FETÖ'nün gizemli trol ekibi tek tek deşifre edildi. İstihbaratın geçen yıl tespit ettiği Emre Uslu da, Başbakanlık köstebeği Mustafa Koçyiğit de sadece muhbir. Savcıya göre, asıl elebaşları Ergenekon'un isim babası Aydoğan Vatandaş.
Bakırköy Başsavcıvekiliğine getirilen Okan Özsoy'un tamamladığı dosyada Fuat Avni trol çetesi belgeleriyle anlatıldı. İstihbarat paylaşımı kapsamında FBI hesabı yöneten kişinin ABD'de yaşayan Aydoğan Vatandaş olduğu bilgisini verdi. Hesabı ilk kuran ve bir süre yöneten Sait Sefa'dan sonra görevi üstlendiği anlaşıldı.
Star gazetesinin haberine göre, terör örgütünün trolü Aydoğan Vatandaş'ın deşifre olduğu anlaşılınca kripto FETÖ istihbaratçıları tarafından teknik takipten kurtarılıp iki ayrı uçak bileti ile polis yanıltılarak gece yarısı Almanya üzerinden yurt dışına kaçırıldığı anlaşıldı. Dosyaya göre Uslu ile Koçyiğit gibi birçok isim trol hesaba bilgi ve istihbarat sağlıyor.
Terör örgütü FETÖ'nün sosyal medya tetikçisi Fuat Avni mahlaslı kullanıcısının, ABD'de de yaşayan Today's Zaman yazarı Aydoğan Vatandaş olduğu ortaya çıktı. FETÖ'nün 17-25 Aralık darbe sürecinden sonra propaganda ve devlet kurumlarındaki özel bilgileri paylaşma amacıyla açtığı "fuat avni" hesabını yöneten kişinin Aydoğan Vatandaş olduğu bilgisini ise bizzat ABD Federal Soruşturma Servisi (FBI) verdi. Fuat Avni'nin deşifre olması ve FETÖ tarafından Türkiye'den nasıl kaçırıldığı ise adeta filmlere konu olacak cinsten...
2015 yılında, Türkiye ile ABD arasında yapılan istihbarat paylaşımında, FBI bazı teröristlere dair bilgi isterken karşılığında FETÖ'nün sosyal medya tetikçisi Fuat Avni hesabını kimin yönettiğine dair tüm teknik bilgileri paylaşmak zorunda kaldı. FBI ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı yetkilileri arasındaki de, "fuat avni" hesabının ABD'de yaşayan Aydoğan Vatandaş tarafından kullanıldığı belirlendi.
Hesabını ilk kuran ve deşifre olan Said Sefa'dan sonra Fuat Avni hesabını kullanan kişinin Amerika'da yaşayan Aydoğan Vatandaş olduğunun öğrenilmesi üzerine, dönemin soruşturma savcısı ve şuan Bakırköy Başsavcıvekili olan Okan Özsoy, terörist Vatandaş'ın bilgi sızdırılmadan yakalanması için hemen talimat verdi. İstihbarat Daire Başkanlığı'yla beraber yapılan teknik araştırma neticesinde hesabın gerçekten de Aydoğan Vatandaş tarafından kullanıldığı ve zaman zaman Türkiye'ye gelip gittiği ve söz konusu hesabı burada da kullandığı belirledi. Cihan Haber Ajansı New York temsilcisi ve Today's Zaman eski yazarı Aydoğan Vatandaş Twitter üzerinde 'fuat avni' mahlası ile @fuatavni @fuatavnifuat @fuat avni_f @fuataliavni kullanıcı adlı hesapları yönettiği, Türkiye'ye giriş yaptığı tarihlerde ise doruk.net iletişim tarafından internet hizmeti sunulan 'WiSpotter' isimli platform üzerinden Twitter erişimi sağladığı ve paylaşımlar yaptığı belirlendi.
Tam bu sırada, Aydoğan Vatandaş'ın Ağustos 2015'te İstanbul'a geldiği öğrenildi. Teknik araştırmanın operasyon aşamasına gelmesiyle, belli bazı "fuat avni" kullanıcısı adına belli cafelerden 'bir gün sonra yapılacak polis operasyonlarının' deşifre edildiği belirlenince, 'yakalanması' için düğmeye basıldı. Ancak FETÖ'cü Vatandaş'ın, devlet içine sızan kripto istihbaratçı FETÖ'cüler tarafından uyarılmasıyla teknik takipten sıyırarak kaçması sağlandı.
Yapılan araştırmada FETÖ'cü Vatandaş'ın Türkiye'ye gelmeden önce ABD'ye dönüş için iki ayrı uçak bileti aldığı belirlendi. Operasyon yapılacağını öğrenen Vatandaş, Amerika'ya dönüş için gece saat 02:00'de Almanya üzerinden Singapur uçağıyla kaçtı. Vatandaş'ın olası bir operasyon için polisleri şaşırtmak ve zaman kazanmak için aldığı ikinci bilet ise bir sonraki güne alınmış, direkt ABD uçuşlu Türk Haya Yollarına (THY) ait bir bilet… Operasyon için düğmeye basıldığında ise Aydoğan vatandaşın bir önceki uçuşla kaçtığı fark edildi.
Bu zamana kadar Fuat Avni olarak isimleri gündeme gelen ve aralarından Emre Uslu, Akif Mustafa Koçyiğit gibi isimlerin aslında Fuat Avni'ye bilgi ve istihbarat aktarımı yapan kişiler olduğu tespit edildi.
Ayrıca FETÖ'nün sözde "fuat avni" hesabını, devleti küçük düşürmek için internet üzerinden buldukları 17 yaşındaki amatör bir bilgisayar korsanı olan S.D'ye bilinçli olarak hackletip, “fuat avni" hesabının kullanıcısı olarak da aslında hesabın muhbiri olan Emre Uslu'yu gösterdiği ortaya çıktı. “fuat avni"nin DM'lerine (direkt mesaj) ulaştığını ve bu hesabın kullanıcısı olarak Uslu'yu sanan S.D, sözde hacklediği “fuat avni" DM'lerini kopyalayarak Siber Suçlarla Mücadele şubesine ihbar etti. Bunun üzerine S.D ile irtibata geçen siber suçlar şubesi DM'leri nasıl hacklediğini sordu. FETÖ çetesinin hazırladığı tuzağa düşen görevliler, DM'lerin doğru olabileceğini ve aslında “fuat avni"nin muhbiri olan Emre Uslu'nun “fuat avni'nin kendisi olduğuna inandırıldı.
Daha sonra medyaya da yansıyan haberlerde Uslu'nun bizzat Fuat Avni olduğu belirtilmişti. Ancak İstihbarat Daire Başkanlığının yaptığı araştırmada FETÖ'nün bilinçli olarak S.D üzerinden AK Parti'ye bir komplo hazırladığı belirlendi. Emre Uslu'nun “fuat avni" olduğuna yönelik çıkan haberlerden sonra S.D'yi 7 gün 24 saat boyunca izlediği, polislerle yaptığı görüşmeleri kaydettiği belirlenen FETÖ'nün, S.D'yi önce kaçırıp sonra “AK Parti'yi, CHP'ye komplo kurmuş" gibi göstermek için açıklamalar yaptırmayı planladığı öğrenildi. Ancak kalleş tuzağı haber alan istihbarat birimlerinin S.D'yi korumaya alarak oyunu önlediği ortaya çıktı.
1995 yılında Deniz Harp Okulu'ndan ayrıldıktan sonra aynı yıl Aksiyon dergisinde gazeteciliğe başlayan Aydoğan Vatandaş, 2001 yılında Fatih Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili Edebiyatı bölümünü bitirmiş. 1995-2000 yılları arasında Aksiyon'da muhabirlik, editörlük ve köşe yazarlığı yapan Vatandaş, 2000-2004 yılları arasında ise Zaman gazetesinde muhabirlik, editörlük ve köşe yazarlığının yanı sıra Karakutu Programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenmiş. 2006'dan bu yana ise ABD'nin New York şehrinde yaşayan FETÖ'nün özel olarak yetiştirdiği Vatandaş, 2009-2011 yılları arasında The New School'da medya alanında yüksek lisans yaptı ve aynı zamanda Today's Zaman gazetesinde çalıştı. FETÖ/PDY içerisinde 'üst düzey yönetici' olduğu belirlenen Vatandaş'ın ABD'de belli periyotlarla örgüt lideri Gülen'le toplantı yaptığı öğrenildi.
1997-2015 yılları arasında özelikle komple teorileri üzerine yazılmış 18 adet kitabının yayınlanan FETÖ'cü Vatandaş'ın son olarak İngilizce ve İspanyolca basılan ve içerik olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında sözde iddiaların kaleme alındığı 'Hungry for power (İktidar Hırsı-Güç Zehirlenmesi: Erdoğan'ın Cadı Avı ve Devlet)' isimli kitabının 2015 yılı içerinde yayınlandığı ve FETÖ/PDY basın kuruluşlarına kitabın yurt dışına çok satan kitaplar arasına girdiği yönünde haberler yapıldı belirlendi.
Özellikle örgütüne bağlı medya kuruluşlarında, iddia olunan Ergenekon Terör Örgütünün adını ilk defa 1996 yılında Aydoğan Vatandaş'ın kullanıldığı belirtiliyor.