrolü sağlanmakta ve ÖSYM'ye bağlıdır.
- , öğrencilerin bir sonraki LYS sınavına giriş yapabilmesi için bir anlamda baraj sınavıdır. 180 puan ve daha fazlasını alan öğrenciler, YGS'ye katılmaya hak kazanır.
- 150 puan ve 150 puandan daha yüksek bir puan alamayan öğrenciler ise YGS türünden öğrenci kabul eden üniversitelere geçiş yapamamaktadırlar. Sınav; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve FEn Bilimleri olmak üzere 4 ayrı daldan oluşur. 4 bölümün her birinde 40 soru bulunmaktadır. Toplam sınavda 160 soru sorulmaktadır.
- İsteyen her kişi her sene bu sınava girebilmektedir. Sınava girmede herhangi bir sınır yoktur. Öğrenciler sınav sonuçlarını öğrenmek için ÖSYM'nin Aday İşletim Sistemi'ni kullanmaktadır.
- LYS nedir?
- (Lisans Yerleştirme Sınavı)Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından beri uygulamaya alınan test türü bir sınavdır. Her sene haziran ayı içinde gerçekleştirilen sınav Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır.
- LYS 5 oturumdan oluşuyor
- LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-1, LYS-5, LYS-4, LYS-3 ve LYS-2 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS'yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre üniversiteler(TC dahilindeki) adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler.
- Öğrencilerin bir bölüme yerleşmeleri için en az 2 LYS oturumuna girmeleri gerekmektedir. Her bir oturum için ayrı ayrı ücret ödenir ve en son 2016 yılında bu ücret 35 TL'dir.
- Sınava giren öğrenciler eğer ortaöğretimdeki alanlarından farklı bir alanda sınava girerlerse adayın puanı kırılmaz. LYS sınav sonuçları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS)'ten açıklanmaktadır.