'Halkların birbirine düşman edilmesine izin vermeyeceğiz'

Yeni Şafak
20:517/12/2017, Perşembe
G: 7/12/2017, Perşembe
AA
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, ABD'nin Kudüs'ü işgalci İsrail'in başkenti olarak tanımasına, "Bu bölgenin daha fazla bölünmesine, halkların birbirine düşman edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Bu bölgenin daha fazla bölünmesine, halkların birbirine düşman edilmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanlığını ziyaret eden Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada Türkiye'yi 2019 seçimlerinin beklediğini hatırlatarak, el birliğiyle, kol kola, doğru ve güçlü bir istikamette çalışacaklarını söyledi.

Türkiye ile ilgili senaryo üretmek isteyenler için 7 Şubat'taki MİT krizinin bir başlangıç olduğunu belirten Kurtulmuş, 17-25 Aralık krizi, Gezi odaklı eylemler ve 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi ile oyunların devam ettiğini kaydetti. Kurtulmuş, bütün oyunların bir zincirin halkası gibi düşünülmesi gerektiğine dikkati çekerek, ABD'deki bir dava üzerinden Türkiye'yi diz çöktürme, bir takım çevrelerde mahkum etme, Türkiye'nin itibarını sıfırlamak için düğmeye basıldığını, bunun da bu halkanın parçası olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Zulüm düzenine kafa tutan Türkiye

Türkiye'nin büyük resmin tamamını okuyabildiğini ve dünyaya haykırdığını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye üzerinde oynanan oyunların nedeninin de bu olduğunu belirtti.

"Pısırık pısırık oturan, tek ayak üzerinde Avrupa Birliği'nin terbiye salonunda bekleyen bir Türkiye olsaydık inanın hiçbir sıkıntıyla karşı karşıya olmazdık." diyen Kurtulmuş, Türkiye'nin ise kendi İHA'larını yaptığını, "eşit müzakere ederiz" dediğini ve dünya 5'ten büyüktür anlayışıyla zulüm düzenine kafa tuttuğunu ifade etti.

Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

  • "Bu beyler Osmanlı'nın 1. Dünya Savaşı'nı kaybettiğinden bu yana dünyada bir düzen kurmaya çalışıyor. Ne yazık ki düzen kurulamıyor. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı topraklarının üzerinden onlarca devlet çıktı, çok geniş bir coğrafya. 20 yıl içinde koskoca Osmanlı cihan devletini 780 bin kilometrekareye hapsettiler. Makasla, cetvelle kese kese devlet çıkardılar. Dağların başlarından sınırları çizdiler. Elin oğulları biliyordu ki günün biri gelecek terör örgütüne silah verecek ve orada ayaklandıracak."

Bölgede tarihi, sosyolojik dayanağı olmayan sınırların o dönemde çizildiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Bir asır evvel oynanan oyunun ikinci perdesini şimdi oynamaya çalışıyorlar. Yarım kalan Sevr'i diriltmek istiyorlar." dedi.

Bakan Kurtulmuş, Osmanlı döneminde bölgede tüm mezhepten, inançtan olanların barış içinde yaşadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

  • "Büyük resim budur, bu bölgenin halklarının mezhep temelinde bölünmesini sağlamaktır. Her ülkede Sünniler de Şiiler de Aleviler de yaşıyor. Kardeşçe, dostça, akraba olarak yaşıyorlar. Şimdi bunların aralarına duvar örmeyi, mesafe koymayı planlıyorlar. Türkleri, Arapları, Kürtleri, Acemleri ve diğer unsurları düşman kılmaya çalışıyorlar."
Trump'ın kararı

İsrail'in oyunu bir kenardan elini ovuşturarak izlediğini ve savaşın kazananı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına karşı Türkiye'nin güçlü şekilde ses çıkardığını söyledi. Kurtulmuş, gelecek günlerde İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bir araya gelip bu yanlış karara karşı İslam dünyasının tavrını ortaya koyacağına inandığını da dile getirdi.

Bu bölgenin daha fazla bölünmesine, halkların birbirine düşman edilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Kurtulmuş, pervasız kararı Türkiye'nin tanımadığını ifade etti.

Kurtulmuş, YPG'ye silah verildiğini, terör örgütünün büro kurmasına destek sağlandığını anlatarak, "FETÖ denilen sözde bir hocanın peşine takılmış eşkıya çetesine imkan sağlıyor, onları kendi memleketlerinde balla kaymakla besliyorlar." dedi.

Kurtulmuş konuşmasının ardından partililerle bir süre sohbet etti.

#ABD
#Kudüs
#Numan Kurtulmuş