Türkiye, FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin bugüne kadarki en kapsamlı iade dosyası hazırladı. Ankara Başsavcılığı’nın son şeklini vereceği dosyada, bir numaralı şüpheli Gülen'in 8 farklı suçtan iadesi talep edilecek. Dosyada Gülen'in yasadışı örgütlenmesi çok detaylı olarak anlatılıyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ana dosyası kapsamında, hakkında yoklukta tutuklama kararı bulunan örgüt lideri Fethullah Gülen'in ABD'den iadesine ilişkin kapsamlı dosya hazırladı. Gülen'in, “Nitelikli dolandırıcılık, Resmi belgede sahtecilik, İftira, Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, Zimmet, Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kaydedilmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal ile öişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" suçlarını işlediği belirtilen iade evrakında, çarpıcı bilgiler yer aldı.
Son şekli verilerek Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi beklenen iade evrakında, Gülen'in devletin meşru örgütüne paralel ayrı bir hiyerarşik yapıda örgütlenme kurduğu belirtildi. Gülen'in devlet kurumlarında kadrolaşmak için bir çok sınavın sorularını çaldırıp mensuplarına vermeyi özendirdiği ve teşvik ettiği ifade edildi. Bunun “Resmi belgede sahtecilik" suçu olduğu söylenen evrakta, “2010 Temmuzunda yapılan sınavda önceden elde edilen sorular Gülen'e gönderilmiş ve sonra cemaat mensuplarına dağıtımını yapacak kişiye gönderdiği IP numarasından tespit edilmiştir. Rüya yoluyla sınav sorularını elde ettiğini iddia etmiştir" denildi.
Gülen'in kişilerin mahrem ve gizli bilgilerine meraklı olduğu, kamu kurumlarındaki elemanları aracılığıyla kişileri usulüne aykırı dinlettiği ve izlettiği, bu yolla elde ettiği bilgileri de arşivlediği, bu kayıtları da şantaj için kullanarak baskıyla iş yaptırdığı evrakta yer alıyor. Gülen'in bu yapılanma adına suç işleyen kişileri övdüğü, suça teşvik ettiği, cesaretlendirdiğine yer verilen iade evrakında, kamu görevlilerini zorla emekli ettirilmesini sağlayarak yerine örgüt üyelerini yerleştirdiği vurgulandı.
“Şüpheli davalarda sahte delil oluşturmak, delil olabilecek şeyleri kişilerin ev ve iş yerine koyup sonra arama yaptırıp bulmuş gibi adli evrak düzenleyerek kişileri mağdur etme talimatı vermiştir" denilen evrakta, Tahşiye kumpası da şöyle yer aldı: “Şüpheli bir sohbetinde radikal Tahşiye diye bir örgütten bahsedip operasyon talimatı vermiştir. Şüphelinin emriyle harekete geçen cemaat mensupları önce bir dizide konuyu işlemiş ve hedef alınan kişilerin kullandığı iddia edilen eve bomba ve silah konulmuş, arama kararı alınıp sahte deliller bulunmuş ve grubun tutuklanması sağlanmıştır. Delillerin eve onları bulan polisler tarafından konulduğu yıllar sonra ortaya çıkmıştır."
Fetullah Gülen, Tahşiyeciler kumpası, Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü, İzmir Askeri Casusluk ile bazı illerde yürütülen FETÖ/PDY dosyalarında da “1 numaralı sanık" olarak yer alıyor. Bu dosyalar kapsamında Adalet Bakanlığı'na şu ana kadar 3 iade, 3 de kırmızı bülten kararı ulaştı. Ankara Başsavcılığınca yakın zamanda Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek iade kararının ise en kapsamlısı olacağı belirtiliyor.
FETÖ çatı dosyası kapsamında hakkında Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce 25 Aralık 2015 tarihli yokluğunda tutuklama kararı bulunan Gülen'e yöneltilen suçlamaların 'siyasi ve askeri' nitelikte olmadığı vurgulandı. İade evrakında ayrıca Türkiye ile ABD arasında “Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma" Antlaşması'na da yer verildi.