|

Hesabını verecekler

FETÖ’cü darbe kalkışması Türkiye’de şok etkisi yaratırken, darbe kalkışmasına en sert tepkiyi veren kurumlardan birisi de yargı organı oldu. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan yapılan açıklamalarda ihanet girişiminde bulunanların hesap vereceği vurgulandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/07/2016 Pazar
Güncelleme: 18:57 - 30/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

15 Temmuz gecesi TSK içerisindeki FETÖ'cü cuntacıların darbe kalkışmasına karşı yükselen tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye'deki meşru hükümeti yıkmaya çalışan ve ülkeyi kaosa sürükleme amacı güden darbe kalkışmasının ardından siyaset, iş dünyası, spor, sanat ve birçok farklı kurumdan tepki geldi. Demokrasiyi ve milli iradeyi hedef alan kalkışmaya karşı en sert tepki ise yargı organından geldi. Darbe kalkışmasının arkasından açıklama yapan yargı organları bu ihanet girişiminin içerisinde bulunanların kesin suretle hesap vereceğini ifade etti. Benzer bir açıklama da YÖK'ten geldi. YÖK, ayrıca 1577 dekanın istifasını da istedi.



Yargıtay: Yargı önünde hesap vereceklerdir


Yargıtay'dan yapılan açıklamada “İhanet içinde olanlar hukuk devleti kuralları içinde en kısa sürede


yargı önünde hesap vereceklerdir” denildi. Hainlerin amaçlarına ulaşamadığı, asla da ulaşamayacaklarının vurgulandığı açıklamada, “Gün, yarınlarımıza sahip çıkmak için birlik ve beraberlik içinde hareket etme günüdür. Halkımızın gösterdiği kararlı iradeye kimse karşı koyamayacaktır. Her ne şekilde olursa olsun, kim ya da kimler tarafından işlenirse işlensin, 'Anayasal düzeni cebir ve şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etmek', yasalarımızda en ağır yaptırımı gerektiren suçlardan olup, bu nevi ihanet içinde olanlar hukuk devleti kuralları içerisinde en kısa sürde yargı önünde hesap vereceklerdir.”



Anayasa Mahkemesi: Demokrasi dışı girişimi reddediyoruz


Açıklamada, “Bu tür yasa dışı oluşumda yer alan ve bu işe kalkışanların unvanı, makamı ve sıfatları ne olursa olsun, devlet kurumları içinden sökülüp atılmaları için kararlı davranılacaktır. Devletimizin ve milletimizin birliğinin ve bütünlüğünün korunması, demokratik düzenin ve hukukun üstünlüğünün hâkim kılınması yolunda Yargıtay Başkanlar Kurulu olarak üzerimize düşen her türlü yasal görev tereddütsüz yerine getirilecektir” ifadelerine yer verildi.



Anayasa Mahkemesi Başkanlığınca, Anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişiminin reddedildiği ve demokratik hukuk devletinin yanında olunduğu açıklaması yapıldı. Anayasa Mahkemesi internet sitesinde yer alan duyuruda, “Anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddediyor ve demokratik hukuk devletinin yanında olduğumuzun aziz milletimizce bilinmesini istiyoruz” denildi.



Danıştay Başkanlığı: Hainler hesap verecek


Danıştay Başkanlığı FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Gün, birliğimiz, bütünlüğümüz ve güçlü geleceğimiz için kenetlenme günüdür. Ülkesine ve milletine ihanet içinde olan bu hainlerin en kısa sürede adalet karşısında hesap verecekleri bilinmelidir* ifadesi kullanıldı.





Danıştay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada:


“Bir grup hain tarafından, milli irademizi, demokrasimizi ve ülkemizin birliğini hedef alan bu alçak kalkışmanın, aziz milletimizin devletine, demokrasisine ve sahip olduğu değerlerine sarsılmaz bir iradeyle bağlılığı karşısında hak ettiği cevabı en etkili şekilde alacağından ve bu hainlerin emellerine hiçbir zaman ulaşamayacağından asla kuşkumuz yoktur. Hukukun üstünlüğü, demokratik düzenin korunması, huzur ve güvenin sağlanması hususunda halkımızın gösterdiği hassasiyet ve kararlı irade her türlü takdirin üstündedir” denildi.



YÖK: Bu girişimi şiddetle kınıyoruz


YÖK, “Yüce Türk milletimizin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişimi şiddet ve nefretle kınıyoruz” dedi. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), üniversite ve akademi camiası adına FETÖ'nün darbe girişimi kınandı. YÖK tarafından yapılan açıklamada, “Yüce Türk milletimizin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişimi şiddet ve nefretle kınıyoruz. Demokrasinin en önemli savunucularından olan üniversitelerimiz için gün, demokrasiye sahip çıkma günüdür” ifadesi kullanıldı. Bütünakademik camianın ve Türk milletinin, iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halinde olduğu kaydedildi.



#FETÖ
#Danıştay
#Anayasa Mahkemesi
8 yıl önce