TEOG'un kalkmasının ardından şimdi de gündeme üniversiteye giriş sistemi geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili çalışma yapıldığını belirtti. Erdoğan'ın üniversite sınavı açıklamasının ardından YGS ve LYS'de yapılacak değişiklikler merak edilmeye başlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine değindi. Kendisinin düşüncesini açıkladığını, Başbakan Binali Yıldırım ile de TEOG konusunu görüştüğünü anlatan Erdoğan, YGS ve LYS ile ilgili de çalışma olduğunu açıkladı. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde TEOG ile ilgili şunları kaydetti:
"Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."
Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor" değerlendirmesini yaptı.
- LYS nedir?
- LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından beri uygulamaya alınan test türü bir sınavdır. Her sene haziran ayı içinde gerçekleştirilen sınav Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır.
- LYS 5 oturumdan oluşuyor
- LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-1, LYS-5, LYS-4, LYS-3 ve LYS-2 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS'yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre üniversiteler(TC dahilindeki) adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler.