İran'dan kritik ziyaret

Yeni Şafak
Haber Merkezi
02:4413/08/2016, Cumartesi
G: 13/08/2016, Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. 3 saat 15 dakika süren görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Türk halkının darbe gecesi duruşunun bölge halkları için iftihar olduğunu belirtti. Zarif, Türkiye ve Rusya arasında son dönemdeki yakınlaşmaya ilişkin, “Türkiye ve Rusya'nın yeni işbirliğinin başlamasından çok memnunuz. İki önemli komşumuz, Türkiye ve Rusya'nın ilişkileri iyiye doğru gitti ve bölgesel işbirliğine doğru gidiyor. Bu işbirliği her üç ülke için de önemlidir. Bu alanda işbirliği yapmaya ve yardım etmeye hazırız. Bu üç ülkenin, diğer ülkelerle beraber, bölgenin barış ve huzura erişmesi ve aşırıcılıkla savaşması için birlikte çalışması lazım" dedi.





15 Temmuz'da uyuyamadık


Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, kendisinin ve İran halkının verdiği destekten dolayı Zarif'e teşekkür etti. O gece kendisinin Samsun'da, Zarif'in de Tahran'da uyumadığını, Zarif'in kendisini gece boyu 4-5 kez ve ertesi günlerde de defalarca aradığını aradığını anlatan Çavuşoğlu, “Zarif o gece yurt dışından en çok görüştüğüm dışişleri bakanıydı" dedi.





Doğalgaz hattı için hazırız


Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin "kalıcı ve güçlü" olduğunu ifade eden Zarif, turizm konusundaki işbirliğinin de artırılarak devam etmesi temennisinde bulundu. Zarif, enerji konusunda ise “Biz, elektrik, doğalgaz ve enerji hatlarının Türkiye ve Avrupa'ya bağlantısını sağlamaya hazırız. Bu alanda Türkiye ile işbirliği yapmaya hazırız” diye konuştu. Darbe girişiminden sonra, İran'ın Türkiye'ye yönelik tur satışlarını yasakladığı iddialarına ilişkin soruyu yanıtlayan Zarif, İstanbul'a ve Ankara'ya uçuşların sürdüğünü, ancak darbe kalkışmasından sonra ortaya çıkan sorunların bazı turların gecikmesine sebep olduğunu belirtti. Konuk Bakan, “İran, turların tekrar başlaması için her türlü işbirliğine hazırdır. İranlı turistlerin Türkiye'ye gelişi ve turlar tekrar başlayacaktır” dedi.





#Tayyip Erdoğan
#Cevad Zarif
#Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.